Ötlete, vagy kérdése van?

A Facebook akkor is beengedi, ha kicsit elírta a jelszavát, és ez nem baj

február 1., 19:09 Módosítva: 2020.02.02 19:07
351

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket egy elsőre meglepőnek tűnő facebookos jelenségre, amelyet ő biztonsági hibának gondolt, de valójában direkt így működik: ha bejelentkezéskor elírja az emailcímét és/vagy a jelszavát, a Facebook akkor is beengedi.

Aki jelentkezett már be neten valamilyen oldalra (tehát gyakorlatilag mindenki, aki él és mozog), tudja, milyen könnyű elírni a saját adatait, pláne a jelszót, hiszen az általában ki van csillagozva, így még csak visszaolvasni se tudjuk. A Facebook ezért beépített egy kis mozgásteret: a rendszerük igyekszik felismerni, ha valaki kisebb elírásokat követett el, és ezeket automatikusan javítja is, nehogy ezek miatt nem tudjon belépni az illető.

Ezzel elvileg mindenki jól jár, a kedves felhasználó kap egy sok anyázást megspóroló kényelmi szolgáltatást, a Facebook meg örül, hogy a kedves felhasználó minél könnyebben be tud lépni, hogy pörgesse a hírfolyamot, mintha az élete múlna rajta, és bámulja közben számolatlanul a hirdetéseket. Fontos kérdés viszont, hogy ez az önkényes javítgatás nem jelent-e biztonsági kockázatot, hiszen gyakorlatilag azt eredményezi, hogy többféleképpen is be lehet lépni a fiókunkba.

Tovább

A WhatsApp veri az utolsó szöget a Windows-telefonok koporsójába

2019. december 30., 12:53 Módosítva: 2019.12.31 13:19
4

Most, hogy a küszöbön toporog az új év, érdemes emlékeztetni az okostelefon-használókat egy fontos újévi változásra: 2020. január 1-től nem működik tovább rendesen a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás a Windows Phone okostelefonos operációs rendszert futtató telefonokon, február 1-től pedig a régi androidos telefonokon és iPhone-okon is lehalhat az app.

Tovább

Ettől szól jól a videó és a podcast

2019. december 14., 08:14 Módosítva: 2019.12.14 21:52
36

Pofonegyszerű a videók és a podcastok terjesztése, egyre többen szállnak be a műsorkészítésbe, és vannak célzottan youtubereknek szóló termékek is, de a kínálatban nagy a szórás, néhol csak a videótelefonálás porosodó polcáról toltak át termékeket. Hiszen egy webkamera hangot és képet is vesz, mi más kellhet még? Hát

olyan hangminőség, amitől nem dobnak hátast a nézők és a hallgatók.

Kevés olyan hazai csatornát ismerünk, amit a képi tartalom ad el, és nem az előadó folyamatos szövegelése, amiből az következik, hogy a hangtechnika a videóknál is legalább akkora odafigyelést érdemel, mint a podcastoknál.

Tovább

Itt van újabb 42 androidos app, amitől azonnal szabaduljon meg

2019. október 25., 10:22 Módosítva: 2019.10.26 08:10
162

Alig egy hónapja írtunk arról, hogy a Joker nevű malware veszélyes lehet a készülékére, most itt az újabb, 42 appot érintő vírus, amit az adatok szerint legalább 8 millióan letöltöttek a készülékükre, mielőtt kiderült, hogy vírus. 

Tovább

Most dobhatom ki az iPhone-omat?!

2019. október 1., 08:46 Módosítva: 2019.10.02 00:00
330

2019. szeptember 27-én az Apple iPhone-termékcsaládjának új sérülékenységét tette közzé a Twitter és Github segítségével az axi0mX nevű felhasználó checkm8 néven. Az elnevezés a sakk-mattra utal, és a helyzet valóban komoly: a biztonsági rést kihasználva egy támadó elvileg teljes irányítást nyerhet a telefon felett.

