Ötlete, vagy kérdése van?

Már mobilon is könnyen beállítható a gyorsabb és biztonságosabb netezés

2018. november 12., 10:52 Módosítva: 2018.11.13 10:24
5

A Cloudflare bejelentette, hogy mobilra is elérhetővé tette a gyorsabb oldalbetöltést és a felhasználói adatok fokozottabb védelmét biztosító DNS-szolgáltatását – írja a Techcrunch.

A DNS itt nem genetikai, hanem hálózati fogalom, ez az úgynevezett doménnévrendszer, amely átfordítja a böngészők címmezőjébe írt, emberi fogyasztásra alkalmas címeket az azoknak megfelelő számsorra (az IP-címre), ami elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy a meglátogatni kívánt oldal végül tényleg be is töltődjön. Ezért szokás közkeletű metaforával a DNS-t a web telefonkönyvének nevezni.

Tovább

Megújult a könyv, ami IT-biztonságról szól, de az átlagember is érti

2018. augusztus 29., 11:03 Módosítva: 2018.08.30 08:37
248

Frissítette az IT biztonság közérthetően című kiadványát a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

Az új kiadás továbbra is ingyen letölthető ide kattintva, de már a 2018-as trendeket és a legégetőbb veszélyforrásokat is bemutatja – írja közleményében a társaság.

Tovább

Életmentő funkcióval bővül a mobilos Gmail: visszahívhatjuk az elküldött leveleket

2018. augusztus 21., 11:03 Módosítva: 2018.08.24 15:35
15

Aki küldött már el olyan emailt, amiben véletlenül benne maradtak az elgépelések, egy rosszul megnevezett címzett, vagy bármilyen hasonló hiba, biztos szerette volna kitépni a haját, miután észrevette – főleg, hogy az emaileket elküldését nem olyan egyszerű visszavonni, mint mondjuk egy fájl törlését. Az Android Police szerint

a Google rövidesen bevezeti az Undo Send funkciót a Gmailben, amivel az elküldött levelek visszahívhatók – pontosabban visszatartható az azonnali elküldésük.

Tovább

Olcsón megúszható az SSD-s gyorsítás

2018. július 18., 05:10 Módosítva: 2018.07.27 16:12
211

Az SSD adattároló felgyorsítja a számítógépet, ez ma már nem hír, de bejött néhány új megoldás, amelyek felforgatják ezt a piacot. A régebbi SSD-k is megérettek a cserére, mert a legújabbak sokkal gyorsabban mozgatják a biteket, egész elfogadható áron, és arra is van megoldás, hogy megtartsuk a gépünkben a hagyományos merevlemezt, a maga terabájtos, viszonylag olcsó tárterületével, és mégis felpörögjön a pc.

Tovább

Elegem van a Facebookból! De hova menjek helyette?

2018. május 23., 11:07 Módosítva: 2018.06.21 10:02
324
Rájár a pr-rúd manapság a Facebookra, balhét balhéra halmoz a cég, ezért sokan arra buzdítanak, hogy töröljük magunkat az oldalról, és nyargaljunk át olyan szolgáltatásra, ahol nagyobb biztonságban vannak az adataink. De a Nagy Kék Testvér mára annyira beépült a mindennapjainkba, hogy egyáltalán nem könnyű megválni tőle. Hova mehet, aki kiszáll a Facebookból?

A Facebook renoméjának már a 2016-os amerikai elnökválasztás állítólagos orosz befolyásolásában játszott szerepe, vagyis az oldalon elszaporodó álhírek és orosz finanszírozású politikai hirdetések körüli felhajtás se tett jót. De ennél is jobban megtépázta a cég hírnevét a március közepén kirobbant Cambridge Analytica-botrány, amely során kiderült, hogy a CA pár éve a Facebookon keresztül jogosulatlanul jutott hozzá legalább 87 millió ember adataihoz, a Facebook pedig nemcsak ebben az ügyben, hanem feltehetően egy sor hasonló esetben sem védte eléggé a felhasználók személyes adatait.

