Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Xbox-bemutató Las Vegasban

2001.01.05. 18:06
Las Vegasban láthatja a nagyközönség először az új játékkonzolt, az Xboxot, amely a Microsoft, a Flextronics sárvári üzemében készül majd.
A Wall Street Journal értesülései szerint a Microsoft a CES Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásáron bemutatja játékkonzolja, az Xbox prototípusát. A konzolnak ez lesz a első nyilvános bemutatója, bár mint ismert, az interneten nemrégiben már megjelentek fotók a készülékről.

Váratlan preview
Kiszivárgott Xbox- kép
Levétették
Az Xboxról egyelőre annyi tudható, hogy a konzolhagyományokkal szemben PC-alkatrészekre és architektúrára épül, amely a promóanyagok szerint a Toy Story című mozifilmhez hasonló minőségű grafikát tud majd produkálni. Az elemzők szerint ez a Playstation 2 és a Dreamcast utolérésével, de legalábbis 20-30 millió eladott készülékkel kecsegtet.

A Microsoft azonban óvatos állat, és a Sony Playstation 2 eddigi göröngyös pályafutása láttán az Xbox piacra küldésének időpontját 2001 őszéről 2002 tavaszára tolta, de fogja még későbbre is.

A Xbox fejlesztésében jelenleg ezer szakember és kétszáz cég vesz részt. A Microsoft, tervei szerint ötszázmillió dollárt költ majd marketingre a piaci bevezetés idején.

Vidám város

Miután a Microsoft a szingapúri Flextronics International Ltd-vel szerződött a konzol gyártására, nyilvánosságra került, hogy az összeszerelést részben Sárváron végzik majd el.

Dr. Dénes Tibor
Dr. Dénes Tibor
"Köztudott, hogy Sárváron munkaerőhiány van."
A Microsoft legújabb videojáték-konzolját Sárváron fogja gyártatni, ami a települési infrastruktúra további jelentős fejlesztésének lehetőségét ígéri - mondta el az MTI munkatársának érdeklődésére pénteken Dénes Tibor, a Vas megyei helység polgármestere.

,,Arra számítunk, hogy a helyi adóbevételek többszörösére emelkednek majd, és reméljük, hogy a kormányzat is visszaforgat majd némi pénzt a sárvári infrastruktúra fejlesztésére abból az igen jelentős nemzetgazdasági haszonból, ami a városban keletkezik" - mondta ezzel kapcsolatban Dénes Tibor, a város polgármestere az MTI-nek. A Flextronics-üzemnek otthont adó ipari park továbbfejlődéséhez valószínűleg egy elkerülő út megépítésére lesz szükség - tette hozzá.

Tíz százalék

Dénes Tibor elmondta: hónapok óta tud a Microsoft és a Flextronics együttműködéséről, ő maga is többször tárgyalt a cégek magyarországi vezetőivel. A gyártás februárban kezdődő előkészítése során a Flextronics-üzem egy megüresedő üzemcsarnokkal bővül majd, de a polgármester elmondta, hogy az Xbox gyártása valószínűleg a Flextronics több magyar gyárát is érint majd, mert Sárváron munkaerőhiány van.

A Microsoft-konzol előállítása hozzávetőleg hárommilliárd dollárral járulhat hozzá a magyar GDP-hez, amely a bruttó hazai termelés öt százalékát jelenti, még közelebbről a magyar export tíz százalékának felel meg. Az Xbox gyártása az év második felének elején kezdődhet meg Sárváron.  • Vennék
  • Bankszámla