Az érintett Apple-eszközök száma példátlanul magas: az Apple legtöbb processzora érintett az A5-től az A11 családig. Mai ismereteink szerint a hibával nem érintett az A12 és az A13 család (a megváltozott architektúra miatt), tehát az iPhone XS and XS Max, az iPhone XR, az 5. generációs iPad Mini, iPad Air (2019), és az iPhone 11 család esetében nincs veszély. A régebbi generációkban viszont az iPhone 4-től és az első iPadtől kezdve az iPhone X-ig igen.

Ilyen sok készüléket érintő, ráadásul csak tompítható, ki nem javítható hiba ritka az iparág történetében. Sok kérdést vet fel, megpróbálok néhányat megválaszolni.

Tovább

Mutatunk 24 androidos appot, amit azonnal töröljön a telefonjáról

2019. szeptember 11., 09:27 Módosítva: 2019.09.12 10:45
572

Aleksejs Kuprins, a CSIS nevű kiberbiztonsági cég szakembere vette észre a Joker nevű malware-t, ami néhány andoroidos applikációba ágyazva szépen csendben regisztrálja a felhasználót különböző előfizetéses szolgáltatásokra, anélkül, hogy erről előzetesen információt nyújtana. Legtöbbször már csak akkor derül ki a csalás, mikor az érintett felhasználó számlájáról levonják az előfizetés összegét. A vírus képes arra, hogy még az SMS-ben kapott regisztráló kódot is kezelje, és beírja a weboldalra, így a szolgáltatóknak sem válik gyanússá a tevékenység- írja a Lifehacker

A Google tud az esetről, az érintett applikációkat már el is távolította a Play áruházból, ugyanakkor a Kuprins arra figyelmeztet, hogy ettől még a már letöltött applikációk fertőzöttek maradnak, az érintett applikációkat pedig 472 ezren töltötték le, mielőtt észrevették a vírust. Érdekességképpen, az érintett alkalmazások között van vírusirtó, öregedést imitáló alkalmazás, VPN és még rengeteg más alkalmazás. 

Ha ezek közül valamelyiket ön is letöltötte, akkor a lehető leghamarabb törölje a készülékről. Érdemes megnézni a Google Play fiókot is, hogy milyen előfizetései vannak, és mindenképpen ellenőrizze a számlakivonatát is. Egészen júniusig érdemes visszamenni, akkor kezdett el ugyanis terjedni a Joker. A vírus képes arra, hogy a kontaktlista alapján terjedjen, ezért ha érintett, akkor érdemes felhívni az ismerősei figyelmét is, hogy ellenőrizzék a kiadásaikat. 

Alattomos naptáras spam ígér iPhone X-et

2019. augusztus 27., 14:25 Módosítva: 2019.08.28 00:08
190

Izgalmasan kezdődik a nap, ha a Google beszélő asszisztense reggel nemcsak azt mondja el nekünk, hogy 32 fokos hőség várható, hanem mindjárt azt is közli, hogy nyertünk egy iPhone X mobilt. 

Egy percig se higgye el, hogy létezik ilyen nyeremény, mert ez csupán a web sötét bugyraiban meghúzódó kiberbűnözők legújabb próbálkozása arra, hogy a lenyúlják a személyes adatainkat. Vagy esetleg más kártevő telepítésére vegyenek rá minket.

Jegyzet 2019-08-27 134331.png

A Kaspersky kiberbiztonsági szakértői júniusban figyelmeztettek a veszélyre, amely a kollégánk naptárába is befészkelte magát valahogyan. A naptárba épített spam éppen attól trükkös, hogy észrevétlenül el tud rejtőzni a fiókunkban, akár hónapokon át is. Általában valamilyen tényleges eseménynek álcázzák a naptáreseményt elmentő linket, és direkt a Gmail fiókokat támadják, mert ott nem is kell semmire rákattintani.

A Gmail és a Google Naptár alapból úgy van beállítva, hogy az emailben érkező meghívók automatikusan bekerülnek a naptárunkba, ami normális esetben nagyon praktikus. Csak éppen a támadók is ezt tudják kihasználni.

