Ötlete, vagy kérdése van?

Így szabadulhat meg a Facebook idegesítő célzott hirdetéseitől

2016. október 8., 08:27 Módosítva: 2016.10.08 19:38
198

A Facebook azért tud olyan sok pénzt keresni a reklámokkal, mert egyrészt rengeteg felhasználója van, akiknek hirdetéseket tud mutogatni, másrészt nagyon sokat tud róluk, és ezért jól tudja célozni a reklámokat, ami miatt több pénzt kérhet el értük. Nem csak arról van szó, hogy az általunk megadott adatok alapján (életkor, lakóhely, nem, stb.) kapunk direkt nekünk szóló hirdetéseket, a dolog ennél jóval bonyolultabb. A Facebook minden egyes felhasználójáról vezet egy dossziét, amiben azt tartja nyilván, hogy milyen témában érdemes az illetőnek reklámokat adagolni. Igen, ha van Facebook-hozzáférése, önről is létezik egy ilyen. Meg is mutatjuk, hogyan nézhet bele, és törölheti, ami benne van.

Tovább

Nézze meg, fontos-e a hívás, mielőtt felveszi!

2016. október 7., 07:02 Módosítva: 2016.10.07 17:58
177

Rázkódik a villamoson vagy épp a kormányt fogja, amikor csörög a telefon, és egy ismeretlen számsort ír csak ki a kijelző – fel kéne venni, hátha fontos. Ismerős? Pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha tudná, hogy nem a főnöke keresi, hanem csak a napi exkluzív előfizetői ajánlatot ismertető call centeres.

De hát tudhatja is. Ehhez elég letölteni a telefonjára egy hívóazonosító appot. Egy rakatnyi ilyet találni mindegyik mobilos platformra, nézzük meg az egyik legnépszerűbb, a Truecaller példáján, mire is jó ez. A lényeg, hogy az app kiírja egy ismeretlen számról, ki van mögötte, hogy ha csörög a telefonunk, így akkor is tudhatjuk, kinek a hívását fogadjuk (vagy nem fogadjuk), ha a hívó fél nincs beírva a telefonkönyvünkbe. Ehhez csak internetelérés kell, bár korábban felismert számokat már offline is tud újra azonosítani.

Tovább

Tudta, hogy a Google minden szavát rögzíti, amit csak mond neki?

2016. október 5., 07:03 Módosítva: 2016.10.06 07:42
95

Ha egy androidos telefonnak azt mondja, "OK, Google", bekapcsol a rendszer beszédértelmező funkciója, megpróbálja megérteni, mit mondtak neki, és végrehajtani az utasítást. A sima Google-keresések mellett egy csomó parancsot kiadhatunk így, például beindíthatjuk a gps-es navigációt, ellőhetünk egy fotót, bekapcsolhatjuk a zseblámpa funkciót, megnyithatunk tetszőleges appot, vagy akár bediktálhatunk egy üzenetet. Igény szerint a parancsok teljes listáját is leközölhetjük majd egyszer, hátha vannak benne újdonságok rutinos felhasználók számára is - de most nem ez a téma, hanem az, hogy a Google minden egyes alkalommal, ha hozzászóltunk, és megpróbálta értelmezni a szavainkat, rögzíti, és elmenti egy hangfájlba, mint mondtunk neki.

Tovább

Megnézett egy borzalmas videót, és azóta hasonlókat ajánlgat a Youtube?

2016. október 3., 07:20 Módosítva: 2016.10.03 13:16
87

Rákattintott Fekete Pákó legújabb klipjére, mert pisztolyt fogtak a fejéhez, a Youtube meg azóta hányja magából kifelé a vállalhatatlan ajánlásokat? Begombázott embereken akart röhögni, de véletlenül egy hüvelygombás videóra bökött rá?

A Youtube/Google elvileg folyamatosan tanulja, mi érdekel minket, de egy-egy rossz választás mégis valószínűtlenül sokáig tud néha kísérteni. Ezért nem árt tudni, hogy ezeket pár kattintással törölni lehet, hogy a rendszer elfelejtse, hogy ilyesmit ajánljon, ön meg elfelejthesse, hogy Add ide a didit.

