Ötlete, vagy kérdése van?

Egy tucat billentyűkombináció villámgyors böngészéshez

2020 november 11., 08:58 Módosítva: 2020.11.15 11:54

A kattintgatásokkal eltelt másodpercek gyorsan percekké gyűlnek, és megtörik a géphasználat lendületét. Kattintgatás helyett érdemesebb kipróbálni pár hasznos billentyűkombinációt. Ha nincs lassúsággal, hunyorgással, mellékattintásokkal átitatva a nap, könnyebb koncentrálni is. Így nyomhatja a Windowst kisujjból.

Minél több billentyűkombinációra emlékszünk, annál gyorsabban, és pontosabban tudunk dolgozni. Persze valószínűleg tisztában vagyunk a másolással (Ctrl + C), a kivágással (Ctrl + X) és a beillesztéssel (Ctrl + V), de ezeken kívül számos kombináció van, amelyeket egész nap használhat az ember. Itt van egy tucat amely nélkül nem könnyű élni:

A Windows billentyű – keresés felgyorsítva
Ha valamilyen alkalmazást kell megnyitni az embernek, de nincs az asztalon, akkor a Windows billentyű lenyomásával könnyedén megtalálhatjuk. Miután megnyomtuk, a keresendő alkalmazásnak a betűjét leütve könnyen megnyithatjuk. Például, ha el akarjuk érni a Paintet, akkor először nyomunk egy Windows billentyűt és utána egy ‘P’ betűt, spórolva ezzel átlagosan 3 másodpercet. 

Tovább

Legyen okosabb, mint én, és ne fulladjon bele a böngészőfülekbe!

2020 június 10., 04:59 Módosítva: 2020.06.11 07:18
107

Bizonyára olvasóink közül is sokakkal előfordult már, hogy egyszer csak azt vették észre, hogy a kezelhetőnél jóval több fül van nyitva a böngészőjükben, ami jobb esetben csak kezelhetetlen mennyiségű weboldalt, rosszabb esetben a használhatatlanságig lassuló készüléket jelent. Én is krónikus böngészőfül-halmozó vagyok, úgyhogy ha ön is sorstársam, olvasson tovább, mutatok néhány lehetséges megoldást.

Tovább

Jönnek a csoportosítható böngészőfülek Chrome-ban

2020 május 26., 10:22 Módosítva: 2020.05.26 18:46
70

A böngészőben munkaidőben mindig csak szaporodnak a fülek, és könnyű eljutni arra a pontra, hogy már csak a portálok ikonjai láthatók, ami nagy mértékben csökkenti a produktivitást. A Google a Chrome béta változatában egy ideje kísérletezik azzal, hogy csoportosítani tudjuk a füleket, és ezáltal kezelhetőbbek legyenek, ami élesben is megjelenik.

Tovább

Építsen saját monitort olcsón, a kidobásra ítélt laptopjából!

2020 május 26., 07:59 Módosítva: 2020.05.27 00:32
364

Sokaknak ismerős lehet az érzés, amikor az évek óta becsülettel dolgozó laptop egyszer csak felmondja a szolgálatot, akár valamilyen tragikus baleset következtében, akár idős kora miatt szép csendben kimúlva. Amellett, hogy egy jó munkaeszköz hozzánőhet a szívünkhöz, azért is szomorú pillanat az ilyen, mert az emberbe rögtön belehasít a felismerés, hogy a gép pótlására egy kisebb vagyont kell majd összegereblyéznie.

Ha a laptop javíthatatlanul elromlott, akkor sajnos mi sem tudunk jobb megoldást javasolni az új vásárlásánál. A régit ugyanakkor nem kell egy az egyben kidobni, bizonyos részei még megmenthetők lehetnek, és új szerepben születhetnek újjá, amivel nemcsak a lelkünknek tehetnek jót, hanem a pénztárcánknak is.

Tovább

Haldoklik a wifi, akad a net, összedől a home office, mit tegyek?

2020 április 2., 09:35 Módosítva: 2020.04.03 10:31
508
Harmadik hete otthonról dolgozik az egész Index, ahogy sok más vállalat is hazaküldte a dolgozóit. Mostanra mindenki rájöhetett, hogy ez nagyon más helyzet, mint amikor az irodai munkamenetet szakítottuk meg egy-két napnyi távmunkával. Az elmúlt hetekben annak is világossá kellett válnia, hogy jó-e az otthoni net a munkához - ebben segítünk most, hogy még jobb legyen.

Volt egy olyan évem, amikor csak otthonról dolgoztam, azóta viszont az irodában vagyok a többiekkel, és csak havi egy-kétszer ér utol a munka utazás közben vagy események helyszínén. Egyetlen dologról derült ki ezalatt, hogy nem lehet nélküle dolgozni: a stabil internetelérésről. 