Azóta sorra jönnek a hasonló ügyek: több millió ember érzékeny adataihoz férhetett hozzá éveken keresztül gyakorlatilag bárki, több száz app problémásan kezelte az adatokat, a Facebooknál dolgozók jelszó nélkül is be tudnak lépni a fiókunkba, és amúgy is sok tízmillió kamuprofillal van teleszemetelve az oldal. Nem csoda, hogy Mark Zuckerberg cégvezért áprilisban eléggé megizzasztották az amerikai szenátusi meghallgatásán, nemrég pedig az Európai Parlament előtt kellett magyarázkodnia – és bár ezen úgy általában bocsánatot kért, az igazán kényes kérdéseket megkerülte, amivel jól fel is dühítette az EP-képviselőket.

Pörgött is a #DeleteFacebook hashtag Twitteren, és általában is érzékelhető volt egy erősödő protesthangulat az utóbbi hónapokban. Ebben a cikkben mi is összefoglaltuk, hogyan tudja törölni magát Facebookról, illetve hogy tudja jobban védeni az adatait, ha azért mégiscsak maradna az oldalon.

Ha viszont tényleg elgondolkodott azon, hogy továbbállna, összeszedtünk néhány lehetséges alternatívát, amelyek szigorúbb adatvédelmet, kevesebb reklámot és több kontrollt ígérnek.

Tovább

Megújult a Gmail, és jobb, mint valaha

2018. április 26., 21:58 Módosítva: 2018.05.18 15:02
540
Csak néhány hete derült ki, hogy hosszú idő után megújul a Gmail, de máris kipróbálhatóvá vált a ráncfelvarrt, okosított új verzió. Megnéztük, mik az újdonságok, és érdemes-e váltani. Spoiler: de még mennyire!

Megújult a Gmail, és bár néhány új funkcióra még pár hétig várni kell, az már most is világos, hogy az új verzió jó ideje a legnagyobb frissítés a levelezőrendszer történetében.

Óriási emailforradalomra persze senki ne számítson. Inkább arról van szó, hogy a Google-nél fogták a pár éve indított kísérleti levelezőrendszert, az Inboxot, és az ott kiérlelt funkciók javát letisztultabb formában becsatornázták az anyaszolgáltatásba, aztán ebbe belekötötték még a cég néhány másik appját is. Egyszerűen hangzik, de ha megnézzük a Google utóbbi években végzett ámokfutását a csevegőappok terén, örülhetünk, hogy ezúttal megúsztuk a káoszt, és úgy tűnik, tényleg sikerült a ésszel fejleszteni.

Tovább

Gyorsabb és biztonságosabb a netezés egy új trükkel

2018. április 4., 06:13 Módosítva: 2018.04.04 23:12
160

Érdemes feljegyezni az internetezést segítő eszközök listájára a Cloudflare nemrég elindított DNS-szervereinek címét, mert az rendkívül gyors, és a szolgáltatócég azt ígéri, hogy nem menti el a névlekérdezések adatait.

Tovább

Akarja tudni, melyik párt célkeresztjében van?

2018. március 29., 10:25 Módosítva: 2018.06.28 18:51
48

2018-ban már elég méretes közhelynek számít, hogy az interneten semmi sincs ingyen, és a nagy techcégek valójában abból élnek, hogy a rólunk begyűjtött adatok alapján minden korábbinál jobban ránk szabott reklámozási lehetőséget kínálnak a hirdetőiknek. Az utóbbi hetek legforróbb nemzetközi sztorija, a Cambridge Analytica-botrány lényegében erről szól: egy csapásra az adataink, és így végső soron a mi magunk kiszolgáltatottságának emblematikus illusztrációjává vált.

Mára az is világos, hogy a személyre szabott online hirdetések a politikának is szerves részévé váltak, és egyáltalán nem csak a távoli Amerikában. Ezért egyre több az olyan szervezet is, ami ennek az új kampányeszköznek a működésmódját, és persze a hatékonyságát igyekszik feltérképezni – vagyis megmutatni nekünk, a mezei felhasználóknak, hogy az egyes pártok hogyan használják fel a saját adatainkat arra, hogy célba juttassák az üzeneteiket.

