Keressen a neten gyorsabban, mint valaha

2016.10.01. 07:39

Ötlete, vagy kérdése van?

A Chrome sok ügyes kis trükköt tud, amelyekkel gyorsíthatunk a netezésen vagy megspórolhatunk pár kattintást. Ez a szabadidőnkben se jön rosszul, munkához meg pláne nagy segítség lehet.

Azt például valószínűleg tudta, hogy nem kell bepötyögnie, hogy google.hu, rögtön a címmezőben is írhatja, mire kíváncsi, és az enter megnyomásával a böngésző már repíti is a Google találati oldalára. Az viszont kevésbé ismert, de legalább ennyire praktikus apróság, hogy ugyanitt, a címmezőben (amelyet egyébként Omniboxnak hívnak) sok más weboldal tartalmában is kereshetünk, anélkül, hogy előtte külön meg kellene nyitnunk az adott oldalt, és rákattintani a saját keresőjére. Ez rengeteg oldallal működik, olyan gyakran látogatottakkal is használhatja, mint például az IMDb, a Google Fordító, a SZTAKI Szótár vagy akár az Index. 

Mindössze el kell kezdenie írni a címmezőbe, és amikor megjelenik az oldal, ahol keresni akar, nyomja meg a Tab gombot a billentyűzetén. Ekkor a Chrome beugrik az adott oldal keresőjébe, és ön már írhatja is, amire rá akar keresni. Aztán ha nyom egy Entert, a böngésző közvetlenül a találatokhoz viszi.

Ha olyasmire keres rá, amit már korábban is megnyitott (például az Index esetében egy olvasott cikket), akkor a keresőszó beírása után még csak Entert se kell nyomni, rögtön ott az Omnibox lenyíló találatai közül kiválaszthatja az adott linket, és pár kattintást megspórolva, közvetlenül a keresett cikkre ugorhat. Így:

Chrome Omnibox keresés

Ha a dolog nem pont úgy működik, ahogy önnek kényelmes lenne, szerkesztheti is ezeket a beépülő minikeresőket. Ehhez vagy a Beállításokba kell bemászni, vagy még egyszerűbb, ha egyszerűen jobb egérgombbal belekattint a címmezőbe, és kiválasztja, hogy Keresők beállítása.

Ekkor megnyílik azoknak az oldalaknak a listája, ahová a Chrome már magától beállította ezt a funkciót. (Például olyan oldalakhoz, ahová ön már ellátogatott, és manuálisan rákeresett valamire a hagyományos, lassabb módon.) Itt aztán láthat három oszlopot: az első az oldal neve, a második a kulcsszó, amit beírva kiugrik a címmezőben a kereső, a harmadik az url-cím, amelyet a Chrome a színfalak mögött használ a kereséshez.

  • A középső oszlopban szereplő kulcsszót átírhatja valami olyasmire, ami jobban kézre áll önnek. Ha például gyakran használja a Google Fordítót, de sose jut eszébe, hogy a translate.google.com-ot kell elkezdeni beírni, egyszerűen átírhatja a középső oszlopot például arra, hogy "fordítás" vagy "szótár".
  • Át lehet írni az url-címet is, amit a Chrome a kereséshez használ. Ezt én például arra használtam, hogy az indexes keresőt átverjem vele, mert abba a dátum is bekerül, ezért csak az adott dátumig lehet az Omniboxban keresni vele. Ezt átírva mondjuk 2020-ra, jó darabig nem lesz ezzel gond.

Ugyanitt törölni is lehet egy-egy oldalhoz tartozó kereséseket, és a lista alján teljesen újat is hozzá lehet adni.

Chrome Omnibox keresők módosítása

Bónusz tipp: ha a halálba idegesíti, hogy a Chrome az első betű lenyomásakor nem a kedvenc oldalát kínálja fel először, hanem valami lényegtelen másikat, amelyre már nincs szüksége, ezt egyszerűen törölheti a listából, hogy ne legyen útban:

  1. Kezdjen el írni a címmezőbe.
  2. Amint kijött a cím, amelyet törölni akar, nyomja meg a Shift+Delete billentyűkombinációt.
  3. Ennyi, az oldal el is tűnt, legközelebb már nem ajánlja fel a Chrome.
Ötlete, vagy kérdése van?


  • Hírek
  • Hírek