Így nincs sok esély arra, hogy lelepleződjön a csalás. Ha esetleg észrevesszük a csalók emalijét, talán megnézzük az aktuális hetet vagy hónapot a naptárunkban, hogy milyen bejegyzések vannak, de az ügyes támadók kellően távoli időpontot fognak választani, így kisebb eséllyel fog feltűnni, hogy mi történt. A saját naptáramat ismerve a napi 6-8 bejegyzés mellett észrevehetetlen lenne egy ilyen plusz esemény, amíg aktuálissá nem válik, és meg nem szólal a hozzá tartozó riasztás.

Hogyan lehet elkerülni?

  • A Google Naptár oldalán a fölső sáv jobb oldalán lévő fogaskerékre kell rákattintani, és a legördülő menüben válasszuk ki a Beállítások menüpontot. 
  • Gördítsünk az Eseménybeállítások részhez
  • Nyissuk meg a Meghívók automatikus hozzáadása feliratú legördülő menüt
  • Válasszuk ki azt, hogy Nem, csak azok a meghívások jelenjenek meg, amelyekre válaszoltam

Ezzel nem kell lemondani a hasznos meghívókról, viszont a kamu meghívók láthatatlanok maradnak.

Azt talán már mondani sem kell, hogy a iPhone X-et ígérő meghívóban megtalálható linkre semmiképpen ne kattintson rá, ne hozza be a címet a böngészőben, mert azzal csak további problémákat lehet okozni.

Tovább

Hogyan érdemes podcastot hallgatni?

2019. augusztus 4., 14:23 Módosítva: 2019.08.05 11:22
114

Az utóbbi néhány évben reneszánszát éli a podcast, világszerte egyre többen hallgatnak rendszeresen valamilyen műsort. A podcast abban jobb, mint a rádió, amiben a Netflix jobb, mint a tévé: azt hallgathatunk és akkor, amit és amikor mi akarunk, és persze azon az eszközön, amelyiken épp a legkényelmesebb. A hangoskönyvnél viszont lazább, kötetlenebb és rövidebb tartalom, így otthon mosogatáshoz, út közben vezetéshez vagy akár futás alatt is ideális. És mint egy tévésorozatnál, mindig lehet várni az új részeket.

Magyar nyelvű podcastból is egyre többet találni a legkülönfélébb témában, stílusban és terjedelemben, ezekről talán ez a legkimerítőbb netes lista. Most már itt az Indexen is mindenféle témában jelentkezünk podcastokkal: rendszeresen készítünk kultos, gazdasági, politikai, tech-tudományos és sportos adásokat is.

Hallgatni tehát magyarul is egyre több mindent lehet. Na de mégis mivel érdemes?

Tovább

SMS-ben terjeszti magát egy új androidos zsarolóvírus

2019. augusztus 1., 14:20 Módosítva: 2019.08.01 21:22
54

Egy új zsarolóvírust fedeztek fel az ESET szakemberei, amely az áldozatok kontaktlistáján szereplő embereknek küld rosszindulatú linkeket SMS-ben. Az Android/Filecoder.C vírus szöveges üzenetet küld az áldozat névjegyzékében szereplő címekre, és arra ösztönzi a címzetteket, hogy kattintsanak a linkre, amely a vírus telepítőfájljához vezet. Ha sikerrel járt és telepítette magát a készülékre, akkor titkosítja az azon talált fájlokat, és pénzt követel a titkosítás feloldásáért.

Tovább

Egész pályás letámadás a magyar neten

2019. július 29., 14:52 Módosítva: 2019.07.29 23:35
163

A hétvégén komoly offenzívába kezdtek adathalász hekkerek a hazai internetszolgáltatók ügyfelei ellen, az Indexhez is befutott néhány olvasói panasz, hogy az I2 blogszekcióját böngészve a Telekom, a Digi, az UPC és más szolgáltatók gyanús nyereményjátékára irányító oldal ugrott fel böngészőjükben. Így írt egy olvasónk a kellemetlen netes tapasztalatról:

Az I2 oldalukon böngészve a mellélkelt "Telekom" oldalra irányít át a böngésző. A kamu Telekom oldalon ajándék készüléket kínálnak, aminek csak a szállítási költségét kell megfizetni. Aztán kellenének az adataim. Ez nyilván nem egy tisztességes ajánlat és nyilván a Telekom nevével való visszaélés. Az I2 oldal gyakorlatilag elérhetetlen, mert amint indítanék valamit vagy csak görgetek az oldalon, máris lecserélődik az oldal.

