Emőke
-4 °C
9 °C

Palm helyett Windows fut az új Treón

2006.01.06. 16:10
Beépített videokamera, SD-kártyahely, hang-és videolejátszás - a legújabb Palm Treo, a 700w az imidzsét leszámítva nagyjából ugyanazt tudja, mint bármelyik mai okostelefon vagy pda. Csak ezen most a Palm saját oprendszere helyett a Windows vakít.

Külalakra nem sokban különbözik a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai expón bemutatott Palm Treo 700w a cég korábbi okostelefonjaitól, de bévül valami gyökeresen megváltozott: a Palm saját oprendszere helyett a Treo 700w-t a Windows Mobile operációs rendszer 5.0-s verziója hajtja.

#alt# A már tavaly ősszel beharangozott új Treo, amely az Egyesült Államokban előfizetés nélkül 650, előfizetéssel 400 dollárba kerül, az imidzsen kívül gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint az összes okostelefon: lehet vele sms-t és mms-t küldeni, e-mailezni, webezni és telefonálni. A Windowszal együtt érkezik rá egy adag Microsoft-alkalmazás, így az Outlook és az Office zsebméretű Worddel, Excellel, illetve PowerPointtal.

Odakint megy a net

A 128 megabájtnyi flash ROM mellett a Treót felszerelték SDIO-kártyahellyel, amely amellett, hogy plusz egy gigányi szabadságérzettel tölti el a tulajdonost, többek között wifizésre alkalmas kiegészítőket is befogad, és tettek bele egy manapság nem túl meggyőző, 1,3 megapixeles minikamerát is ("Készítsen éles, tiszta digitális felvételeket!").

A drótnélküli adatátvitel infrával vagy bluetooth-szal történhet; aki netezni szeretne, az vagy vásárol egy wifi-s SDIO-kártyát, vagy elköltözik egy olyan országba, ahol működik a Treo és az amerikai szolgáltatók által támogatott EvDO (Evolution-Data Only) mobil szélessávú adatátvitelre kifejlesztett protokoll.

Értékes hátulütő

A Treo legnagyobb értéke - vagy éppen hátulütője - a rajongói által "teljes értékűnek" nevezett, egyetlen hagyományos space-billentyűnyi billentyűzet, amitől a Palm egy hagyományos okostelefonhoz képest olyan, mintha egy benzinüzemű személygépjárművet fel-propán-bután-osítottak volna. És még csak nem is olcsó.