Ön is lehet Google-mágus

2016.09.21. 13:51

Az világos, hogy a Google keresője nélkül nagyon más lenne az internet, pontosabban az, ahogy felhasználóként az internettel bánunk. Ha kíváncsi valamire, utána akar nézni egy dátumnak, keres egy adatot, vagy alaposabban utánaolvasna valaminek, feltehetően ön is azzal kezdi, hogy rákeres Google-ben. Mi sem mutatja jobban a jelentőségét, mint maga a guglizni kifejezés, ami már a magyarban is meghonosodott.

De néhány egyszerű fogással ugyanezt a nagyszerű eszközt még sokkal hatékonyabban lehet használni: minél pontosabban keres, annál gyorsabban találja meg a választ, nem kell irreleváns találatok tucatjain átrágnia magát, hogy célba érjen. Tegyük fel, hogy Donald Trumppal kapcsolatban keresgél.

  • Pontos kifejezés: Ha több szóra keres rá egyszerre, olyan oldalakat is talál, ahol az adott szavak össze-vissza szerepelhetnek. Ha egy pontos kifejezést akar megtalálni, tegye idézőjelbe. Ha például arra keres rá, hogy  "donald john trump", csak olyan oldalak fognak felbukkanni, ahol a Trump teljes neve szerepel, olyanok nem, ahol, mondjuk Trumpról és John Kerryről van szó.
  • Kizárt kifejezés: Ki is zárhat a keresésből egy-egy kifejezést, ha mínuszjelet ír elé. Ha például már kívülről fújja, mit gondol Trump a muszlimokról, ezért az ilyen keresési találatokat kihagyná, kereshet így: trump -muszlimok. Vagy ha kifejezetten nem Donaldot keresi, akkor a trump -donald kifejezésre az első oldalon felugrik egy Judd Trump nevű snookerjátékos Wikipédia-oldala is.
  • Vagy ez, vagy az: Ha tudja, hogy Trump mondott valami érdekeset valamelyik távol-keleti országról, de nem emlékszik, melyikről, segíthet, ha így keresgél: trump kína OR japán. Ezzel olyan oldalak jönnek fel, ahol vagy az egyikről, vagy a másikról van szó. Arra is jó ez a módszer, ha egyszerre több szinonimával akar rákeresni valamire. Ha például Trump külföldiek beutazásával kapcsolatos nézetei érdeklik, de nem tudja, melyik szó hozna jobb eredményt, próbálkozhat a trump migráns OR bevándorló kifejezéssel. Így a kettő közül bármelyik szó jelenik meg Trump mellett, ki fogja dobni a Google.
  • Csak egy konkrét weboldalon belül: Ha csak az Index.hu cikkei között kutakodna Trumpról, megadhatja, hogy más oldalról ne jelenjenek meg találatok: trump site:index.hu.
  • Egy adott fájltípust: Ha egy konkrét fájltípust keres, például emlékszik rá, hogy látott korábban egy pdf formátumú tanulmányt Trumpról: trump filetype:pdf
  • Joker: Ha nem jut eszébe Trump szlogenjének egy-egy szava, de nagyjából azért emlékszik, a homályos részt behelyettesítheti csillaggal: make * again.
  • Csak címben: Ha csak azokra az oldalakra kíváncsi, ahol a címben szerepel egy adott szó: intitle:trump.
  • Csak url-ben: Ha inkább az url-ben szereplő kifejezést keresné: inurl:trump.
  • Mentett változat: Ha egy oldal épp nem érhető el, ezért egy korábbi, a Google által megőrzött változatát nézné meg: cache:hu.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump.

Ezen kívül is használhat még néhány hasznos eszközt, ha a találati oldalon a Keresőeszközök nevű menüpontot választja ki. Ha például rákeres Trumpra, utána beállíthatja például, hogy milyen nyelvű találatok érdeklik, vagy hogy mikoriak, ha mondjuk olyasmit keres, amiről tudja, hogy az elmúlt héten történt.

Ide kattintva pedig elérheti a Speciális keresés nevű aloldalt, ahol a legtöbb fenti tippet anélkül is használhatja, hogy akár csak egy kötőjelet is meg kéne jegyeznie belőle.

Ötlete, vagy kérdése van?