Mátyás
-6 °C
1 °C

Walkmannel az iPod ellen

2005.07.11. 10:15
A Sony a sokadik bőrt húzza le a negyedszázados sétálómagnóról, amit Wired for Sound című számában még maga a nagy Cliff Richard is megénekelt. A merevlemezes Network Walkman 5-ös verziójában network nincs ugyan, van viszont cserélhető elem, giroszkóp és sokkolásgátló.

Mintha az Apple opálfehér sikerlejátszója, az iPod antitézisét akarta volna elkészíteni a Sony. A legújabb Walkmannek nevezett tárgy, a Sony Network Walkman NW-HD5 ugyanúgy merevlemezes, ugyanúgy 20 gigabájtos, ugyanúgy tenyérnyi méretű és nagyjából ugyanannyiba kerül, mint az iPod, viszont fehér műanyag helyett koromfekete fém borítja, legalábbis alapkiépítésben.

Elem, sokkolásgátló. giroszkóp

#

A két lejátszó közötti egyik legfontosabb különbség, hogy a Sony cserélhető-tölthető lítium-ion akkumulátort tett a HD5-be, amit az Apple-nek máig nem sikerült megoldania; az elem AC-adapterről és usb-porton keresztül is tölthető, utóbbi esetben hat óra alatt töltődik fel teljesen. A Sony szerint az elem 48 Kbps-al tömörített hangfájlok esetén legfeljebb negyven órányi lejátszást bír, de ha a tulajdonos elfogadható, 128-as minőséget választ, harminc órára csökken az idő, amivel a HD5 még mindig veri a fáradékony iPodot.

Az Apple-gép invenciózus navigációs kerekét viszont a Sony-n hagyományos gombok helyettesítik, és a kijelzője az újabb iPodokéval ellentétben még mindig monokróm - igaz, el lehet dönteni, hogy a hétsoros lcd-kijelzőn fekete alapon fehér betűkkel jelenjenek meg a számok címei, vagy fordítva. A Register szakírója szerint a Sony saját fejlesztésű szoftvere, a 3.1 verzióját taposó SonicStage használható ugyan, de még mindig "furcsa", annyi mindenesetre a javára írható, hogy mostanra sikerült integrálni a Playlisteket, amelyek eddig nem léteztek a szoftverben.

A Network Walkman nevével ellentétben egyáltalán nem hálózatképes, csalódik, aki wifit vagy akár ethernetet képzel a gépbe. Van benne viszont sokkolásgátló, amely legfeljebb egyméteres zuhanás után is megvédi az adatokat a pusztulástól, és egy beépített giroszkóp, amivel a gimnazisták villoghatnak padtársaiknak: ha a tulajdonos hirtelen mozdulattal elfordítja a Walkmant, a kijelző függőlegesről vízszintes orientációra vált, majd szükség esetén ugyanezt tudja visszafelé is.

Talán majd az iMan?

A Sony 1979-ben dobta piacra az első "sétálómagnót", a walkmant, amiből a lejátszó 2000-re tehető kihalásáig 330 millió darabot adott el - ennek csaknem felét az Egyesült Államokban. Bár a Sony a "man"-sorozat darabjaival (Watchman, Scoopman, Discman) folyamatosan igyekezett lépést tartani a technikai fejlődéssel, és a kazettás magnót cd-s, datos és minidiszkes készülékekkel váltotta fel, nem tudott lépést tartani a 2001-ben feltűnt és mostanra piacvezető iPoddal.

Az idei második negyedévben az Apple 5,3 millió iPodot adott el (ötször annyit, mint egy évvel korábban). A lejátszócsalád három tagot számlál: az eredeti iPod mostanra színes kijelzőt kapott, és 20, illetve 60 gigabájtos merevlemezzel gyártják. A kisebb és színesebb iPod mini 4 és 6 gigabájtos kiszerelésben kapható, a legkisebb, 512 megás, illetve 1 gigás iShuffle pedig a flash-memóriás mp3-as lejátszókkal verseng.