Tovább

Így videózz otthon a karantén ideje alatt

2020 március 21., 18:54 Módosítva: 2020.03.23 09:44
179

A koronavírus miatt egyre többen kényszerülnek arra, hogy otthonról dolgozzanak, tanuljanak. Bár a felelősséggel megtett séta nem ellenjavallt, életünk sokkal nagyobb részét éljük most egy ideig a négy fal között.

És ha nem látogathatjuk meg rokonainkat, nem koccolhatunk a haverokkal, és a főnökünk is videón várja a reggeli eligazításán a megjelenésünket, óhatatlanul is egyre többet többet fogunk videózni, mint eddig. Összeszedtem pár alapvető tanácsot kezdő videócsetelőknek, leendő youtubereknek, tiktokmatyiknak, amik segítségével könnyebb lesz a videós kapcsolattartás, tartalomgyártás. Figyelem: húzogatós képek következnek!

1. Öltözz fel!

Az nyilván alap, hogy ne donáldkacsában kezdj neki a videócsetnek, még akkor se, ha az asztalnál ülsz. Sosem tudhatod, mikor feledkezel bele annyira a beszélgetésbe, hogy amikor pittyeg a program végén a mosógép, felugrasz a székről, és belengeted a kamerába, amit nem feltétlenül akarnál.

Az is fontos, hogy szedd rendbe magad. Fésülködj meg, ne ülj le hajcsavarókkal, egy szál törölközőbe csavarva vagy edzés után kisgatyában átizzadva. Tartsd az ökölszabályt: abban a szettben, amiben nem szaladnál le a sarki cukiba egy krémesért, vagy telitalálatos szelvényt kitölteni a lottózóba, abban ne is állj neki videózni.

2. Rakj rendet!

Pakold el a szennyest a kanapéról, a mosatlan edényt és az ételmaradékot a konyhapultról, a porszívót a szoba közepéről. Ez általánosságban is jó ötlet, ráadásul most nem mondhatod, hogy nincs rá időd – szánd rá azt, amit eddig a munkába vagy iskolába utazással töltöttél.

Ne feledd: az ember szeme hajlamos kiszűrni azokat a dolgokat, tárgyakat, amik mindig elöl vannak, a beázott plafont, a konyhában leesett csempét, a felmosószettet a sarokban, vagy a kiteregetett bugyikat a szárítón. A nézőid viszont beszélgetés közben pont az ilyen részleteket figyelik majd meg, úgyhogy pakolj el! 

3. Pucold meg a kamerát!

A laptopod, tableted, vagy telefonod kamerája előtti részt könnyen összefogdosod, a zsíros, poros réteg rontja a képminőséget. Töröld át egy kendővel, és meglátod, mennyivel szebb lesz így a kép!

4. Tedd le a telefont!

Mivel sokat leszel otthon, valószínűleg sokat is fogsz videózni. Neked is könnyebb, ha közben nem kell végig kézben tartani a telefont, a vonal túlsó felén pedig nem kapnak tengeribetegséget a kép állandó, idegesítő rángatózásától, és a képminőség is javulhat.

5. Ellenőrizd a fényeket!

Ha az első két pontot betartottad, a konferenciabeszélgetés résztvevői hálásak lesznek, ha rendesen látnak téged, nem csak egy sziluettel beszélgetnek, akinek a feje mögött épp vakítóan felkel a Nap egy asztali lámpa alakjában. Nem muszáj persze telibe világítani az arcod közvetlen közelről, de ha leraksz féloldalról egy lámpát egy-két méterre magadtól, az egészen profi, műtermi eredményt adhat. Napközben használd a természetes fényt: ha van erkélyed, teraszod, videózz ott. Neked is jót tesz a sütkérezés, de a Nap itt se a hátad mögött legyen.

További tanácsok:

  • Ellenőrizd a net sebességét: az otthoni wifi általában gyorsabb, mint a mobilnet, ráadásul korlátlan. Ha van 5 GHz-es wifid, használd azt, gyorsabb, mint a 2,4-es. Ha gyenge a netkapcsolatod, vagy mobilról videózol, segíthet a 4-es pont: fixen elhelyezett kamerával  javul a képminőség, mert a kép nagy részét kitevő mozdulatlan tárgyakat nem kell folyamatosan feldolgoznia a programnak, így kevésbé hajlamos akadni, lelassulni az adás, vagy a tömörítés miatt kockásodni a kép.
  • Ha nem telefonálsz, hanem valahova máshová szánod a felvételt, Youtube-ra, Tiktokra, Facebookra, ellenőrizd, hogy álló vagy fekvő formátummal jársz-e jobban, azaz fektetve vagy állítva tartsd-e a telefonod. Később az asztali gépen, tévén a fekvő, telefonon viszont az álló kép mutat jobban.
  • Ha elkészültél a videóddal, nézd vissza, amit felvettél. Gondold végig, mit tudtál volna jobban csinálni, és aztán próbáld is meg. Úgy tűnik, most rengeteg időd lesz rá.

