Hogyan spóroljunk a mobil akkumulátorán?

2016.11.11. 07:03

Ötlete, vagy kérdése van?

Az okostelefonok legnagyobb átka, hogy naponta kell tölteni őket. Hiába próbálnak a gyártók olyan készülékeket gyártani, amelyek már több mint 24 óráig bírják, mégis érdemes rádugni a töltőre minden éjszaka, hogy ne a nap közepén merüljön le a telefon, pont amikor a legnagyobb szükségünk lenne rá.

Akadnak viszont trükkök, amikkel hosszabbá tehetjük a használati időt. És vannak olyan módszerek is, amikről azt gondoljuk, segítenek, de közben semmilyen hatásuk nincs.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha levesszük a kijelző fényerejét. A mobil rengeteg energiát fordít arra, hogy maximális fényerőn nézegethessük a Facebookot. A telefonokon ezt csúszkával tudjuk állítgatni, általában valamilyen gyorsmenüben.

Azzal is segítünk, ha a lehető leggyorsabban engedjük elsötétülni a kijelzőt, miután végeztünk teendőnkkel. Minden másodperc számít, a legtöbb androidos mobilon 15 másodperc a legrövidebb idő, iOS-en 30.

Kapcsoljunk ki a Bluetooth-t, ha épp nem használjuk. Vagyis ha nincs okosóránk, amivel kell a folyamatos kapcsolat, ha nem használjuk a vezeték nélküli fülhallgatót vagy autórádiót, akkor feleslegesen van bekapcsolva és fogyasztja az energiát. Még a wifit is kikapcsolhatjuk, ha épp nem vagyunk hotspot közelében – aztán ha hazaértünk, megint bekapcsolhatjuk, de addig is feleslegesen keresi a lehetséges kapcsolódási pontokat (akinek Szigeten merült már le így a telefonja, ismeri a jelenséget).

És akkor a GPS-ről ne is beszéljünk. Számos olyan alkalmazás létezik, amely akár a háttérben is folyamatosan figyeli, éppen hol vagyunk. Néha teljesen feleslegesen. Ha mégis kell – navigációhoz, kereséshez –, akkor előtte is bármikor bekapcsolhatjuk. Illetve ebben a kérdésben néha a wifi bekapcsolása is segíthet spórolni: ha erős a jel, akkor a telefon azt használja, hogy megállapítsa tartózkodási helyünket azoknál az alkalmazásoknál, amelyeknél engedélyezve van ez a funkció. A wifi pedig kevesebb energiát használ, mint a GPS.

Kevesen gondolnak rá, de a háttérben futó összes alkalmazás energiát fogyaszt. Nyugodtan állítsuk le ezeket teljesen. Ezzel a processzort is tehermentesítjük, nem csak az akkumulátort.

Néha a rezgés is felesleges, főleg, ha a mobilt táskában tartjuk, vagy épp előttünk van az asztalon. Nem elég ilyenkor a hang, ha jelezni akar valamit a telefon?

És hány értesítést kap a különböző alkalmazásoktól, amelyekre egyáltalán nincs szüksége? Értesítők jönnek emailről, új pályákról, hírekről, frissítésekről. Gondolja át, mi kell ezekből és ami csak az idejét rabolja, az utóbbiakat pedig kapcsolja ki azonnal.

Az viszont csak mítosz, hogy az olyan asszisztensek, mint a Google Now és a Siri zabálja az energiát, ezért érdemes ezeket leállítani. Ezek a szolgáltatások ugyanis csak akkor fogyasztanak energiát, ha használjuk őket.

Ötlete, vagy kérdése van?


  • Hírek
  • Hírek