Piroska
-2 °C
5 °C

Telefonon támadnak a hekkerek

2005.10.27. 11:15
Súlyos biztonsági hibákat találtak a Skype internetes telefonkliensében: az önfeledten csevegő felhasználók számítógépe hekkerek célpontjává válhat.

Elég egy hekkerek által módosított linkre kattintani vagy egy átalakított elektronikus névjegykártyát letölteni, és máris beengedtük a támadókat a rendszerünkbe, állítja a Skype. Szerencsére ezt a hibát csak Windows operációs rendszeren lehet kihasználni, felfedeztek azonban egy másik hibát is, amellyel teljesen megbénítható a célba vette számítógép, és ez Windows, Mac OS X, Linux és Windows Mobile platformon is működik.

Milliókat érint

Nagyon kritikus hibák vannak a Skype szoftverében, állítja az informatikai biztonsággal foglalkozó Secunia. Ezt a besorolást akkor osztják ki, ha a biztonsági rés távolról kihasználható, támadáskor a rendszer akár összes is omolhat, ugyanakkor még nem terjedtek el a hibát kihasználó férgek, trójaik és egyéb kártékony szoftverek.

Eddig több mint 186 millióan töltötték le a Skype telepítőjét, 61 millió ember biztosan használta is a szoftvert, és a cég azt állítja a weboldalán, hogy minden pillanatban legalább hárommillión csevegnek egyszerre a hálózatukon. Az internetes telefonszolgáltatás sikerére az Ebay aukciósház is felfigyelt, és szeptemberben felvásárolta a céget: 2,6 milliárd dollárt fizet a korábbi tulajdonosoknak készpénzben és részvényekben.

Nincs hiba

Kedden a Skype kiadta a szoftver javított verzióját, Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerre, és a cég közleménye szerint készül a Pocket PC-n futó változat is. Emailben érkező hibajavító frissítéseket nem szabad elindítani, ugyanis egy digitális kártevő is mmegpróbálja kihasználni a Skype népszerűségét: múlt héten elszabadult egy trójai, amely futtatása után hibaüzenetet generál, majd hátsó kaput nyit a számítógépen és a biztonsági szoftverek számára elérhetetlenné teszi a frissítéseket. A fertőző email öt különféle tárggyal érkezhet, amelyekben az a közös, hogy a Skype-ra hivatkoznak.