Tovább

Megmutatjuk, hogy tudja törölni a fotóit a FaceApp szervereiről

2019. július 19., 13:07 Módosítva: 2019.07.20 12:28
403

Viharos története van a FaceApp nevű mobilappnak, amellyel mindenféle vicces filtereket lehet a fotóinkra tenni, például meg lehet vele öregíteni magunkat vagy kicserélni a hajunkat. Az appnak volt egy 2017-es felfutása (akkor mi is teszteltük), és az első balhé is akkoriban érte: rasszizmussal vádolták, amiért a szépségfiltere kifehérítette a feketéket.

Az elmúlt napokban pedig előbb attól volt hangos az internet, hogy a FaceApp egyik továbbfejlesztett szűrője milyen élethűen öregít; aztán meg attól, hogy ezzel az ügyes marketingkampánnyal milyen sokan kipróbálták, miközben tudtukon kívül szabad kezet adtak az orosz fejlesztőknek a képeik bármilyen célú felhasználására. A dolog már ott tart, hogy egy amerikai demokrata szenátor az FBI-t kéri, hogy vizsgálják ki, nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az app.

A felzúdulás hatására a FaceAppot kiadó cég vezetője, Jaroszlav Goncsarov is megszólalt, és nagy vonalakban azt mondta, hogy eszük ágában sincs megosztani senkivel a felhasználóik privát fotóit. Ami érdekesebb, hogy azt is elárulta, hogyan kérhetik a felhasználók a legegyszerűbben, hogy töröljék a képeiket a cég szervereiről – írja a Next Web.

Tovább

Nyilvános események kerülnek a Google Térképre

2019. március 25., 15:16 Módosítva: 2019.03.25 22:48
4

A Google elkezdett bevezetni egy új funkciót a Térképen, hogy bizonyos vállalatok és helyszínek képesek legyenek nyilvános eseményeket létrehozni, ahol most fotókat, észrevételeket, osztályzatot és más adatokat oszthatunk meg a többi felhasználóval.

Tovább

Itt az Index Nagy Netbiztonsági Kalauza

2019. március 5., 14:28 Módosítva: 2019.10.01 09:54
646
Már megint hekkerekkel vannak tele a hírek? Újabb adatlopásra vagy kibertámadásra derült fény? Lassan már ön is attól tart, hogy ellopják a jelszavát, beleolvasnak az üzeneteibe, áruba bocsátják a személyes adatait? Helyes, a félelme nem alaptalan. Adunk néhány tippet, hogy mire érdemes odafigyelnie, hogy csökkentse a veszélyt, és mutatunk pár további ötletet, ha egy kicsit paranoiás. Tegyen jót magának, és az interneten legyen mindig egy kicsit paranoiás.

Az IT-biztonság sose volt igazán szexi téma, és valószínűleg ez a cikk sem fog bekerülni az Index legolvasottabbjai közé. Az elmúlt pár évben mégis mintha megmozdult volna valami, és egyre inkább beszivárog a köztudatba, hogy a neten nemcsak cicás képek és pornó (na meg család, barátok és munka) van, hanem olyan fenyegetések is, amelyek mindannyiunkat érintenek: piti kibertolvajok bárki adatait ellophatják– igen, magyarokét is –, az ebből élő cégeknek meg ingyen adjuk oda, miközben a kiberháború fegyvereivel már a civilekre is lőnek.

Nem csoda, hogy egyre többekben merül fel az igény, hogy amennyire lehet, megpróbálják megvédeni magukat a kiberbűnözők, a kormányzati hekkerek, a megfigyelő állam, a mindent tudó techcégek, az adatainkkal kereskedő netszolgáltatók vagy éppen a kellemetlenkedő ex ellen. Szép lassan, de afelé haladunk, hogy

a digitális biztonság a 21. század nem hivatalos alapjogává válik.

Ennek a jognak az érvényesítésében igyekszünk mi is segíteni, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan netezhet biztonságosabban.

Tovább

Megszűnik a Google+, mi lesz az adataimmal?