Tovább

Keressen a neten gyorsabban, mint valaha

2016. október 1., 07:39 Módosítva: 2018.03.21 09:32
109

A Chrome sok ügyes kis trükköt tud, amelyekkel gyorsíthatunk a netezésen vagy megspórolhatunk pár kattintást. Ez a szabadidőnkben se jön rosszul, munkához meg pláne nagy segítség lehet.

Azt például valószínűleg tudta, hogy nem kell bepötyögnie, hogy google.hu, rögtön a címmezőben is írhatja, mire kíváncsi, és az enter megnyomásával a böngésző már repíti is a Google találati oldalára. Az viszont kevésbé ismert, de legalább ennyire praktikus apróság, hogy ugyanitt, a címmezőben (amelyet egyébként Omniboxnak hívnak) sok más weboldal tartalmában is kereshetünk, anélkül, hogy előtte külön meg kellene nyitnunk az adott oldalt, és rákattintani a saját keresőjére. Ez rengeteg oldallal működik, olyan gyakran látogatottakkal is használhatja, mint például az IMDb, a Google Fordító, a SZTAKI Szótár vagy akár az Index. 

Tovább

Mutatunk néhány titkos kódot az iPhone-hoz és más telefonokhoz

2016. szeptember 28., 15:19 Módosítva: 2016.09.29 12:36
739

Tudta, hogy van egy rakás titkos kód az iPhone-jában, amikkel hasznos és kevésbé hasznos funkciókat hozhat elő? Nem? Most megmutatjuk, és itt videón is megnézheti. USSD kódnak hívják ezeket, és igazság szerint nemcsak iPhone-on működnek, hanem a legtöbb mobiltelefonon.

GettyImages-599948606
Fotó: Bloomberg

#31#

Ezzel a kóddal elrejtheti a saját telefonszámát. No caller ID, Ismeretlen szám, ezt fogja kiírni a hívott fél telefonja. Idegesítő szokás, én nem is szoktam felvenni a titkos számokat, de ha mindenképpen ezt akarja, akkor ezzel az egyszerű számkombinációval elrejtheti.

Ha csak a #31# kódot tárcsázza, a számát egyik ezt követő hívás után se fogja kijelezni a hívott fél telefonja. Ha visszakapcsolná a száma kijelzését, a *31# kóddal teheti ezt meg. Ha csak egy-egy hívás erejéig tiltaná le a számkijelzést, a #31# kód után még írja be a telefonszámot, amelyet hívni akar, és így tárcsázzon. Ez a többi hívásra nem lesz hatással. (Ha viszont alapértelmezettként le van tiltva a száma kijelzése, ugyanígy, egy-egy hívásra engedélyezheti az azonosítást, ha a hívott szám elé beírja a *31# kódot.)

Tovább

Hogyan bújjak el az exem elől a Facebookon?

2016. szeptember 26., 10:54 Módosítva: 2016.09.26 18:07
11

Zavarja, hogy nem látja ismerőse minden posztját vagy pont ellenkezőleg, egy gyenge pillanatában visszajelölte volt osztálytársát, de most elárasztják hírfolyamát az "élet iskolájában" tanult bölcsességek? Esetleg zavarja, hogy távoli, évek óta nem látott ismerőse minden posztjára kommentel? Minden problémára könnyű megoldást találni, személyre kell szabni a Facebook hírfolyamát.

Tovább

Ezek a legjobb irodai appcsomagok

2016. szeptember 25., 07:52 Módosítva: 2016.09.25 18:25
29

Az Androidon zavarbaejtően bőséges a kínálat az irodai appokból. Egyikkel se lenne jó regényt írni, ezersoros táblázatokat végigbogarászni, de kisebb szerkesztéseket a tenyérnyi kijelzőn is el tudunk végezni. A felhasználói élmény részben attól függ, hogy mennyire bonyolult az elvégzendő feladat, és hogy megfelelő appot választottunk-e.

Mi az utóbbiban tudunk segíteni, ezért végignéztük a legjobb irodai appokat, hogy önnek már ne kelljen.

Tovább

Milyen a nyilvános Facebook-profilom?

2016. szeptember 23., 10:37 Módosítva: 2016.09.23 17:06
26

Valószínűleg a felhasználók többségének fogalma sincs arról, hogy mit látnak azok a Facebook-profiljából, akik nem az ismerősei. Lehet, hogy ön is túl sok személyes információt oszt meg másokkal. 

