Hogyan tudja végleg törölni magát Facebookról?

2018.03.21. 15:55

A napokban világszerte sorra jelennek meg az útmutató cikkek arról, hogyan tudjuk (szinte) nyomtalanul törölni a Facebook-fiókunkat. A nagy felhajtás egy friss botránysorozatnak köszönhető, bár maga az érdeklődés azért messze nem újdonság. (A Google Trends tanúsága szerint 2011 decemberében tetőzött az érdeklődés a facebookos törlés iránt.)

Mutatjuk mi is, mi a mostani felháborodás oka; mi a teendő, ha ön is törölné magát; illetve mit tud tenni, ha kevésbé radikális megoldást keres.

Mi történt?

Néhány napja, több más kínos leleplezéssel együtt, az is kiderült a Cambridge Analytica nevű brit adatelemző cégről – amely a 2016-os Trump-kampányban is közreműködött –, hogy pár éve jogosulatlanul jutott hozzá 50 millió Facebook-felhasználó adataihoz, és lehet, hogy ezeket a korábbi állításukkal ellentétben azóta se teljesen törölték.

Bár a Facebook szerint ők vétlenek a dologban, valójában erősen kérdéses, hogy miért nem védték jobban a felhasználóik adatait. Zuckerbergék az óceán mindkét oldalán egy csapásra újra a politikusok és a jogvédők célkeresztjébe kerültek, és pillanatok alatt 60 milliárd dollárt vesztett a cég a piaci értékéből.

Hogyan védheti a facebookos adatait?

Ha már maga a Facebook nem figyel eléggé, ön helyettük is lehet elővigyázatosabb.

  • A botrány kapcsán egy korábbi cikkünkben már megmutattuk, hogyan nézheti meg és állíthatja át, hogy melyik alkalmazások milyen adataihoz férnek hozzá. (A fenti 50 millió felhasználó adatai is egy alkalmazáson keresztül kerültek illetéktelen kezekbe.)
  • Azt, hogy a hirdetéseknek az ön saját adatai alapján történő személyre szabását hogyan tudja letiltani, ide kattintva találja meg.
  • Szintén megírtuk, hogyan állítgathatja be apránként, hogy ki mit lát önről.
  • Ha az egész Facebookból elege van, de a végleges törlésre még nem érzi késznek magát, ezen a linken pikk-pakk felfüggesztheti a fiókját – nyugalom, ez bármikor visszavonható.

Hogyan tudja végleg törölni magát?

Ha mégis radikálisabb megoldást keres, akár teljes egészében törölheti is a Facebook-fiókját, és vele szinte az összes személyes adatát. Érdekesség, hogy a friss botrány közepette még Brian Acton, a Facebook által pár éve megvett WhatsApp egyik alapítója is ezt javasolta.

Mielőtt azonban minden menne a levesbe, érdemes letöltenie az adatait, nehogy utólag jusson eszébe, hogy mondjuk egy cuki családi fotója csak a Facebookon volt elérhető. Az adatai letöltését egy kattintással elindíthatja, itt mutattuk meg, hogyan.

Ha ezzel megvan, és biztos a dolgában, kattintson erre a linkre, majd az ott megjelenő A fiókom törlése feliratú gombra. Ezután az adatai rögtön elérhetetlenné válnak, bár a Facebook saját bevallása szerint a végleges törlésük még akár 90 napig is eltarthat.

fbdel

Érdemes tudni, hogy ha ez idő alatt mégis csak újra bejelentkezik az oldalon, a Facebook úgy veszi, hogy meggondolta magát, és felfüggeszti a törlést. Szóval ha nagyon elszánt, még csak véletlenül se próbáljon bejelentkezni, amíg nem kap értesítést a törlés befejezéséről.

A törlés elvileg minden adatra vonatkozik, amit a rendszer az ön saját fiókjában tárol. Amit viszont nem – például olyasmit, amit másnak a bejegyzése alá kommentelt vagy másnak küldött el privát üzenetben –, azt törölni se fogja tudni, maximum egyesével.

Ötlete, vagy kérdése van?