Összefoglalva: Ha már régóta mélyebben is bele akartad ásni magad a videózásba, most van itt az ideje! Keress tutoriálokat a Youtube-on, olvass utána a neten, nézd meg, hogyan csinálják mások, és próbáld is ki a trükköket. Lehet, hogy elsőre az eredmény nem lesz profi, de ha bármit tanultál belőle, már megérte.

Így netezz otthonról, hogy ne terheld a hálózatot

2020 március 17., 16:46 Módosítva: 2020.03.18 17:56
329

Egyre több napszak számít csúcsidőnek, amióta sokan otthonról tanulnak és dolgoznak, és felhasználóként is tehetünk azért, hogy ne legyen gyorsan túlterhelve hazánk internetes infrastruktúrája. Erről adott ki egy remek útmutatót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. 

Azt is jelezte a hatóság a mobilszolgáltatóknak, hogy a sokaknak hasznos ingyenes adatkeret mellett érdemes lenne elgondolkodniuk, hogy a sok esetben egyedül otthon maradt időseket miként tudnák kedvezményekkel támogatni.

Nekik nagyobb segítség lehet a feltöltőkártyás telefonálás megkönnyítése, mint az, hogy mennyit tudnak mobilról netezni.

Tovább

Könnyen kideríthető, ki lájkolt Tinderen

2020 március 7., 08:22 Módosítva: 2020.03.08 11:55
330

A világ egyik legnépszerűbb társkereső alkalmazása bődületesen sok pénzt keres az extra szolgáltatásaival, amelyekért 6 millióan fizetnek havidíjat. Most kiderült, hogy nem mindegyikért muszáj fizetni, ha hajlandók vagyunk kicsit turkálni a böngésző beállításaiban. 

Különösen zavaró lehet a lehetséges partnerek közt lapozgatva, hogy nem látni, kik találtak minket vonzónak, hiszen előfizetés nélkül róluk csak egy tucatnyi elhomályosított kép látható. Ezek olyan felhasználók, akiknek nem biztos, hogy már elénk került a fotója, vagy akikről úgy gondoltuk, hogy nem tetszenek nekünk.

Tinder Gold előfizetéssel felfedhető a lista, ez viszont a legolcsóbb éves előfizetés esetén is havi négyezer forintba kerül. Ebben más extrák is vannak, de aki csak pár lájkolót szeretne megismerni, ezt olcsóbban is megteheti.

Ehhez számítógépen kell belépi a Tinder fiókba, és bal oldalon a találatoknál (Matches) rá kell nyomni egy elhomályosított ikonra, amely a minket lájkolt (Liked) emberekhez vezet. Aki aktívan és jó ideje használja a társkereső szolgáltatást, itt találja meg a kedvelői szintén elhomályosított profilképei. 

Elég az egér jobb gombjával rábökni egy ilyen képre, majd az előugró menüben a Vizsgálat (Inspect) pont kiválasztásával előhívni a fejlesztői eszközöket. A jobb oldalon megjelenő területen az Elements fül alatt van egy Styles feliratú doboz, annak a tartalmában kell megkeresni az alábbi kódot:

"filter: blur(12px);"

Ezen belül kell átírni a "12px" részt arra, hogy "1px", amivel még mindig egy kicsit pixeles marad a fotó, de jól felismerhető arcképek jelennek meg. Ezeket lementve már biztosra mehet a felhasználó, hogy kinek a képét érdemes jobbra, és kiét érdemes balra húzni az appban.

(The Next Web)

Kicsi a felirat, vagy túl sokat fizet a Netflixen?

2020 március 3., 05:12 Módosítva: 2020.03.03 16:49
189

Évek óta előfizetek a Netflixre, és egy percig sem gondoltam volna, hogy a moziszolgáltató hazai képviselete olyan trükköket mutat, amiket egyáltalán nem ismertem. Azt például tudta, hogy csak az appokban kapjuk meg a legjobb képminőséget, a beállítások nagy része viszont kizárólag böngészőben elérhető?  

Tovább

A Facebook akkor is beengedi, ha kicsit elírta a jelszavát, és ez nem baj

2020 február 1., 19:09 Módosítva: 2020.02.02 19:07
351

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket egy elsőre meglepőnek tűnő facebookos jelenségre, amelyet ő biztonsági hibának gondolt, de valójában direkt így működik: ha bejelentkezéskor elírja az emailcímét és/vagy a jelszavát, a Facebook akkor is beengedi.