2019. február 13., 18:53 Módosítva: 2019.02.14 13:28
237
Hamarosan bezár a Google+, és a felhasználók minden adata törlődik, már ha nem veszik a fáradságot, hogy letöltsék maguknak. A Google emailben is figyelmeztet mindenkit, de a netes reakciókból úgy tűnik, sokaknak nem világos, pontosan mi is fog törlődni és mi marad meg. Segítünk tisztázni.

Már csak néhány hónap, és bezár a Google+. A Google októberben jelentette be, hogy egy adatvédelmi hiba kiszúrása és javítása után úgy döntöttek, inkább bezárják az egész boltot, mert úgyse használja senki, akkor meg minek toldozgatni-foltozgatni – persze ennyire nem volt őszinte a közleményük, de annyit elárultak benne, hogy a látogatások 90 százaléka 5 másodpercnél rövidebb, ami nagyjából az "ú, mellényomtam – hé, hát ez mi – ja, oké, csá" felhasználói magatartást körvonalazza.

Az eredeti céldátum idén augusztus volt, de aztán még decemberben kiderült, hogy az oldal nem egyszerűen érdektelen, hanem még veszélyes is, mert az októberinél sokkal nagyobb hibát találtak rajta: 52,5 millió felhasználó privát adatai váltak nyilvánosan elérhetővé minden külső fejlesztőnek. Ekkor döntött úgy a Google, hogy előre menekülnek, és

már április 2-án beszántják az egészet.

A Google+ 2011 júniusában indult, de már az év szeptemberében mi is arról írtunk, hogy döglődik. Bár többször kapott kisebb-nagyobb ráncfelvarrást, sose lendült fel igazán, és egy idő után a cég érezhetően le is mondott róla. Annyiban mégse tekinthető teljes kudarcnak, hogy két ma is létező és sokak által használt Google-szolgáltatás indult a Google+ egy-egy funkciójaként: a Fotók és a Hangouts. (Na meg a pluszegyezős szleng mainstraim nyelvi fordulattá válásában is lehetett szerepe, bár erről nincsenek adataink.)

Tovább

Szól a Chrome, ha lopott jelszót használunk

2019. február 6., 10:56 Módosítva: 2019.02.06 20:10
57

A Google kiadott egy Chrome-kiterjesztést, amely szól, ha lopott jelszóval jelentkezünk be valahova, és segít is megváltoztatni azt – írja blogbejegyzésében a cég.

Az ide kattintva telepíthető Password Checkup nemcsak a Google saját szolgáltatásaival működik – amelyekben már amúgy is automatikusan visszaállítják a jelszavakat, ha azok kiszivárogtak –, hanem bárhol, ahol felhasználónév és jelszó párosával jelentkezünk be. A beírt adatokat összeveti az ismert adatszivárgásokban szereplő több mint 4 milliárddal, és ha egyezést talál, szól, hogy a jelszavunk többé nem biztonságos, és érdemes lecserélni.

Tovább

Office 365 vagy G Suite legyen az irodánk?

2019. január 31., 09:42 Módosítva: 2019.01.31 16:44
72

A Google megemeli az irodai G Suite csomag árát, amit korábban Google Apps néven ismertünk, és ezzel egy szintre került a Microsoft Office 365-tel. Ez jó apropót ad arra, hogy megnézzük, mit kínál a két nagy rivális, hiszen a választásunk lényegében már csak azon múlik, hogy az irodai eszközeik megfelelnek-e az igényeinknek.

A Google G Suite alapcsomagja most havi 4 euróba kerül felhasználónként, a közepes Business csomag 8 euró, míg a nagyvállalatoknak szóló ajánlat 23 euróba kerül. Új megemelt áraik 2019 április 2-án lépnek életbe, és egyelőre annyit tudunk, hogy az USA-ban a legolcsóbb csomag 1 dollárral, a közepes 2 dollárral kerül majd többe. A Microsoft Office 365 ára most 4,2 euróról indul, az egyszerűbb vállalati verzió 8,8 euró, míg a prémium szolgáltatásért 10,5 eurót kérnek. Náluk viszont elkülönülnek a nagyvállalati ajánlatok, amelyből négyféle van, 6,7 eurótól egészen havi 34,4 euróig.