Ilyen szervezet a beszédes nevű brit Who Targets Me (Célkeresztben), akikkel a magyarországi országgyűlési választásokra készülve az Index is összefogott, hogy képet kaphassunk a hazai pártok facebookos hirdetési gyakorlatáról.

Na jó, de Magyarországon ez úgyse aktuális, nem?

Éppen ezt szeretnénk kideríteni.

Az persze valószínűsíthető, hogy nem Magyarország a világ digitáliskampány-nagyhatalma – Nagy-Britanniában például 2015-höz képest tavaly közel 250 százalékkal emelkedett a pártok facebookos kampányköltése –, de a hazai kampánytól sem idegenek a necces közösségi médiás hirdetések vagy éppen a megkérdőjelezhető facebookos kampánymódszerek.

Tovább

Elkerülhető a Digiéhez hasonló leállás

2018. március 26., 10:55 Módosítva: 2018.03.26 22:35
27

A Digi vasárnapi leállása rámutatott, hogy néha egészen váratlan hiba teheti elérhetetlenné az internetet. A hétvégi esetben a netszolgáltató Domain Name Systems (DNS) szerverei álltak le, és az olyan hiba, amit mi magunk megelőzhetünk, vagy ha már beütött a baj, kijavíthatunk.

Tovább

Hogyan tudja végleg törölni magát Facebookról?

2018. március 21., 15:55 Módosítva: 2018.03.22 13:22
399

A napokban világszerte sorra jelennek meg az útmutató cikkek arról, hogyan tudjuk (szinte) nyomtalanul törölni a Facebook-fiókunkat. A nagy felhajtás egy friss botránysorozatnak köszönhető, bár maga az érdeklődés azért messze nem újdonság. (A Google Trends tanúsága szerint 2011 decemberében tetőzött az érdeklődés a facebookos törlés iránt.)

Mutatjuk mi is, mi a mostani felháborodás oka; mi a teendő, ha ön is törölné magát; illetve mit tud tenni, ha kevésbé radikális megoldást keres.

Tovább

Most, hogy nyakunkon a Facebook legnagyobb adatlopási botránya, nézzen körül a saját fiókjában is

2018. március 20., 14:23 Módosítva: 2018.03.21 18:10
782

Ijesztő hírek jönnek a Facebook tájáról, minden idők egyik legkomolyabb adatlopási botránya körvonalazódik. Ez jó alkalom arra, hogy ellenőrizze, ön hány alkalmazásnak/cégnek/ajóistentudjakinek adott hozzáférést a személyes adataihoz.

A Facebookon a beállítások között keresse ki az Alkalmazások menüpontot, ott találja listába szedve az összes oldalt, kvízt, játékot és szolgáltatást, ahová a Facebook-belépőjén keresztül megadja a Facebookon elérhető személyes adatait. Azt, azért nem árt leszögezni, hogy ez önmagában nem jelent semmi rosszat.  Ezeken az adatokon keresztül kap egyre jobban személyre szabott hirdetéseket, például arról a tavaszi kabátról, amit tegnap kinézett egy webshopban, és aztán pont ugyanaz jött szembe ma a Facebookon is. Vagy ha minden hirdető tudja magáról, hogy soha nem akar autót venni, kisebb valószínűséggel fogják autós kiegészítők hirdetéseivel megtalálni. Még a végén valami hasznosat is találhat a reklámok között. A legrosszabb dolog, ami történhet, hogy pénzt  fog költeni valamire, amit megvenne.

Így néz ki a felület (ezek az én szolgáltatásaim, de ahogy átböngésztem a listát, nincsenek benne igazán vállalhatatlan találatok), ahol az alkalmazásokat találja. Az ikonokra kattintva meg tudja nézni, mihez fér hozzá az adott oldal, és ha mondjuk úgy gondolja, hogy a „Melyik Disney-királynő vagyok, kiderül tíz egyszerű kérdésből” kvíznek felesleges hozzáférnie az ismerősei névlistájához, nyugodtan letilthatja. Vagy törölheti is a listából bármelyik elemet. 

