Gyakran használ pdf-et? Állítsa be, mi legyen vele!

2016.10.20. 07:09

Ötlete, vagy kérdése van?

Egy olvasónk kérdezte tőlünk, hogyan állíthatja be Chrome böngészőben, hogy a .pdf fájlok automatikusan megnyíljanak, ahelyett, hogy előbb le kellene őket töltögetni. Alapbeállításként Chrome-ban és Firefoxban is rögtön megnyílnak, de megmutatjuk, melyikben hol tudja ezt ki-bekapcsolgatni.

Igen, tudjuk, valójában akkor is letöltődnek a fájlok, ha "rögtön megnyitjuk" őket, csak a böngésző ilyenkor automatikusan letölti, majd később jobb esetben törli, amit megnyitunk. Ettől függetlenül a felhasználó szempontjából teljesen más élmény, ha rákattint egy linkre, és olvas; vagy ha rákattint, letöltési helyet választ, megnyit, és csak utána olvas, végül pedig töröl.

Chrome: A böngésző címmezőjébe írja be, hogy chrome:plugins, vagy kattintson ide (esetleg kattintgassa végig, hogy Beállítások > Adatvédelem > Tartalombeállítások... > Plug-inek > Egyedi beépülő modulok kezelése...), hogy a beépülő modulokhoz jusson.

Itt találja a böngésző saját, Chrome PDF Viewer nevű pdf-nézegetőjét. Így tudja kapcsolgatni, illetve ez lesz a különbség abban, ahogy a Chrome a pdf-eket kezeli:

Chrome - PDF

Firefox: Ugyanúgy a beépülőkhöz kell eljutni, akár az about:preferences#applications bepötyögésével, akár ide kattintva, vagy a Beállítások > Alkalmazások útvonalon.

A Firefoxban a sima megnyitás és a letöltés mellett azt is be tudja állítani, hogy minden egyes pdf-nél külön rákérdezzen a böngésző, hogy mi legyen a fájllal. Itt azt is megadhatja, hogy ne a böngészőbe épülő pdf-nézegető, hanem a gépére telepített külön program nyissa meg rögtön, első kattintásra a letöltött pdf-et:

Firefox - PDF
Ötlete, vagy kérdése van?


  • Tippek
  • Árfolyam