Tovább

Profiként is használhatjuk a Facebookot

2016. szeptember 22., 06:39 Módosítva: 2018.02.13 11:58
26

Végiggörgetünk a hírfolyamon, lájkolunk néhány posztot, feltöltünk egy képet a macskáról, esetleg bejelentkezünk a nyaralásról, hogy egye a sárga irigység az irodában ülő ismerőseinket – a többség erre használja a Facebookot, azonban ennél sokkal többre is képes a legnagyobb közösségi oldal. Megmutatunk néhány trükköt.

Tovább

Hekkelje meg az életét!

2016. szeptember 21., 13:53 Módosítva: 2016.09.21 18:53
45

Hallotta már, hogy az átlagember az agykapacitásának csak a 10 százalékát használja ki? Felejtse el, ez egy hülyeség. Viszont a különféle kütyük, online szolgáltatások esetében meglepően igaz – a legtöbben csak a töredékét használják ki annak, amit azok valójában tudnak.

Új rovatunk, a Helpdeszka az ismeretlen 90 százalék világába kalauzol el: bemutatjuk a sokak által nem ismert trükköket, kerülőutakat, amikkel sokkal többet kihozhatunk a minket körülvevő digitális világból. Abban is segítünk majd, hogy ne fizessen az ingyenes szolgáltatásokért túl sokat a személyes adataival.

Tovább

Itt a Netflix összes rejtett kategóriakódja

2016. szeptember 21., 13:52 Módosítva: 2016.09.21 13:52
23

Egy ideje már Magyarországon is elérhető a Netflix, az online videótéka, amelyben havidíjért korlátlanul nézhetünk filmeket, sorozatokat, dokumentumfilmeket. Akik használják, már bizonyára elkezdték kialakítani ajánlórendszerüket egyszerűen azzal, hogy használják a szolgáltatást és filmeket néznek rajta. A felhasználók folyamatosan ajánlókat kapnak, amelyek az értékelésaik, filmnézési szokásaik alapján állnak össze.

De mi van akkor, ha csak ülünk a gép (vagy tévé) előtt, nem tetszik az ajánlott tartalom, és fogalmunk sincs, mit néznénk. Hogyan tudunk több tartalmat előhozni a Netflixből?

Tovább

Megmutatjuk az eldugott Facebook-üzeneteit

2016. szeptember 21., 13:52 Módosítva: 2016.09.22 17:09
143

Ha üzenetet kap Facebookon, asztali gépen megjelenik a kis piros értesítési ikon, mobilon meg csipog a Messenger, hogy rá kéne nézni. Mindez viszont csak azokra az üzenetekre igaz minden esetben, amelyeket ismerősöktől kaptunk. Na de mi a helyzet a többi üzenettel? Ha olyasvalaki ír nekünk, aki nem az ismerősünk, a rendszer csak néha jelez magától, a többi, általa érdektelennek ítélt üzenetet akkor láthatjuk csak, ha belemászunk a beállításokba, és mi magunk nézzük meg, nem jött-e ilyesmi.

Tovább

Varázsoljon gifeket az emailjeibe!

2016. szeptember 21., 13:51 Módosítva: 2016.09.21 13:51
3

Izgő-mozgó gifek nélkül ma már nehéz elképzelni a netes kommunikációt. A csetelős appok fejlesztették ezt tökélyre, hiszen ott még csak a gif elmentésével-beillesztésével se kell szöszölni, közvetlenül az appból meg lehet keresni az alkalomhoz leginkább illőt, és egy kattintással bedobni a beszélgetésbe.

Tovább

Ön is lehet Google-mágus

2016. szeptember 21., 13:51 Módosítva: 2016.09.22 18:45
115

Az világos, hogy a Google keresője nélkül nagyon más lenne az internet, pontosabban az, ahogy felhasználóként az internettel bánunk. Ha kíváncsi valamire, utána akar nézni egy dátumnak, keres egy adatot, vagy alaposabban utánaolvasna valaminek, feltehetően ön is azzal kezdi, hogy rákeres Google-ben. Mi sem mutatja jobban a jelentőségét, mint maga a guglizni kifejezés, ami már a magyarban is meghonosodott.

Tovább