A baj ott kezdődik, hogy ha valamelyik oldalról nem tudja, micsoda, vagy ha valaki megszerzi ezeket az adatokat, és annyit gyűjt össze belőlük, hogy azzal már választásokat tud befolyásolni, mint ahogy ez megtörtént mostanában Amerikában vagy talán a brexitnél is – erről szól a Cambridge Analytica körül formálódó botrány:

Nézze át a saját listáját, és töröljön ki belőle minden olyat, amiről első blikkre nem tudná megmondani, mi az. Biztos, ami biztos!

Így tudja letiltani a kampány idejére az idegesítő ismerőseit

2018. március 7., 14:52 Módosítva: 2018.03.11 00:28
1305

A Facebook még december közepén mutatott be egy új funkciót, a szundit. Mint minden ilyen újítás, ez is fokozatosan jelenik meg a különböző országokban és a különböző felhasználóknak, mi mostanában találkoztunk vele először.

Tovább

Most nagyon érdemes frissíteni a VLC-t

2018. február 12., 15:52 Módosítva: 2018.02.12 15:52
2

A világ egyik legjobb ingyenes és nyílt forráskódú médialejátszó programja a VLC, és most megjelent a 3.0-s verziója, tele nagyon jó funkciókkal.

Tovább

Új funkcióval bővült az Instagram, mutatjuk, hol kell kikapcsolni

2018. január 19., 12:36 Módosítva: 2018.08.23 13:42
29

Az Instagram nemcsak a képnézegetéssel, hanem a Snapchattől lenyúlt, de ügyesebben felhasznált Stories-zal is be tudja szippantani a felhasználót. A fejlesztők úgy gondolták, jópofa lenne, ha mások is látnák, mennyi időt töltünk az alkalmazással, ezért bevezették az Activity Status funkciót, amivel

mindenki láthatja, ha éppen használjuk az Instagramot.

Tovább

Vigyázzon, megint pörög a telekomos átverés!

2017. november 23., 16:43 Módosítva: 2017.11.24 13:54
1008
Kapcsolódó

Átverős emailekkel támadják a Telekom ügyfeleit

A csalók a némi pénz befizetésére próbálják rávenni az áldozataikat. Ne kattintson semmire!

Újabb adathalász támadásokkal vették célba a Telekom ügyfeleit ismeretlen csalók. Legutóbb áprilisban írtunk ilyen próbálkozásról, de hullámokban érkeznek a hasonló levelek azóta is. Hogy segítsünk kiszúrni a csalásokat, most megint megmutatunk kettőt, egyiket egy olvasónk kapta, a másik a saját indexes emailcímemre érkezett.

Az olvasónknak küldött levél viszonylag ügyes másolat, első ránézésre akár hivatalos levélnek is tűnhet, de a szokásos árulkodó jelek ezúttal is lebuktatják:

  • A feladó emailcíme csak hasonlít a Telekom hivatalos címéhez, de nem onnan jött.
  • A levél tárgy a hivatalosként tételezett levéltől több mint gyanús "Ez nagyon fontos".
  • Az emailben található számlaszám és ügyfél-azonosító kamu.
  • A szövegben keveredik a magázás és a tegezés ("Fizess most"), illetve hiányoznak az ékezetek.
  • A fizetős gomb olyan oldalra mutat, aminek az ég világon semmi köze nincs a Telekomhoz, de próbált arra hasonlítani:
    https://telekom-bill4online.com/Telekom_HU/d1a2a20e71490ed1b43630d125970876/#

Aki mégis rákattint a linkre, a Telekoméhoz ránézésre igen hasonló oldalon köt ki. Látszólag minden működik is, ha például rávisszük az egeret a Készülékek menüpontra, ugyanúgy megjelenik az animáció, mint az igazi oldalon. Csak éppen semmire nem lehet rákattintani a belépőgombon kívül, úgy tűnik, ehhez már lusták voltak a csalók.

