Bernadett
0 °C
4 °C

Úttörő zsebrádió egy giga tárral

2006.01.06. 10:30
Maga a készülék 400, a havi előfizetés 13 dollárba kerül; ezért a pénzért 67 zenei, 39 hír- és sportcsatorna, illetve 21 regionális útinformációs adás fogható kiváló minőségben. A további készülékek havi 7 dollárért regisztrálhatók, így néhány ezer forintból digitális rádió szól a lakásban, a kocsiban és a zsebben.

A Pioneer a CES-en mutatta be az Inno-t, a világ első 1 gigás tárhellyel felszerelt zsebrádióját. A digitális rádió élőben zenél, élőben vesz fel, és mp3-as vagy windowsos WMA formátumban tárolja a felvételeket. Márciusban kerül a boltokba; akkor derül ki, mennyire prohibitív a 400 dolláros (kb. 80 000 forintos) irányár.

Mint a kábeltévé

#alt# Itthon ne számítsunk semmi jóra: az XM szabványú digitális rádió egyelőre csak az Egyesült Államokban működik. A jó minőségű vételt biztosító, műholdas terjesztésű amerikai rádióadók között éppen a washingtoni székhelyű XM Satellite Radio a piacvezető, megelőzve vetélytársát, a New York-i Siriust.

A digitális rádióadók a kábeltelevíziókhoz hasonló modellekben szolgáltatnak, az XM-en például 67 zenei, 39 hír-, sport-, beszélgetős és szórakoztató csatorna, illetve 21 regionális közlekedési információt közvetítő adó fogható. Az XM-előfizetés az első készülékre 13 dollárba (kb. 260 ft) kerül havonta, további négy készülékre egyenként 7 dollárt kell fizetni. Vannak csak az interneten fogható adások is - a csak netes hallgatásra feljogosító előfizetés 8 dollárba kerül havonta, de aki amúgy is előfizet, ingyen kapja a netes extrákat.

Az XM három geostacionárius műholdról sugározza az adást, mióta 1997-ben megkapta az amerikai szövetségi hírközlési felügyelettől a két elérhető digitálisrádió-licenc egyikét. Az XM tulajdonosai között van a General Motors, az amerikai Honda, a News hírkonglomerátum DirecTV-je és a Hughes Electronics.