Aki jelentkezett már be neten valamilyen oldalra (tehát gyakorlatilag mindenki, aki él és mozog), tudja, milyen könnyű elírni a saját adatait, pláne a jelszót, hiszen az általában ki van csillagozva, így még csak visszaolvasni se tudjuk. A Facebook ezért beépített egy kis mozgásteret: a rendszerük igyekszik felismerni, ha valaki kisebb elírásokat követett el, és ezeket automatikusan javítja is, nehogy ezek miatt nem tudjon belépni az illető.

Ezzel elvileg mindenki jól jár, a kedves felhasználó kap egy sok anyázást megspóroló kényelmi szolgáltatást, a Facebook meg örül, hogy a kedves felhasználó minél könnyebben be tud lépni, hogy pörgesse a hírfolyamot, mintha az élete múlna rajta, és bámulja közben számolatlanul a hirdetéseket. Fontos kérdés viszont, hogy ez az önkényes javítgatás nem jelent-e biztonsági kockázatot, hiszen gyakorlatilag azt eredményezi, hogy többféleképpen is be lehet lépni a fiókunkba.

Tovább

A WhatsApp veri az utolsó szöget a Windows-telefonok koporsójába

2019 december 30., 12:53 Módosítva: 2019.12.31 13:19
4

Most, hogy a küszöbön toporog az új év, érdemes emlékeztetni az okostelefon-használókat egy fontos újévi változásra: 2020. január 1-től nem működik tovább rendesen a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás a Windows Phone okostelefonos operációs rendszert futtató telefonokon, február 1-től pedig a régi androidos telefonokon és iPhone-okon is lehalhat az app.

Tovább

Ettől szól jól a videó és a podcast

2019 december 14., 08:14 Módosítva: 2019.12.14 21:52
36

Pofonegyszerű a videók és a podcastok terjesztése, egyre többen szállnak be a műsorkészítésbe, és vannak célzottan youtubereknek szóló termékek is, de a kínálatban nagy a szórás, néhol csak a videótelefonálás porosodó polcáról toltak át termékeket. Hiszen egy webkamera hangot és képet is vesz, mi más kellhet még? Hát

olyan hangminőség, amitől nem dobnak hátast a nézők és a hallgatók.

Kevés olyan hazai csatornát ismerünk, amit a képi tartalom ad el, és nem az előadó folyamatos szövegelése, amiből az következik, hogy a hangtechnika a videóknál is legalább akkora odafigyelést érdemel, mint a podcastoknál.

Tovább

Itt van újabb 42 androidos app, amitől azonnal szabaduljon meg

2019 október 25., 10:22 Módosítva: 2019.10.26 08:10
162

Alig egy hónapja írtunk arról, hogy a Joker nevű malware veszélyes lehet a készülékére, most itt az újabb, 42 appot érintő vírus, amit az adatok szerint legalább 8 millióan letöltöttek a készülékükre, mielőtt kiderült, hogy vírus. 

Tovább

Most dobhatom ki az iPhone-omat?!

2019 október 1., 08:46 Módosítva: 2019.10.02 00:00
330

2019. szeptember 27-én az Apple iPhone-termékcsaládjának új sérülékenységét tette közzé a Twitter és Github segítségével az axi0mX nevű felhasználó checkm8 néven. Az elnevezés a sakk-mattra utal, és a helyzet valóban komoly: a biztonsági rést kihasználva egy támadó elvileg teljes irányítást nyerhet a telefon felett.

Az érintett Apple-eszközök száma példátlanul magas: az Apple legtöbb processzora érintett az A5-től az A11 családig. Mai ismereteink szerint a hibával nem érintett az A12 és az A13 család (a megváltozott architektúra miatt), tehát az iPhone XS and XS Max, az iPhone XR, az 5. generációs iPad Mini, iPad Air (2019), és az iPhone 11 család esetében nincs veszély. A régebbi generációkban viszont az iPhone 4-től és az első iPadtől kezdve az iPhone X-ig igen.

Ilyen sok készüléket érintő, ráadásul csak tompítható, ki nem javítható hiba ritka az iparág történetében. Sok kérdést vet fel, megpróbálok néhányat megválaszolni.