Tovább

Ennyi lopott adat egyszerre még sose szivárgott ki

2019. január 17., 12:19 Módosítva: 2019.01.18 10:31
795

Ahogy mi is megírtuk, óriási adatszivárgásra derült fény magyar idő szerint csütörtök hajnalban.

Az adatokat tartalmazó listát a MEGA nevű fájlmegosztóra töltötték fel az ismeretlen hekkerek, és egy népszerű hekkerfórumban terjedt. Nagyobb nyilvánosságot akkor kapott, amikor az adatszivárgásokra szakosodott neves biztonsági szakértő, Troy Hunt is beszámolt róla, és bekötötte az adatokat a Have I Been Pwned nevű szolgáltatásába, amivel rögtön százezrek értesültek róla.

Tovább

Vége a papírozásnak, itt a kárbejelentő app

2019. január 8., 15:20 Módosítva: 2019.01.09 14:35
5584

Elkészült az E-kárbejelentő nevű mobilapp, így ezentúl a hagyományos kék-sárga kárbejelentő töltögetése helyett már egyszerűen egy mobillal is megoldható a baleset kárügyintézés – jelentette be a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Tovább

Nem tervez a Waze autópályára utat, mit csináljak?

2019. január 8., 05:13 Módosítva: 2019.01.09 09:15
3067

Miközben a legtöbben még a karácsonyi készülődéssel, illetve az azt követő kajakómával voltak elfoglalva, a népszerű közösségi navigációs alkalmazásban, a Waze-ben megjelent egy igen fontos frissítés, ami azóta rengeteg felhasználó életét keserítette meg a kommentek tanúsága szerint.

Tovább

Itt tudja ellenőrizni, hogy az ön facebookos képei is kiszivárogtak-e

2018. december 17., 09:19 Módosítva: 2018.12.18 13:48
201

A Facebook pénteken hozta nyilvánosságra, hogy egy hiba miatt közel hétmillió felhasználó privát fotóihoz férhettek hozzá illetéktelenek. A cég most létrehozott egy oldalt, ahol bárki ellenőrizheti, érintett-e – írja a Lifehacker.

Tovább

Egy egyszerű trükkel villámgyors lehet az androidos telefon

2018. november 21., 14:58 Módosítva: 2018.11.22 15:07
841

Egy okostelefon nem lehet elég gyors – azt hiszem ebben egyetérthetünk. Ha appok közt váltogatunk, megnyitunk, bezárunk új alkalmazásokat, értékes tizedmásodpercek veszhetnek el rohanó világunkban lavírozó életünkből. Ki szeret várni a Facebookra, miközben vár a villamosra? Pattanjon az az Instagram-fiók, de izibe! Csettintésre ugorjon a Snapchat!

A BGR-en olvastuk, most továbbadjuk azt az egyszerű kis trükköt, amivel szempillantás alatt előbukkan egy app ablaka, amint rábökünk az ikonjára az érintőképernyőn.

Tovább

Már mobilon is könnyen beállítható a gyorsabb és biztonságosabb netezés

2018. november 12., 10:52 Módosítva: 2018.11.13 10:24
5

A Cloudflare bejelentette, hogy mobilra is elérhetővé tette a gyorsabb oldalbetöltést és a felhasználói adatok fokozottabb védelmét biztosító DNS-szolgáltatását – írja a Techcrunch.

A DNS itt nem genetikai, hanem hálózati fogalom, ez az úgynevezett doménnévrendszer, amely átfordítja a böngészők címmezőjébe írt, emberi fogyasztásra alkalmas címeket az azoknak megfelelő számsorra (az IP-címre), ami elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy a meglátogatni kívánt oldal végül tényleg be is töltődjön. Ezért szokás közkeletű metaforával a DNS-t a web telefonkönyvének nevezni.

Tovább

Megújult a könyv, ami IT-biztonságról szól, de az átlagember is érti

2018. augusztus 29., 11:03 Módosítva: 2018.08.30 08:37
248

Frissítette az IT biztonság közérthetően című kiadványát a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

Az új kiadás továbbra is ingyen letölthető ide kattintva, de már a 2018-as trendeket és a legégetőbb veszélyforrásokat is bemutatja – írja közleményében a társaság.

