Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Bill Gates: 'Egyetlen szoftver hajt majd mindent'

2006.01.05. 12:19
Nem kell már sokat várni arra az interoperábilis szoftverre, amely minden irodai, otthoni és hordozható kütyün fut, és lehetővé teszi a könnyed adatmozgatást, jósolta a Microsoft elnöke a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai expó megnyitóján. A varázsszoftvernek neve is van: Gates a Windowsra gondol.

Minden irodai és szórakoztató elektronikai eszközön, egyetlen platformon működő szoftvert jövendölt a világnak a Windows-centrikus világképű Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvermérnöke szerdán a Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai expó nulladik napján, a CES hivatalos megnyitóján.


Gates szerint négy éven belül egyetlen interoperábilis szoftver futhat majd minden eszközön: "Nem csupán a telefonszoftverről, a videojáték-szoftverről vagy a pécés szoftverről van szó, hanem a felhasználó szoftveréről"- mondta Gates, aki nem sok kétséget hagyott afelől, melyik lesz az a szoftver: "Ennek hatalmas része azon a befektetésen alapul majd, amelyet a Windows platformba fektettünk"- mondta a vegasi közönségnek a világ leggazdagabb embere.

Átlátható, egyeduralkodó

Bár Windows már most is fut pécén, szerveren, pda-n, telefonon, liftekben és repülőtéri terminálokon, Gates még ennél is "gazdagabb élményre" gondolt, amikor az egyetlen, interoperábilis szoftverről beszélt a CES-en. Nem árulta ugyan el, vajon az egyeduralkodó operációs rendszernek a mostani Windowst, illetve 2006-ra ígért utódját, a Vistát képzeli-e, vagy teljesen új rendszerben gondolkodik, a varázsszoftvert meghatározó három jellemzőt felsorolta: ezek az átláthatóság - a mostaninál kevésbé zsúfolt interfész, azaz felhasználói felület -, több bizalom a technika iránt és a szórakoztató élmény.

Windows a kávéfőzőben?

A CES
A nagy múltú szórakoztatóelektronikai vásárt, a CES-t (Consumer Electronics Show) először 1967-ben rendezték meg New Yorkban; 1978-tól 1994-ig évente kétszer tartották meg, januárban Las Vegasban, júniusban Chicagóban. A rivális Comdex megszűnésével a CES a világ egyik legnagyobb technikai bemutatója, idén 2500 kiállító vonul fel 28 amerikaifutball-pályányi területen.
A Microsoft elnöke Vegasban be is mutatta azt a kísérleti interfészt, amelyen a felhasználók kapcsolatba kerülnek majd a megjövendölt rendszerrel a reggeli kávézás előtt, közben és után, a repülőtéren és az otthoni zenehallgatás-videózás alatt; illetve azt, hogyan teszik-veszik az adatokat, miközben ujjlenyomatukkal azonosítják magukat otthon vagy az irodában.

A nyitóbeszéd alkalmat adott Gatesnek arra is, hogy elméletének igazolására bemutasson néhány a CES-re összehozott hadverdarabot: a Microsoft üzenetküldő szoftvert futtató Uniden és Philips telefonokat, a Palm windowsos mobilját, a Treo 700w-t és a Microsoft-partner Toshiba válaszát a rivális Apple iPodjára. A megnyitó a szokásos mókás körülmények között ért véget, ezúttal Gates és a Microsoft második számú embere, Steve Ballmer Xbox-on vívott virtuális bokszmeccsével.