Az email azt írta, belépés után részletesen meg lehet nézni a számlát, ehhez képest az adatok (egyébként bármilyen krikszkrasz) megadása után az oldal rögtön az OTP Bank felületére dob – mármint annak másolatára, hiszen az url itt se stimmel, és az oldal szövege szintén ékezet nélküli és helyenként magyartalan ("Card neve Holder"). A fizetendő összeg már előzékenyen be is van állítva. A csalók nem az 1315 forintra mennek, hanem a kamu OTP-oldalon óvatlanul megadott kártyaadatokra.

Hogy ne kelljen csak ezért csalók linkjeire kattintgatnia, itt videón is megnézheti a kamuoldalt:

A másik kamuemail nagyjából hasonlóan működik, ezt már csak azért mutatjuk meg, hogy ilyet is lásson, ilyenre se kattintson. Ahogy a képen is jeleztük, itt is teljesen más oldalt rejt a link, mint amit ígér, és ez már kattintás nélkül is világos:

A legfontosabb tanulság, hogy soha ne adja meg semmilyen személyes adatát, ha gyanús emailben kérik. Amúgy is mindig nézze meg, milyen címről kapta az emailt, mielőtt bármire rákattintana. Ha pedig attól tart, hogy valóban fizetési hátraléka lehet, inkább látogassa meg maga a szolgáltató oldalát, ne az emailben szereplő (kamu)linket kövesse.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Telekom is írt nekünk a csalásokkal kapcsolatban. A levelükben szerepelt még néhány érdekes adalék, ezeket idézzük:

  • "Olyan személyek, cégek is kaptak ilyen levelet, akik egyáltalán nem a Telekom ügyfelei. Az ismerté vált levelek alapján egyértelműen kizárható, hogy az akció kifejezetten a Telekom ügyfelei ellen irányulna."
  • "A csaló levélben szereplő adatok valósak, azonban ismétlődnek, tehát nem személyre szabottak. Ezek vélhetően személyes postaládák feltörésével kerültek a csalókhoz."
  • "A levélben szereplő bankszámlaszámok a Magyar Telekom hivatalos bankszámlaszámai, ezért a vállalatnak külön feladatot jelent az adathalász levelek hatására tévesen átutalt összegek kiszűrése, visszautalása."

Frissítés 2:

Egy olvasónk nemrég összeszedte, mit tehet, aki jelenteni akarja a csalókat és/vagy jól ki akar szúrni velük, a mini útmutatót itt találják.

Frissítés 3:

Az NMHH jelezte, hogy bár vitathatatlanul találó az olvasónk fentebb linkelt megoldása, amely spamként jelenti be a médiahatóságnál a levelet, van olyan felületük is, amelyet kifejezetten adathalász levelek bejelentésére tartanak fenn, így inkább ezt ajánlják.

Ez az Internet Hotline nevű jogsegélyszolgálat, azon belül is ez az űrlap, ahol az „Adathalász honlapok, vírusokkal, kém- és féregprogramokkal fertőzött tartalmak” kategóriát kell kiválasztani a bejelentéskor. Az NMHH szerint ide rendszeresen kapnak bejelentéseket például a telekomos csaló emailekről is.

Ha itt a bejelentő annak az oldalnak a linkjét is bemásolja és elküldi, amelyikre a Befizetem vagy Fizess most gombra kattintva juthat el, az Internet Hotline értesíteni tudja a csaló oldal létezéséről az oldal tartalom- vagy tárhelyszolgáltatóját, aki a vonatkozó törvény értelmében hozzáférhetetlenné teszi az oldalt.

Fájlmásolás rég volt ilyen egyszerű

2017. november 14., 09:41 Módosítva: 2017.11.15 06:07
19

A Google fájlkezelő alkalmazásáról kiszivárgott hírek arra késztették a keresőcéget, hogy kiadja a Files Go app béta változatát.

A Play Áruházból ingyen letölthető alkalmazás elsősorban abban segít, hogy rendben tartsuk a telefon tárhelyét, megszabaduljunk a fölösleges fájloktól, de emellett van még egy offline másolási funkció, amivel két párosított készülék közt tudjuk mozgatni a tartalmakat bluetooth kapcsolaton.