Tovább

Életmentő funkcióval bővül a mobilos Gmail: visszahívhatjuk az elküldött leveleket

2018. augusztus 21., 11:03 Módosítva: 2018.08.24 15:35
15

Aki küldött már el olyan emailt, amiben véletlenül benne maradtak az elgépelések, egy rosszul megnevezett címzett, vagy bármilyen hasonló hiba, biztos szerette volna kitépni a haját, miután észrevette – főleg, hogy az emaileket elküldését nem olyan egyszerű visszavonni, mint mondjuk egy fájl törlését. Az Android Police szerint

a Google rövidesen bevezeti az Undo Send funkciót a Gmailben, amivel az elküldött levelek visszahívhatók – pontosabban visszatartható az azonnali elküldésük.

Tovább

Olcsón megúszható az SSD-s gyorsítás

2018. július 18., 05:10 Módosítva: 2018.07.27 16:12
211

Az SSD adattároló felgyorsítja a számítógépet, ez ma már nem hír, de bejött néhány új megoldás, amelyek felforgatják ezt a piacot. A régebbi SSD-k is megérettek a cserére, mert a legújabbak sokkal gyorsabban mozgatják a biteket, egész elfogadható áron, és arra is van megoldás, hogy megtartsuk a gépünkben a hagyományos merevlemezt, a maga terabájtos, viszonylag olcsó tárterületével, és mégis felpörögjön a pc.

Tovább

Elegem van a Facebookból! De hova menjek helyette?

2018. május 23., 11:07 Módosítva: 2018.06.21 10:02
324
Rájár a pr-rúd manapság a Facebookra, balhét balhéra halmoz a cég, ezért sokan arra buzdítanak, hogy töröljük magunkat az oldalról, és nyargaljunk át olyan szolgáltatásra, ahol nagyobb biztonságban vannak az adataink. De a Nagy Kék Testvér mára annyira beépült a mindennapjainkba, hogy egyáltalán nem könnyű megválni tőle. Hova mehet, aki kiszáll a Facebookból?

A Facebook renoméjának már a 2016-os amerikai elnökválasztás állítólagos orosz befolyásolásában játszott szerepe, vagyis az oldalon elszaporodó álhírek és orosz finanszírozású politikai hirdetések körüli felhajtás se tett jót. De ennél is jobban megtépázta a cég hírnevét a március közepén kirobbant Cambridge Analytica-botrány, amely során kiderült, hogy a CA pár éve a Facebookon keresztül jogosulatlanul jutott hozzá legalább 87 millió ember adataihoz, a Facebook pedig nemcsak ebben az ügyben, hanem feltehetően egy sor hasonló esetben sem védte eléggé a felhasználók személyes adatait.

Azóta sorra jönnek a hasonló ügyek: több millió ember érzékeny adataihoz férhetett hozzá éveken keresztül gyakorlatilag bárki, több száz app problémásan kezelte az adatokat, a Facebooknál dolgozók jelszó nélkül is be tudnak lépni a fiókunkba, és amúgy is sok tízmillió kamuprofillal van teleszemetelve az oldal. Nem csoda, hogy Mark Zuckerberg cégvezért áprilisban eléggé megizzasztották az amerikai szenátusi meghallgatásán, nemrég pedig az Európai Parlament előtt kellett magyarázkodnia – és bár ezen úgy általában bocsánatot kért, az igazán kényes kérdéseket megkerülte, amivel jól fel is dühítette az EP-képviselőket.

Pörgött is a #DeleteFacebook hashtag Twitteren, és általában is érzékelhető volt egy erősödő protesthangulat az utóbbi hónapokban. Ebben a cikkben mi is összefoglaltuk, hogyan tudja törölni magát Facebookról, illetve hogy tudja jobban védeni az adatait, ha azért mégiscsak maradna az oldalon.

Ha viszont tényleg elgondolkodott azon, hogy továbbállna, összeszedtünk néhány lehetséges alternatívát, amelyek szigorúbb adatvédelmet, kevesebb reklámot és több kontrollt ígérnek.