Tovább

Mutatunk 24 androidos appot, amit azonnal töröljön a telefonjáról

2019 szeptember 11., 09:27 Módosítva: 2019.09.12 10:45
570

Aleksejs Kuprins, a CSIS nevű kiberbiztonsági cég szakembere vette észre a Joker nevű malware-t, ami néhány andoroidos applikációba ágyazva szépen csendben regisztrálja a felhasználót különböző előfizetéses szolgáltatásokra, anélkül, hogy erről előzetesen információt nyújtana. Legtöbbször már csak akkor derül ki a csalás, mikor az érintett felhasználó számlájáról levonják az előfizetés összegét. A vírus képes arra, hogy még az SMS-ben kapott regisztráló kódot is kezelje, és beírja a weboldalra, így a szolgáltatóknak sem válik gyanússá a tevékenység- írja a Lifehacker

A Google tud az esetről, az érintett applikációkat már el is távolította a Play áruházból, ugyanakkor a Kuprins arra figyelmeztet, hogy ettől még a már letöltött applikációk fertőzöttek maradnak, az érintett applikációkat pedig 472 ezren töltötték le, mielőtt észrevették a vírust. Érdekességképpen, az érintett alkalmazások között van vírusirtó, öregedést imitáló alkalmazás, VPN és még rengeteg más alkalmazás. 

Ha ezek közül valamelyiket ön is letöltötte, akkor a lehető leghamarabb törölje a készülékről. Érdemes megnézni a Google Play fiókot is, hogy milyen előfizetései vannak, és mindenképpen ellenőrizze a számlakivonatát is. Egészen júniusig érdemes visszamenni, akkor kezdett el ugyanis terjedni a Joker. A vírus képes arra, hogy a kontaktlista alapján terjedjen, ezért ha érintett, akkor érdemes felhívni az ismerősei figyelmét is, hogy ellenőrizzék a kiadásaikat. 

Alattomos naptáras spam ígér iPhone X-et

2019 augusztus 27., 14:25 Módosítva: 2019.08.28 00:08
190

Izgalmasan kezdődik a nap, ha a Google beszélő asszisztense reggel nemcsak azt mondja el nekünk, hogy 32 fokos hőség várható, hanem mindjárt azt is közli, hogy nyertünk egy iPhone X mobilt. 

Egy percig se higgye el, hogy létezik ilyen nyeremény, mert ez csupán a web sötét bugyraiban meghúzódó kiberbűnözők legújabb próbálkozása arra, hogy a lenyúlják a személyes adatainkat. Vagy esetleg más kártevő telepítésére vegyenek rá minket.

Jegyzet 2019-08-27 134331.png

A Kaspersky kiberbiztonsági szakértői júniusban figyelmeztettek a veszélyre, amely a kollégánk naptárába is befészkelte magát valahogyan. A naptárba épített spam éppen attól trükkös, hogy észrevétlenül el tud rejtőzni a fiókunkban, akár hónapokon át is. Általában valamilyen tényleges eseménynek álcázzák a naptáreseményt elmentő linket, és direkt a Gmail fiókokat támadják, mert ott nem is kell semmire rákattintani.

A Gmail és a Google Naptár alapból úgy van beállítva, hogy az emailben érkező meghívók automatikusan bekerülnek a naptárunkba, ami normális esetben nagyon praktikus. Csak éppen a támadók is ezt tudják kihasználni.

Így nincs sok esély arra, hogy lelepleződjön a csalás. Ha esetleg észrevesszük a csalók emalijét, talán megnézzük az aktuális hetet vagy hónapot a naptárunkban, hogy milyen bejegyzések vannak, de az ügyes támadók kellően távoli időpontot fognak választani, így kisebb eséllyel fog feltűnni, hogy mi történt. A saját naptáramat ismerve a napi 6-8 bejegyzés mellett észrevehetetlen lenne egy ilyen plusz esemény, amíg aktuálissá nem válik, és meg nem szólal a hozzá tartozó riasztás.

Hogyan lehet elkerülni?

  • A Google Naptár oldalán a fölső sáv jobb oldalán lévő fogaskerékre kell rákattintani, és a legördülő menüben válasszuk ki a Beállítások menüpontot. 
  • Gördítsünk az Eseménybeállítások részhez
  • Nyissuk meg a Meghívók automatikus hozzáadása feliratú legördülő menüt
  • Válasszuk ki azt, hogy Nem, csak azok a meghívások jelenjenek meg, amelyekre válaszoltam

Ezzel nem kell lemondani a hasznos meghívókról, viszont a kamu meghívók láthatatlanok maradnak.

Azt talán már mondani sem kell, hogy a iPhone X-et ígérő meghívóban megtalálható linkre semmiképpen ne kattintson rá, ne hozza be a címet a böngészőben, mert azzal csak további problémákat lehet okozni.

Hogyan érdemes podcastot hallgatni?

