Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Hollywood szövetkezett az Intellel

2006.01.06. 11:24
Újításokkal indította el az évet a világ legnagyobb processzorgyártója, az Intel. A társaság a napokban lecserélte elavult logóját, és a Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) csütörtöki nyitóbeszédében Paul Otellini elnök-vezérigazgató leleplezte a multimédiás Viiv platformot.

Viiv címkével jelölik azokat a Intel processzoros pécéket, amelyek méltón megállják a helyüket a nappaliban, azaz könnyen lejátsszák a videókat, zenéket és más digitális tartalmakat. A címkét csak azok a számítógépek kaphatják meg, amelyek kétmagos Intel processzort, Intel 945, 955 vagy 975 csipkészletet és 10/100 megabites Intel Ethernet hálózati vezérlőt tartalmaznak, valamint 5.1 csatornás hangot tudnak kibocsátani és kezelik a nagy felbontású videókat. A Prohardver pc magazin szerint elvárás még a szórakoztató-elektronikai készülékeknél megszokott gyors ki- és bekapcsolás, illetve a távirányítóval való vezérelhetőség.

A Viiv pécéken Microsoft Windows XP Media Center Edition nevű oprendszer fut, amelynek egyelőre nincs magyar változata, tehát ezek a számítógépek valószínűleg nem jelennek meg hamar a magyar piacon. Hacsak nem egy másik, magyar fejlesztésű szoftverrel.

Tálcán kínált tartalom

Tartalomszolgáltatókkal kötött szerződéseket is bejelentett az Intel, az amerikai NBC tévétársaság például nagy felbontású közvetítéseket ad majd a jövő hónapban kezdődő torinói téli olimpiáról, és a Google videokereső szolgáltatása is kiemelt helyet kap majd a Viiv-gépeken. A Google és az Intel partneri megállapodása jól jelzi, hogy a keresőóriás az internetes és szoftveres szolgáltatások irányában is terjeszkedni akar - erről péntek este tudhatunk meg többet, amikor a Google elnöke, Larry Page mond beszédet.

Nemcsak angol nyelvű letöltések lesznek a médiagépeken, hiszen a spanyol nyelvű Groupo Televisa, a kínai Shanghai Media Group, valamint az indiai - bollywoodi - filmeket forgalmazó Eros is kínál tartalmakat.