Mielőtt nekiállnák fájlokat küldözgetni, a másolásban részt vevő készülékeken engedélyezni kell a kapcsolódást, de amint ez megvan, a fogadó készülék várakozó módba kerül, és elfogad minden fájlt, amelyet a küldőről elindítanak. Így elég gyorsan tudunk videókat, képeket vagy dokumentumokat mozgatni.

A Files Go főoldalán különféle törlési lehetőségeket kínál fel az app. Törölhetünk adatokat az alkalmazások gyorsítótárjaiból, eltávolíthatjuk a nagy fájlokat, áthelyezhetünk állományokat az sd-kártyára, ha van ilyen a telefonunkban. A duplikált fájlokat is megtalálja az app, ezzel is megtakaríthatunk jó pár megabájtot.

Alufóliával javítható a wifis lefedettség

2017. november 9., 16:16 Módosítva: 2017.11.10 13:59
33

Amennyire egyszerűvé tette az otthoni netezést a wifi, legalább annyi bonyodalmat okozott, mert a teljes lefedettség viszonylag nehezen valósítható meg a rádiójeleket leárnyékoló és össze-vissza elpattintó falak miatt.

Sokan házibarkács módszerekkel terelik jó irányba a jelet, ebben a kopott serpenyőtől a félbevágott aludobozig mindenféle eszköz szerepet kap, és ez adott ihletet a Dartmouth College kutatóinak, akik valamivel kiszámíthatóbb megoldást hoztak létre 3D nyomtatóval - írja az Engadget.  

Tovább

Pár kattintás mobilról átküldeni a nagy fájlokat

2017. november 8., 13:17 Módosítva: 2017.11.08 15:56
1

A Google várhatóan saját megoldással áll elő, hogy az androidos mobilokon tárolt nagyobb fájlokat vezeték nélküli közvetlen kapcsolaton, pár kattintással lehessen átküldeni a pc-re - írja az Engadget.

Ezt a megoldást az Apple-termékek felhasználói jól ismerhetik, az Airdrop az iOS-es és MacOS-es eszközök közt biztosít gördülékeny és gyors kapcsolatot. Legfontosabb tulajdonsága, hogy nem kell hozzá internet, az eszközök helyi szinten, közvetlenül egymással kommunikálnak.

Tovább

Nem engedi el csak úgy az adatainkat a NER

2017. október 12., 05:14 Módosítva: 2017.10.13 13:53
155

Kedd este be kellett látnom, hogy a legutóbbi (október 8-i) Helpdeszka-posztom (Csak pár kattintás, és nem jön többet házhoz a NER) valószínűleg egyike a legkevésbé hasznosaknak. Abból a feltevésből indultam ki (minimális fenntartással), hogy mivel az ügyfélkapus ügysegéddel online letilthatjuk lakcímadataink marketing célú kiadását, pár kattintással a nemzeti konzultációs kérdőív postázásától is meg tudom kímélni magamat.

Nyilván kitalálták már, hogy mi történt. Igen, október 10-én hozta a postás az aktuális konzultációs kérdőívet:

Tovább

Csak pár kattintás, és nem jön többet házhoz a NER

2017. október 8., 17:21 Módosítva: 2017.10.11 13:39
953

Manapság (kösz, internet) egyre kevesebb névre szóló levelet hoz a posta, így igazi öröm, ha kapunk mondjuk egy szép képeslapot egy távoli országból vagy levelet a nagymamától. Amennyire lehet örülni az effajta meglepetésnek, ugyanannyira bosszantó érzés, ha a nevünkre szóló borítékban mondjuk egy olyan kérdőívet találunk, aminek se füle, se farka, és csak arra jó, hogy fölidegesítsék vele az embert.

Mint arra a glossza.blog.hu szerzője is rávilágít, az ilyen kérdőívek nemcsak bosszantóak, de alapvetően pazarlóak is, így sok-sok fa és agysejt életét hosszabbíthatjuk meg, ha kivonjuk magunkat a hasonló kéretlen küldemények címzettjei közül. Joggal kérdezhetik, miképp tehetjük ezt meg?

