Emőke
-4 °C
9 °C

Megasávszél a mobilban

2006.01.05. 15:30
Távol-keleti gyártók már nem a harmadik generációval, hanem annak utódjával ámítják a nagyközönséget: ez a HSDPA technika. A Samsung új szétnyitható készüléke 3.6 megabittel csatlakozik az adótornyokra, így percek alatt letölthető rá egy zenei album vagy egy film.
#alt#

Már mindegyik jelentős mobilgyártó és szolgáltató bemutatta az újságíróknak a harmadik generációs hálózat 384 kilobit per másodpercénél sokkal gyorsabb adatátvitelt garantáló HSDPA technikát, a Samsung azonban állítása szerint új sebességrekordot állított fel: miközben a többiek 1,8 megabittel vacakolnak, addig az általa kifejlesztett készülék sebessége 3,6 megabites. Ezt a gyorsulást a Qualcommal kötött stratégiai együttműködéssel, pontosabban a Qualcomm által fejlesztett Mobile Station Modem technológiának a használatával magyarázza a Samsung a csütörtökön közzétett sajtóközleményében.

Sokan a mobilhálózatok három és feledik generációjának hívják a HSDPA technikát, noha valójában csak egy harmadik generációs hálózaton működtetett új csomagkapcsolt adatátviteli megoldás, amellyel majd 8-10 megabittel szörfölhetünk.

Mindig csak a szórakozás

A Samsung szerint a HSDPA kiválóan alkalmas arra, hogy dvd minőségű filmeket vagy interaktív játékokat töltsünk le mobiltelefonunkra vagy laptopunkra.