Valér
4 °C
8 °C

Megasávszél, zsebplanetárium és windowsos kávéfőző

2006.01.05. 14:35
Január 5-től 8-ig tart Las Vegasban a világ egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai szakexpója, a Consumer Electronics Show (CES) a tech-szcéna legfontosabbjai, köztük Bill Gates, a Yahoo és a kütyümán prospektusgyűjtő nagyközönség részvételével. Alant a témával foglalkozó cikkeket gyűjtöttük színmpompás kis hírcsokorba. Jó szórakozást!

Bill Gates: 'Egyetlen szoftver hajt majd mindent'

#alt# Nem kell már sokat várni arra az interoperábilis szoftverre, amely minden irodai, otthoni és hordozható kütyün fut, és lehetővé teszi a könnyed adatmozgatást, jósolta a Microsoft elnöke a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai expó megnyitóján. A CES alkalmából az XP-utód Vistával és különböző mobiltelefonokkal büszkélkedő Gates nevet is adott a varázsszoftvernek: úgy hívják, hogy Windows.
A teljes cikk

Elkészült a Skype-telefon

#alt# Nincs többé szükség számítógépre, headsetre és usb-kábelen lógó perifáriákra a szkájpoláshoz, mint eddig. Csak be kell pötyögni a nevet meg a jelszót a Netgear telefonjába, és máris lehet telefonálni. A CES-en szerdán bemutatott új kütyü wifi elérési ponton csatlakozik az internetre. A készülék 2006 első negyedévében jelenik meg a boltok polcain, és az ára is csak ekkor derül ki.
A teljes cikk

Megasávszél a mobilban

#alt# Távol-keleti gyártók már nem a harmadik generációval, hanem annak utódjával ámítják a nagyközönséget: ez a HDSPA technika. A Samsung új szétnyitható készüléke 3.6 megabittel csatlakozik az adótornyokra, így percek alatt letölthető rá egy zenei album vagy egy film. Bár sokan a mobilhálózatok három és feledik generációját emlegetik, a HSDPA technika valójában csak egy harmadik generációs hálózaton működtetett, új csomagkapcsolt adatátviteli megoldás.
A teljes cikk

Mobil planetárium amatőr csillagászoknak

#alt# Műkedvelő, jól eleresztett asztronómusok lassan épülő szakmai becsületét alapozhatja meg a SkyScout, az a mobil planetárium, amelyet a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai expón mutatott be a teleszkópokat és távcsöveket gyártó amerikai Celestron. A SkyScout magától tudja, hogy hol van, és mindehhez még vicces történeteket is mesél. Az áráról egyelőre nem tudni. De hogy nem két fillér lesz, az biztos!
A teljes cikk

Elektronikus könyv zenelejátszóval

#alt# Másfél évvel ezelőtt mutatta be a Sony az első elektronikus könyvét Japánban, de a szigorú szerzői jogvédelemmel felszerelt eszköz nem lett sikeres. Most átdolgoztak mindent, és az Egyesült Államokban is kiadják az olvasót. Bár hat hüvelyk képátlójú kijelző csak négy szürkeárnyalatot tud megjeleníteni, az igazi papírhoz hasonló érzetet kelt. A 600x800 pixeles képfelület képpontsűrűsége 170 dpi, ami ábrák és igényesebb betűtípusok megjelenítését is lehetővé teszi.
A teljes cikk

Megabájtok a szilikonkarkötőben

#alt# Lance Armstrong találta ki a szilikonkarkötőket, az Imation nevű informatikai cég meg továbbfejlesztette, így lett a jótékonykodásra és reklámra használt szóróajándékból ütésálló adattároló, az Imation Flash Wristband. A karkötő esőtől és portól is megvédi adatainkat, összesen 256 megabájtot. Használatához csak szét kell pattintani a karkötőt, és rá kell dugni az eszközt az usb-portra.
A teljes cikk

Úttörő zsebrádió egy giga tárral

#alt# A Pioneer készüléke 400, a havi előfizetés 13 dollárba kerül; ezért a pénzért 67 zenei, 39 hír- és sportcsatorna, illetve 21 regionális útinformációs adás fogható kiváló minőségben, az XM műholdas rendszerén keresztül. A további készülékek havi 7 dollárért regisztrálhatók, így néhány ezer forintból digitális rádió szól a lakásban, a kocsiban és a zsebben. A digitális rádiók versenyében Amerikában az XM vezet a Sirius előtt.
A teljes cikk

Hollywood szövetkezett az Intellel

#alt# Újításokkal indította el az évet a világ legnagyobb processzorgyártója, az Intel. A társaság a napokban lecserélte elavult logóját, és Paul Otellini, a cég elnök-vezérigazgatója csütörtökön leleplezte a multimédiás Viiv platformot, amelyre Hollywoodon kívül a a spanyol nyelvű Groupo Televisa, a kínai Shanghai Media Group, valamint az indiai - bollywoodi - filmeket forgalmazó Eros is kínál tartalmakat.
A teljes cikk

Új robothadsereggel támad a Lego

#alt# A Mindstorms, a Lego robotikai részlegének igazgatója, Soren Lund mutatta be a Las Vegas-i CES-en a dán cég új robotkollekcióját, az NXT-t. Az új robotok látnak, hallanak, tapintanak, és akár egy bluetooth-os mobiltelefonnal is el lehet irányítani őket. Rövid pc-s vagy macintoshos programozással akár fél óra alatt működőképes lény állítható elő a készletből, amely augusztusban kerül a boltokba 250 dollárért.
A teljes cikk

Google-ikon a Motorola telefonokban

#alt# A Motorola a világ egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai szakexpóján, a Las Vegas-i Consumer Electronics Shown bejelentette együttműködését a Google keresőóriással. A világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója vállalja, hogy készülékeiben Google-menüponttal egyszerű elérést biztosít az internetes keresőhöz, írja az Engadget.
A teljes cikk

Palm helyett Windows fut az új Treón

#alt# Beépített videokamera, SD-kártyahely, hang-és videolejátszás - a legújabb Palm Treo, a 700w az imidzsét leszámítva nagyjából ugyanazt tudja, mint bármelyik mai okostelefon vagy pda. Csak ezen most a Palm saját oprendszere helyett a Windows vakít a szokásos szoftveregyüttessel, az Outlookkal, az Internet Explorerrel, a Media Playerrel, a Worddel, az Excellel és a PowerPointtal együtt.
A teljes cikk