A válasz: van rá lehetőség, hogy a lakcímnyilvántartónál letiltsuk adataink marketing célú kiadását, és elvileg ezzel elejét vehetjük az ilyesmi megkereséseknek.

Tovább

Segítünk laptopot választani tanuláshoz

2017. augusztus 21., 16:02 Módosítva: 2017.08.22 10:18
263

Véget érnek a szabadságok, és kezdődik az őszi fogyókúrás szezon, amikor leginkább a pénztárcák válnak egyre karcsúbbá. Ilyenkor szokás ugyanis az összes egyéb tanszer mellett a pécét is beszerezni a gyereknek, és aki épp most kezdi közép- vagy felsőfokú tanulmányait, annak mindenképpen szüksége van egy rendes számítógépre. Tavaly áttekintettem, hogy milyen szempontok alapján érdemes gépet választani, de most feltuningoltam az ajánlót, nagyobb hangsúlyt fektetek a használt gépekre – éppen én is ilyet vettem, rendkívül jó áron, és sok meglepő tapasztalatot szereztem vele.

Tovább

Hogyan vásároljunk tévét?

2017. augusztus 14., 22:14 Módosítva: 2017.08.15 19:14
504
Ha azt hiszi, a televízióvásárlás arról szól, hogy bemegyünk a boltba, körbenézünk és rábökünk a legjobban tetsző tévére, nagyot téved. Már akkor elveszünk az ajánlatok között, amikor belépünk az üzletbe, akkora a választék manapság. Mekkora legyen a képernyő, a felbontás, a vastagsága, milyen operációs rendszer legyen rajta? Csak kapkodjuk a fejünket, de ezzel az útmutatóval leegyszerűsíthetjük a választást.

A képernyő mérete

Kezdjük a legfontosabbal, a képernyő méretével. Ha ezt eldöntöttük, már nagyot léptünk a megfelelő tévé kiválasztása felé. Manapság 14 és 100 hüvelyk között mindenfélét lehet kapni, hogyan döntsük tehát el, hogy mekkora a legideálisabb nekünk?

Tovább

Túl sok emailt kap? Tegye el egy kattintással másnapra!

2017. augusztus 9., 05:17 Módosítva: 2017.08.09 14:35
146

Ismerik a Gmailben a szundi funkciót? Persze, hogy nem ismerik, mert nincs is benne. Pedig nagyon hasznos, úgyhogy most megmutatjuk, hogy lehet beletenni.

Tovább

E-jegyet vett a BKK-tól? Azonnal változtasson jelszót!

2017. július 17., 12:30 Módosítva: 2019.03.10 11:23
498

Hétvégén súlyos biztonsági hibákat találtak szakértők a BKK online jegyeladási rendszerében, és az ismereteink alapján fennállhat a veszélye annak, hogy

akár rosszindulatú támadók is lehalászhatták az ott megtalálható jelszavakat a regisztráció során használt emailcímekkel együtt.

Hogy ez valóban megtörtént-e, nem tudjuk biztosan, de a BKK rendszere éppen elég kockázatot rejt ahhoz, hogy az ott megadott jelszót sehol máshol ne használja, és ha használta eddig, akkor változtassa meg. 

Köztudott, hogy sokan ugyanazt a jelszót használják több fiókjukban, ezért fennáll a veszélye, hogy az így megismert jelszó-emailcím párosokat már mindenféle egyéb online fiókban tesztelgetik az illetéktelen támadók. Nem azok, akik a BKK-t és a rendszert kifejlesztő és működtető T-Systemst a hibára figyelmeztették, hanem azok a névtelenségben megbújó esetleges támadók, akik szintén kipróbálhatták ezeket az egyszerű behatolási módszereket.

Tovább

Sosem volt még ilyen jó szinkronizálni

2017. július 13., 09:08 Módosítva: 2017.07.13 12:25
6

Korábbi ígéretéhez hűen a Google kiadta a Backup & Sync nevű eszközét, hogy egyetlen szoftverrel meg tudjuk oldani a fájlok biztonsági mentését, valamint a fényképeink felhőbe való feltöltését.

