Auguszta
-4 °C
2 °C

Elkészült a Skype-telefon

2006.01.05. 11:06
Nincs többé szükség számítógépre, headsetre és usb kábelen lógó perifáriákra a szkájpoláshoz. Csak be kell pötyögni a nevet meg a jelszót a Netgear telefonjába, és máris lehet telefonálni. Az új kütyü wifi elérési ponton csatlakozik az internetre.

Számítógép nélkül működő wifis Skype-telefont mutatott be a Las Vegas-i Consumer Electronics Show kiállításon a hálózati eszközöket gyártó Netgear. Eddig is voltak olyan telefonra hasonlító készülékek, amelyek a számítógépre kötve rá tudtak csatlakozni a Skype népszerű online telefonhálózatára, és olyan átalakítók is voltak, amelyek az otthoni vezetékes telefonkészülékkel tették lehetővé a Skype használatát, az új készülék azonban saját klienst tartalmaz, csak internetelérés és wifi elérési pont szükséges a használatához. A készülék 2006 első negyedévében jelenik meg a boltok polcain, és az ára is csak ekkor derül ki.

#alt#

Személyes

A luxembourgi székhelyű Skype vezetői a készülék könnyű használatára hívták fel a figyelmet: a felhasználóknak egyszerűen be kell pötyögniük a készülékbe a regisztrált felhasználónevüket és jelszavukat, és már tárcsázhatnak is.

Titkosított vonalon is lehet telefonálni a megfelelő beállítások használatával, de a készüléket egyelőre nem úgy alakították ki, hogy akadás nélkül tudjon egyik elérési pontról a másikra váltani. Éppen ezért nem vállalatoknak, hanem otthoni felhasználóknak javasolják a használatát. Patrick Lo, a Netgear vezérigazgatója azt reméli, hogy az eszközzel a tízszeresére növelhetik a Skype felhasználói bázisát.

Világhívó

A Skype telefonhálózata azért népszerű, mert a felhasználók ingyen hívhatják fel egymást, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján tartózkodnak, és mindig ugyanazon a "számon" elérhetők. A SkypeOut szolgáltatásra előfizetők vonalas és mobilszámokat is olcsón felhívhatnak, és hasonló prémium szolgáltatás a hangposta és hívásátirányítás is. A Skype vállalatot tavaly szeptemberben vásárolta meg az eBay.