2019 augusztus 4., 14:23 Módosítva: 2019.08.05 11:22
116

Az utóbbi néhány évben reneszánszát éli a podcast, világszerte egyre többen hallgatnak rendszeresen valamilyen műsort. A podcast abban jobb, mint a rádió, amiben a Netflix jobb, mint a tévé: azt hallgathatunk és akkor, amit és amikor mi akarunk, és persze azon az eszközön, amelyiken épp a legkényelmesebb. A hangoskönyvnél viszont lazább, kötetlenebb és rövidebb tartalom, így otthon mosogatáshoz, út közben vezetéshez vagy akár futás alatt is ideális. És mint egy tévésorozatnál, mindig lehet várni az új részeket.

Magyar nyelvű podcastból is egyre többet találni a legkülönfélébb témában, stílusban és terjedelemben, ezekről talán ez a legkimerítőbb netes lista. Most már itt az Indexen is mindenféle témában jelentkezünk podcastokkal: rendszeresen készítünk kultos, gazdasági, politikai, tech-tudományos és sportos adásokat is.

Hallgatni tehát magyarul is egyre több mindent lehet. Na de mégis mivel érdemes?

Tovább

SMS-ben terjeszti magát egy új androidos zsarolóvírus

2019 augusztus 1., 14:20 Módosítva: 2019.08.01 21:22
54

Egy új zsarolóvírust fedeztek fel az ESET szakemberei, amely az áldozatok kontaktlistáján szereplő embereknek küld rosszindulatú linkeket SMS-ben. Az Android/Filecoder.C vírus szöveges üzenetet küld az áldozat névjegyzékében szereplő címekre, és arra ösztönzi a címzetteket, hogy kattintsanak a linkre, amely a vírus telepítőfájljához vezet. Ha sikerrel járt és telepítette magát a készülékre, akkor titkosítja az azon talált fájlokat, és pénzt követel a titkosítás feloldásáért.

Tovább

Egész pályás letámadás a magyar neten

2019 július 29., 14:52 Módosítva: 2019.07.29 23:35
163

A hétvégén komoly offenzívába kezdtek adathalász hekkerek a hazai internetszolgáltatók ügyfelei ellen, az Indexhez is befutott néhány olvasói panasz, hogy az I2 blogszekcióját böngészve a Telekom, a Digi, az UPC és más szolgáltatók gyanús nyereményjátékára irányító oldal ugrott fel böngészőjükben. Így írt egy olvasónk a kellemetlen netes tapasztalatról:

Az I2 oldalukon böngészve a mellélkelt "Telekom" oldalra irányít át a böngésző. A kamu Telekom oldalon ajándék készüléket kínálnak, aminek csak a szállítási költségét kell megfizetni. Aztán kellenének az adataim. Ez nyilván nem egy tisztességes ajánlat és nyilván a Telekom nevével való visszaélés. Az I2 oldal gyakorlatilag elérhetetlen, mert amint indítanék valamit vagy csak görgetek az oldalon, máris lecserélődik az oldal.

Tovább

Megmutatjuk, hogy tudja törölni a fotóit a FaceApp szervereiről

2019 július 19., 13:07 Módosítva: 2019.07.20 12:28
403

Viharos története van a FaceApp nevű mobilappnak, amellyel mindenféle vicces filtereket lehet a fotóinkra tenni, például meg lehet vele öregíteni magunkat vagy kicserélni a hajunkat. Az appnak volt egy 2017-es felfutása (akkor mi is teszteltük), és az első balhé is akkoriban érte: rasszizmussal vádolták, amiért a szépségfiltere kifehérítette a feketéket.

Az elmúlt napokban pedig előbb attól volt hangos az internet, hogy a FaceApp egyik továbbfejlesztett szűrője milyen élethűen öregít; aztán meg attól, hogy ezzel az ügyes marketingkampánnyal milyen sokan kipróbálták, miközben tudtukon kívül szabad kezet adtak az orosz fejlesztőknek a képeik bármilyen célú felhasználására. A dolog már ott tart, hogy egy amerikai demokrata szenátor az FBI-t kéri, hogy vizsgálják ki, nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az app.

A felzúdulás hatására a FaceAppot kiadó cég vezetője, Jaroszlav Goncsarov is megszólalt, és nagy vonalakban azt mondta, hogy eszük ágában sincs megosztani senkivel a felhasználóik privát fotóit. Ami érdekesebb, hogy azt is elárulta, hogyan kérhetik a felhasználók a legegyszerűbben, hogy töröljék a képeiket a cég szervereiről – írja a Next Web.

Tovább

Nyilvános események kerülnek a Google Térképre

2019 március 25., 15:16 Módosítva: 2019.03.25 22:48
4

A Google elkezdett bevezetni egy új funkciót a Térképen, hogy bizonyos vállalatok és helyszínek képesek legyenek nyilvános eseményeket létrehozni, ahol most fotókat, észrevételeket, osztályzatot és más adatokat oszthatunk meg a többi felhasználóval.