A Windowsra és MacOS-re kiadott program a korábbi Google Photos és a Google Drive kliensek helyébe lép.

Tovább

Archiválja a teljes Facebookját!

2017. július 7., 07:28 Módosítva: 2017.07.07 12:54
34

Minél hosszabb ideje használja a Facebookot, annál több adatot tárol a közösségi oldal önről - a hozzáadott alkalmazásokat, feltöltött fotókat, bejelentkezéseket, listát az ismerősökről, posztok százait. Ha attól tart, mindez eltűnhet, akkor érdemes lehet archiválni mindent.

Tovább

Egyre rövidebbek playlistjei Spotifyon?

2017. július 5., 05:43 Módosítva: 2017.07.05 19:20
4

Úgy érzi, egyre kisebb Spotify-playlistje? Folyamatosan ugyanazokat a számokat hallgatja? Nem találja régi kedvenceit? Ennek oka, hogy a Spotify automatikusan elrejti azokat a számokat, amelyeknek előadói levették a zenestreamelő szolgáltatásról.

Tovább

Hogyan nézzük offline a Netflixet?

2017. július 2., 08:22 Módosítva: 2017.12.12 15:45
40

A Netflix néhány hónapja lehetővé tette, hogy bizonyos filmeket és sorozatokat offline is megnézhessük, vagyis letölthessük a gépünkre. Eleinte csak mobileszközökre volt elérhető ez a szolgáltatás, de egy ideje már asztali gépen, Windows 10-en is letölthetünk filmeket. Ehhez csak le kell tölteni a Netflix alkalmazást, böngészőben ugyanis nem működik ez a funkció.

Tovább

Megkerestük a legjobb mobilos szkennert

2017. június 30., 07:29 Módosítva: 2017.10.10 09:11
203

A szkennelés hagyományosan macerás dolog, nagyban függ a nyomtatott szöveg minőségétől, meg hogy hol találunk szkennert. Ráadásul az se árt, hogy ha már digitális szöveget kapunk vele, azzal lehessen szövegként bánni, mondjuk keresni benne, ne csak nézegetni, mint egy fotót.

Tovább

Így védekezzen a zsarolóvírusok ellen!

2017. június 28., 19:58 Módosítva: 2020.08.03 12:22
206

A zsarolóvírusok abszolút slágertémának számítanak az utóbbi pár évben a kiberbűnözésben, világszerte egyre többen esnek áldozatul, és egyre több típus bukkan fel, tavaly például még egy magyar fejlesztésű változatot is találtak.

Az utóbbi pár hónapban viszont még ehhez képest is új szintre emelte a zsarolóvírus-parát két fél világon végigvonuló fertőzéshullám. Májusban a WannaCry, e hét kedden pedig a még durvább PetrWrap hozta a frászt cég- és intézményvezetők hosszú sorára.

Kapcsolódó

Újabb pusztító kibertámadás söpör végig több országon

Ukrajnában kezdődött, de az oroszokat és több más országot elért egy újabb zsarolóvírus. Magyarországi cég is érintett.

Utóbbi a tavalyról már ismert Petya nevű kártevő egy új és fejlettebb variánsa, bár több szakértő szerint annyi mindenben meg is haladja, hogy érdemes külön típusnak tekinteni. Ezért aztán több néven is lehet vele találkozni: van, aki egyszerűen Petyázza, sőt a megkülönböztetés miatt a NoPetya vagy NotPetya név is terjedőben van. Mi itt most maradjunk a PetrWrapnél, ahogy a magyarországi kormányzati rendszerek védelmét ellátó Kormányzati Eseménykezelő Központ (GovCERT) is teszi.

A PetrWrap részletes működéséről, és arról, hogy miért még durvább, mint a májusban pánikot okozoó WannaCry, ebben a cikkünkben olvashat részletesebben. Most inkább azt magyarázzuk el, úgy általában mi is ez az egész zsarolóvírusosdni, mit lehet tenni ellene, és konkrétan a PetrWrap ellen mire érdemes figyelni.

Tovább