Tovább

Megújult a Gmail, és jobb, mint valaha

2018. április 26., 21:58 Módosítva: 2018.05.18 15:02
540
Csak néhány hete derült ki, hogy hosszú idő után megújul a Gmail, de máris kipróbálhatóvá vált a ráncfelvarrt, okosított új verzió. Megnéztük, mik az újdonságok, és érdemes-e váltani. Spoiler: de még mennyire!

Megújult a Gmail, és bár néhány új funkcióra még pár hétig várni kell, az már most is világos, hogy az új verzió jó ideje a legnagyobb frissítés a levelezőrendszer történetében.

Óriási emailforradalomra persze senki ne számítson. Inkább arról van szó, hogy a Google-nél fogták a pár éve indított kísérleti levelezőrendszert, az Inboxot, és az ott kiérlelt funkciók javát letisztultabb formában becsatornázták az anyaszolgáltatásba, aztán ebbe belekötötték még a cég néhány másik appját is. Egyszerűen hangzik, de ha megnézzük a Google utóbbi években végzett ámokfutását a csevegőappok terén, örülhetünk, hogy ezúttal megúsztuk a káoszt, és úgy tűnik, tényleg sikerült a ésszel fejleszteni.

Tovább

Gyorsabb és biztonságosabb a netezés egy új trükkel

2018. április 4., 06:13 Módosítva: 2018.04.04 23:12
160

Érdemes feljegyezni az internetezést segítő eszközök listájára a Cloudflare nemrég elindított DNS-szervereinek címét, mert az rendkívül gyors, és a szolgáltatócég azt ígéri, hogy nem menti el a névlekérdezések adatait.

Tovább

Akarja tudni, melyik párt célkeresztjében van?

2018. március 29., 10:25 Módosítva: 2018.06.28 18:51
48

2018-ban már elég méretes közhelynek számít, hogy az interneten semmi sincs ingyen, és a nagy techcégek valójában abból élnek, hogy a rólunk begyűjtött adatok alapján minden korábbinál jobban ránk szabott reklámozási lehetőséget kínálnak a hirdetőiknek. Az utóbbi hetek legforróbb nemzetközi sztorija, a Cambridge Analytica-botrány lényegében erről szól: egy csapásra az adataink, és így végső soron a mi magunk kiszolgáltatottságának emblematikus illusztrációjává vált.

Mára az is világos, hogy a személyre szabott online hirdetések a politikának is szerves részévé váltak, és egyáltalán nem csak a távoli Amerikában. Ezért egyre több az olyan szervezet is, ami ennek az új kampányeszköznek a működésmódját, és persze a hatékonyságát igyekszik feltérképezni – vagyis megmutatni nekünk, a mezei felhasználóknak, hogy az egyes pártok hogyan használják fel a saját adatainkat arra, hogy célba juttassák az üzeneteiket.

Ilyen szervezet a beszédes nevű brit Who Targets Me (Célkeresztben), akikkel a magyarországi országgyűlési választásokra készülve az Index is összefogott, hogy képet kaphassunk a hazai pártok facebookos hirdetési gyakorlatáról.

Na jó, de Magyarországon ez úgyse aktuális, nem?

Éppen ezt szeretnénk kideríteni.

Az persze valószínűsíthető, hogy nem Magyarország a világ digitáliskampány-nagyhatalma – Nagy-Britanniában például 2015-höz képest tavaly közel 250 százalékkal emelkedett a pártok facebookos kampányköltése –, de a hazai kampánytól sem idegenek a necces közösségi médiás hirdetések vagy éppen a megkérdőjelezhető facebookos kampánymódszerek.

Tovább

Elkerülhető a Digiéhez hasonló leállás

2018. március 26., 10:55 Módosítva: 2018.03.26 22:35
27

A Digi vasárnapi leállása rámutatott, hogy néha egészen váratlan hiba teheti elérhetetlenné az internetet. A hétvégi esetben a netszolgáltató Domain Name Systems (DNS) szerverei álltak le, és az olyan hiba, amit mi magunk megelőzhetünk, vagy ha már beütött a baj, kijavíthatunk.

Tovább