Tovább

Itt az Index Nagy Netbiztonsági Kalauza

2019 március 5., 14:28 Módosítva: 2020.03.05 07:30
735
Már megint hekkerekkel vannak tele a hírek? Újabb adatlopásra vagy kibertámadásra derült fény? Lassan már ön is attól tart, hogy ellopják a jelszavát, beleolvasnak az üzeneteibe, áruba bocsátják a személyes adatait? Helyes, a félelme nem alaptalan. Adunk néhány tippet, hogy mire érdemes odafigyelnie, hogy csökkentse a veszélyt, és mutatunk pár további ötletet, ha egy kicsit paranoiás. Tegyen jót magának, és az interneten legyen mindig egy kicsit paranoiás.

Az IT-biztonság sose volt igazán szexi téma, és valószínűleg ez a cikk sem fog bekerülni az Index legolvasottabbjai közé. Az elmúlt pár évben mégis mintha megmozdult volna valami, és egyre inkább beszivárog a köztudatba, hogy a neten nemcsak cicás képek és pornó (na meg család, barátok és munka) van, hanem olyan fenyegetések is, amelyek mindannyiunkat érintenek: piti kibertolvajok bárki adatait ellophatják– igen, magyarokét is –, az ebből élő cégeknek meg ingyen adjuk oda, miközben a kiberháború fegyvereivel már a civilekre is lőnek.

Nem csoda, hogy egyre többekben merül fel az igény, hogy amennyire lehet, megpróbálják megvédeni magukat a kiberbűnözők, a kormányzati hekkerek, a megfigyelő állam, a mindent tudó techcégek, az adatainkkal kereskedő netszolgáltatók vagy éppen a kellemetlenkedő ex ellen. Szép lassan, de afelé haladunk, hogy

a digitális biztonság a 21. század nem hivatalos alapjogává válik.

Ennek a jognak az érvényesítésében igyekszünk mi is segíteni, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan netezhet biztonságosabban.

Tovább

Megszűnik a Google+, mi lesz az adataimmal?

2019 február 13., 18:53 Módosítva: 2019.02.14 13:28
237
Hamarosan bezár a Google+, és a felhasználók minden adata törlődik, már ha nem veszik a fáradságot, hogy letöltsék maguknak. A Google emailben is figyelmeztet mindenkit, de a netes reakciókból úgy tűnik, sokaknak nem világos, pontosan mi is fog törlődni és mi marad meg. Segítünk tisztázni.

Már csak néhány hónap, és bezár a Google+. A Google októberben jelentette be, hogy egy adatvédelmi hiba kiszúrása és javítása után úgy döntöttek, inkább bezárják az egész boltot, mert úgyse használja senki, akkor meg minek toldozgatni-foltozgatni – persze ennyire nem volt őszinte a közleményük, de annyit elárultak benne, hogy a látogatások 90 százaléka 5 másodpercnél rövidebb, ami nagyjából az "ú, mellényomtam – hé, hát ez mi – ja, oké, csá" felhasználói magatartást körvonalazza.

Az eredeti céldátum idén augusztus volt, de aztán még decemberben kiderült, hogy az oldal nem egyszerűen érdektelen, hanem még veszélyes is, mert az októberinél sokkal nagyobb hibát találtak rajta: 52,5 millió felhasználó privát adatai váltak nyilvánosan elérhetővé minden külső fejlesztőnek. Ekkor döntött úgy a Google, hogy előre menekülnek, és

már április 2-án beszántják az egészet.

A Google+ 2011 júniusában indult, de már az év szeptemberében mi is arról írtunk, hogy döglődik. Bár többször kapott kisebb-nagyobb ráncfelvarrást, sose lendült fel igazán, és egy idő után a cég érezhetően le is mondott róla. Annyiban mégse tekinthető teljes kudarcnak, hogy két ma is létező és sokak által használt Google-szolgáltatás indult a Google+ egy-egy funkciójaként: a Fotók és a Hangouts. (Na meg a pluszegyezős szleng mainstraim nyelvi fordulattá válásában is lehetett szerepe, bár erről nincsenek adataink.)

Tovább

Szól a Chrome, ha lopott jelszót használunk

2019 február 6., 10:56 Módosítva: 2019.02.06 20:10
57

A Google kiadott egy Chrome-kiterjesztést, amely szól, ha lopott jelszóval jelentkezünk be valahova, és segít is megváltoztatni azt – írja blogbejegyzésében a cég.

