Benedek
-5 °C
5 °C

Idén már nem megy magyar a Marsra

2006.01.04. 22:22
Tudományos-technikus körökben immár szép hagyománnyá vált, hogy január elején az önjelölt szakértők és a sarlatánok nekiülnek, és megjósolják, mi történik majd a következő évben. Jósolni egyáltalán nem bonyolult dolog, mert előbb-utóbb minden felfedezetlen kisbolygót felfedeznek, minden kiadatlan játékot kiadnak és minden klónozatlan embert leklónoznak. A jósszakma egyetlen hátulütője a számon kérhetőség, de ha nem lesz igazunk, jövő ilyenkor majd legfeljebb elsunnyogjuk az egészet. Addig is tudja meg, mire számíthat 2006-ban!
Apple
Csúcsvideós iPod

"Kijön a széles kijelzős iPod" - jósolta a távolból sokat sejtetően hardverszakértőnk, majd amikor a részletekről faggattuk, behunyta a szemét, transzba esett, és közölte: a csúcs-iPod képernyője 16:9-es arányú lesz, az Apple hosszába fordítja majd a gépet, és a kezelőkarikát a kijelző mellé teszi. "80 gigától indul" - mondta a házi hardverjós a tárkapacitásról, és amikor a csúcskészülék nevét tudakoltuk, csak mosolygott: "iPod" - mondta. "A csúcs-iPodot mindig csak iPodnak hívják".

Biotech
Nem lesz klónember

#alt# Az élettudomány és az etikai búbánat rézsútos mezsgyéjén idén is tartja magát a fokozatosan fokozódó forrongás. 2006 elképzeléseink szerint az előző év motívumainak ismétlődését tartogatja, még élesebb kirajzoló történésekkel. Lesz embrionális őssejtcsalós botrány, talán több is. Végső készültségi fázisba vagy annak közelébe jut pár forradalmi gyógymód. Embert idén sem fognak klónozni, de cserébe remélhetőleg felbukkan az első, nem tudományos célból létrehozott kutyulékállat, mondjuk egy Paris Hiltont szőrmecsápokkal karoló csincsillapolip.

Google
Minden idők leggonoszabb oprendszere

A Google természetesen új, hálózati alapú operációs rendszerrel rukkol ki, amellyel kezdetben csak egy kicsit, később nagyon betesz a Windowsnak, majd a Linuxnak is. A kényszeredett jófej-imidzse ellenére a Google oprendszere gonoszabb lesz, mint a DOS és a 98-as Windows együttvéve. Nincs parancssor, nem piszkálunk a Registryben, nem állítgatjuk át csak úgy a háttérképet - a neten fut minden, aki akar valamit, tanuljon meg programozni, töltse le az API-t és kössön stratégiai partnersipet az évezred Microsoftjával.

Hoax
Velünk marad

Több lesz a hoax 2006-ban, az internetpenetráció növekedésével egyre több új júzer lesz, aki minden netes átverést, kacsát, rémhírt és álhírt valódinak hisz. Az első megdöbbenés után jóhiszeműen továbbítja az e-mailt, ami azt ígéri, hogy a küldés tíz forinttal gazdagít egy szegény, szenvedő beteg gyereket, és azt is, ami szerint a Microsoft, vagy más multi rengeteg pénzt fizet egy levél továbbküldésért. A vérellátót 2006-ban is megbénítja majd egy hamis híresztelés, és a bonsai macska-őshoax is újra előkerül.

Internetpenetráció
A háztartások harmada a hálón

#alt# Mivel pirinyó hazánk gőzerővel trappol a fejlett világ életszínvonala felé, a posztkádári piaci verseny szorításából meggymagként pöckölődnek a hálózat világába a polgári elemek, ahol rögtön el is harapóznak. Jellegzetes optimizmusunk annak képét lobogtatja fel, hogy a hazai nethasználat idén átlépi a kilencvenes évek közepe előtt és után feszülő lélektani mérföldkövet, és az internetezés dicsősége a háztartások közel harmadában borítja monitorfénybe a homlokokat. 2006-ban mindenki vesz magának egy sarokkádat az interneten, és együtt győzni fogunk!

iWiw
Mindenki belép

Idén a legtöbb magyar internetező tagja lesz a iWiW-nek, ami ezzel kezdi értelmét veszteni. Továbbra is kevesen hirdetnek az oldalon, így bevétel nélkül a fenntartó cég nem tudja fejleszteni a szolgáltatást, ami egyre lassabb és lassabb lesz. A határon túli magyarok lemondanak a regisztrálásról, mert megtudják, unalmas úgy online közösségi életet élni, hogy félpercenként kidob a szolgáltatás, amikor meg nem, akkor a körlevelek miatt lefagy a levelezés. Az iWiW-tagok keménymagja továbbra is függ a szolgáltatástól, és megpróbál naponta többször belépni.

