Valér
2 °C
8 °C

Elektronikus könyv zenelejátszóval

2006.01.05. 16:28
Másfél évvel ezelőtt mutatta be a Sony az első elektronikus könyvét Japánban, de a szigorú szerzői jogvédelemmel felszerelt eszköz nem lett sikeres. Most átdolgoztak mindent, és az Egyesült Államokban is kiadják az olvasót.

Japánban 2004 áprilisa óta lehet elektronkus papírból készült könyvolvasót kapni, ez a Sony Librié. A körülbelül nyolcvanezer forintos eszköz azonban ára és jogkezelő mechanizmusa miatt nem aratott osztatlan sikert szülőhazájában, ezért a Sony most egy átdolgozott verzióval lepte meg a kütyümániás könyvmolyokat: a BBeB formátumú eszköz pdf-dokumentumok és jpeg-képek megjelenítésére is alkalmas, és mp3-fájlokat is meg tud szólaltatni.

Bár hat hüvelyk képátlójú kijelző csak négy szürkeárnyalatot tud megjeleníteni, az igazi papírhoz hasonló érzetet kelt. A 600x800 pixeles képfelület képpontsűrűsége 170 dpi, amely ábrák és igényesebb betűtípusok megjelenítését is lehetővé teszi.

Az elektronikus könyv lítiumion akkumulátora vagy tápadapter segítségével, vagy USB interfészről tölthető; üzemidejét a Sony úgy adja meg, hogy egy huzamban 7500 oldalt lehet átlapozni vele. A Reader 64 megabájtos memóriája mintegy 80 darab átlagos hosszúságú, illusztrációk nélküli könyv tárolására elegendő, és ha valaki ennél többre vágyik, MemoryStick vagy Secure Digital kártyával bővítheti a tárkapacitást. A 176 x 124 x 14 mm-es készülék tömege borító nélkül 250 gramm.

A hardverhez a gyártó a Reader Connect szoftvert mellékeli, mellyel - elsőként csak az Egyesült Államokban - több ezer könyv közül lehet válogatni a Sony Connect online áruházban.