Az ide kattintva telepíthető Password Checkup nemcsak a Google saját szolgáltatásaival működik – amelyekben már amúgy is automatikusan visszaállítják a jelszavakat, ha azok kiszivárogtak –, hanem bárhol, ahol felhasználónév és jelszó párosával jelentkezünk be. A beírt adatokat összeveti az ismert adatszivárgásokban szereplő több mint 4 milliárddal, és ha egyezést talál, szól, hogy a jelszavunk többé nem biztonságos, és érdemes lecserélni.

Tovább

Office 365 vagy G Suite legyen az irodánk?

2019 január 31., 09:42 Módosítva: 2019.01.31 16:44
61

A Google megemeli az irodai G Suite csomag árát, amit korábban Google Apps néven ismertünk, és ezzel egy szintre került a Microsoft Office 365-tel. Ez jó apropót ad arra, hogy megnézzük, mit kínál a két nagy rivális, hiszen a választásunk lényegében már csak azon múlik, hogy az irodai eszközeik megfelelnek-e az igényeinknek.

A Google G Suite alapcsomagja most havi 4 euróba kerül felhasználónként, a közepes Business csomag 8 euró, míg a nagyvállalatoknak szóló ajánlat 23 euróba kerül. Új megemelt áraik 2019 április 2-án lépnek életbe, és egyelőre annyit tudunk, hogy az USA-ban a legolcsóbb csomag 1 dollárral, a közepes 2 dollárral kerül majd többe. A Microsoft Office 365 ára most 4,2 euróról indul, az egyszerűbb vállalati verzió 8,8 euró, míg a prémium szolgáltatásért 10,5 eurót kérnek. Náluk viszont elkülönülnek a nagyvállalati ajánlatok, amelyből négyféle van, 6,7 eurótól egészen havi 34,4 euróig.

Tovább

Ennyi lopott adat egyszerre még sose szivárgott ki

2019 január 17., 12:19 Módosítva: 2019.01.18 10:31
795

Ahogy mi is megírtuk, óriási adatszivárgásra derült fény magyar idő szerint csütörtök hajnalban.

Az adatokat tartalmazó listát a MEGA nevű fájlmegosztóra töltötték fel az ismeretlen hekkerek, és egy népszerű hekkerfórumban terjedt. Nagyobb nyilvánosságot akkor kapott, amikor az adatszivárgásokra szakosodott neves biztonsági szakértő, Troy Hunt is beszámolt róla, és bekötötte az adatokat a Have I Been Pwned nevű szolgáltatásába, amivel rögtön százezrek értesültek róla.

Tovább

Vége a papírozásnak, itt a kárbejelentő app

2019 január 8., 15:20 Módosítva: 2019.01.09 14:35
5730

Elkészült az E-kárbejelentő nevű mobilapp, így ezentúl a hagyományos kék-sárga kárbejelentő töltögetése helyett már egyszerűen egy mobillal is megoldható a baleset kárügyintézés – jelentette be a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Tovább

Nem tervez a Waze autópályára utat, mit csináljak?

2019 január 8., 05:13 Módosítva: 2019.01.09 09:15
3067

Miközben a legtöbben még a karácsonyi készülődéssel, illetve az azt követő kajakómával voltak elfoglalva, a népszerű közösségi navigációs alkalmazásban, a Waze-ben megjelent egy igen fontos frissítés, ami azóta rengeteg felhasználó életét keserítette meg a kommentek tanúsága szerint.

Tovább

Itt tudja ellenőrizni, hogy az ön facebookos képei is kiszivárogtak-e

2018 december 17., 09:19 Módosítva: 2018.12.18 13:48
201

A Facebook pénteken hozta nyilvánosságra, hogy egy hiba miatt közel hétmillió felhasználó privát fotóihoz férhettek hozzá illetéktelenek. A cég most létrehozott egy oldalt, ahol bárki ellenőrizheti, érintett-e – írja a Lifehacker.

Tovább

Egy egyszerű trükkel villámgyors lehet az androidos telefon

2018 november 21., 14:58 Módosítva: 2018.11.22 15:07
841

Egy okostelefon nem lehet elég gyors – azt hiszem ebben egyetérthetünk. Ha appok közt váltogatunk, megnyitunk, bezárunk új alkalmazásokat, értékes tizedmásodpercek veszhetnek el rohanó világunkban lavírozó életünkből. Ki szeret várni a Facebookra, miközben vár a villamosra? Pattanjon az az Instagram-fiók, de izibe! Csettintésre ugorjon a Snapchat!

A BGR-en olvastuk, most továbbadjuk azt az egyszerű kis trükköt, amivel szempillantás alatt előbukkan egy app ablaka, amint rábökünk az ikonjára az érintőképernyőn.

Tovább