Mobil
Érdemes lesz vigyázni rá

2006 az okos telefonok éve. Lesznek céges mobilok, amelyek egyszerre tudnak csatlakozni vonalas, 3G, GSM, VoIP, ICQ, MSN és Skype hálózatra, wifi, bluetooth és új egzotikus drótnélküli technikákkal, valamint lesznek multimédiás tömegmobilok, amelyek 3-4 megapixeles fotókat, VHS minőségű videókat rögzítenek, fájlcserélővel lesznek felszerelve, és a Web 2.0 összes parasztvakító funkcióját támogatják majd, hogy minél nagyobb legyen az adatforgalom, hadd gazdagodjanak a szolgáltatók. Mobillal irányíthatjuk majd tévénket, garázskapunkat, és benne lesz a bankkártyánk is. Érdemes lesz vigyázni rá.

Pc-s Játékok
Time to kick some ass!

#alt# 2005 hatalmas év volt a játékok szempontjából: volt visszatérő klasszikus szörnyölős, a harctéri pszichózist minden eddiginél jobban visszaadó világháborús lövöldözős, mellékvesébe markoló száguldós-autós játék, drogozás és destruktivitás, meg mindennek tetejébe a Grand Theft Autóban nemi közösülés. Lehet-e jósolni az erkölcsi végpusztulás közepette? Próbáljuk meg: szezontalan fantazi stratégiai és taktikai játékok burjánzó tömege lesz kapható, kijön A Half-Life 2 expanziója, új Unreal Tournament jön és az új Quake új multiplayer változata. 2006 várható szuperlövöldözős csemegéi: a kelet-közép-európai léleknek kedves S.T.A.L.K.E.R., illetve - hogy mást ne mondjak, remélhetőleg - a Duke Nukem Forever. Cool, time to kick some ass!

Űrkutatás
Nem megy magyar a Marsra

Negatív jóslat nem igazi jóslat, de azért csak megjósoljuk, hogy idén nem megy magyar a Marsra. Megjósoljuk továbbá, hogy nemcsak magyar nem megy a Marsra, de nem megy kínai, orosz és amerikai sem, annak ellenére, hogy a kínaiak nagy hangon készülődnek, és tavaly Bush is átcsoportosított egy csomó pénzt a NASA-nál a célra. Űrkutatás-ügyben az is nyilvánvaló, hogy a csillagászok legalább egy, legfeljebb nyolc exobolygót - a Naprendszeren kívüli, Föld nagyságú égitestet - fedeznek majd fel 2006-ban, és fellendül az űrturizmus is: legalább egy kiöregedett amerikai filmsztár kijut az űrbe.

Vírusok
A nagy mobilmánia

#alt# Miközben az amatőr hülyegyerekek naponta százával hoznak létre életképtelen vírusokat és férgeket, a digitális alvilág az év mindent elsöprő támadására készül, amelynek célja sok tízmillió személyes adat és bankkártyaszám megszerzése, célpontja meg egy nagy bank, egy nagy vállalat, vagy egy közintézmény rendszere. Az ilyen támadásokhoz felhasznált vírusok, férgek, trójaik és rootkitek terjesztési hálózata nagyon megváltozhat, ugyanis több milliárd védtelen mobiltelefon vár arra, hogy kihasználják, és ezt a hekkerek meg is teszik. Széles körben elterjednek az okostelefonokon futó vírusok, és azok a változatok lesznek a legsikeresebbek, amelyek pécés vírusokat szállítanak magukkal.

Web 2.0
Felfúvódik, de ki nem pukkan

Idén jóval száz százalék fölé kúszik a Firefox-használók aránya, és úton-útfélen duzzogó bloggerek rázogatják csúcs-sétálómagnójukat. A fájlcserélő szót elfelejtik. A hírek RSS formájában potyognak az etetőbe. A részvényárfolyamok mosolygós lázgörbébe kunkorodnak. A web humanizálódása második hullámának kulturális konvergenciáján hízókúrázó ideológiai gumimatracot megannyi tőkés pumpálja, de még várat magára a detonatio.

Windows, Linux, Mac OS
Élesedik a verseny, nyomódnak az árak

Idén megjelenik a Windows Vista, és kétségtelen, hogy már a bemutatója előtt fent lesz a warezszervereken az összes létező változatának a kalózmásolata. Persze a Microsoftnak nemcsak emiatt kell majd aggódnia, hanem azért is, mert végre megszületik a tökéletes nyílt forráskódú operációs rendszer, az asztali Linux, amely ugyanolyan gördülékenyen működik, mint a Windows, és szabadon letölthető. Steve Jobs meg bemutatja a Mac OS XI-t, az Intel processzorokhoz készült oprendszerének dobozos változatát. Az élesedő verseny persze lenyomja az árakat, és áthelyeződik a hangsúly az oprendszerhez kapcsolódó (havidíjas) online szolgáltatásokra.