Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Plüss Testvér

2002.02.25. 12:02
Mackónak tűnő robotok figyelik a japán nyugdíjasokat a Matsushita Electrics által létrehozott hi-tech nyugdíjasotthonban.
A Panasonic márkáról ismert japán nagyvállalat, a Matsushita be kíván szállni az aggtechnológiai bizniszbe, ezért 106 férőhelyes nyugdíjasotthont alapított Oszaka egyik külvárosában, Kourienben, hogy nyugodtan kísérletezhessen a leendő lakókkal.

Mackónak látszó tárgy

Hogy tetszik lenni?
A rendkívül eredeti módon Teddy névre keresztelt mackótárgy feladata például, hogy baráti módon vigyázzon az idősekre.

A mikrokomputert rejtő plüssállat, amelyből minden lakosztályban elhelyeztek egyet, beszédfelismerő rendszere segítségével figyeli az elhangzott kérdésekre érkező válasz idejét; figyeli, hogy a rá bízott személy mennyi idő alatt végez el különböző feladatokat, és kiugró eltérések esetén riasztja a személyzetet.

Az aranyos mackót kábellel kötötték a helyi hálózatra, így hosszabító alkalmazása nélkül nem nagyon lehet abajgatni vagy rövid kerti sétára vinni, de még akkor is veszélyes. A Matsushita kisérleti robotjának klasszikus mackó skinje egyébként a macskát és az erszényes medvét követte a fejlesztés folyamán.

Öregszenek a japánok

"Szobáink felét előre lefoglalták, várakozásaink szerint a többi is hamar elkel." - mondja Kunicsi Ozava, a Matsushita Nursing Home Company elnöke.

Az otthon lakóinak átlagéletkora nyolcvankét év. Japánban huszonkét millió hatvanöt évesnél idősebb ember él. 2005-re számuk eléri a harmincmilliót - ekkor minden negyedik japán nyugdíjaskorú lesz.

Az aggtechnológiai fejlesztés egyre fokozódó üzlet - valószínűleg ezért vágott bele a Matsushita is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!