Ötlete, vagy kérdése van?

Agyafúrt hirdetéssel cselez a Microsoft

2017. március 10., 10:10 Módosítva: 2017.03.10 14:04
3

A Microsoft reklámot csempészett a Windows 10 fájlkezelőjének ablakába: a megnyitott ablak egy kis részén futó hirdetés a cég saját felhőtárolóját, a OneDrive-ot hirdeti anélkül, hogy erről előzetesen megkérdezné a felhasználót.

A funkcióról a Microsoftnak más a véleménye, hivatalos álláspontjuk ez nem reklám, hanem tájékoztató, mely egyrészt a felhasználó lehetőségeit segít bővíteni, másrészt egyszerűen kikapcsolható, vagyis nem kötelező.

Ha ön nem szereti, hogy ha egy termék eladója még hónapokkal később is a nyakára jár és arról beszél, hogy de milyen hiperszuper egyéb portékája van, amire ön valószínűleg nem is kíváncsi, akkor tegye a következőt:

Nyissa meg a Fájlkezelőt, a Nézet menü Beállítások pontjában váltson a Mappabeállítások és keresési beállítások módosítása fülre. A Mappabeállításoknál váltson a Nézet fülre, és a Haladó beállításoknál görgessen le a „Szinkronizálási szolgáltató értesítéseinek mutatása” pontig, vegye ki a pipát, majd zárja be az ablakot az Ok gombra kattintva.

Tovább

Törölt egy fájlt, aztán rájött, hogy mégis fontos? Semmi pánik, még lehet, hogy menthető!

2017. március 2., 07:15 Módosítva: 2017.03.03 09:07
183

Ön:

Jé, mi ez a doksi? Kukába vele! Lomtár ürítése? Hogyne, több hely marad a filmeknek.

Ön másnap:

Bazmeg, de hülye vagyok.

Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg, a legjobb dolog, ha már eleve van mindenről biztonsági mentése, ízlés szerint egy külső merevlemezen vagy a felhőben, köszönjük a figyelmet.

Egy ideális világban a cikk itt véget is érhetne, de a valóság persze nem így működik, és mindannyian beleszaladhatunk a fentihez hasonló szituációba, amikor olyasmit irtottunk ki a gépünkről – akár meggondolatlanságból, akár egyszerűen félrekattintva –, amire később mégiscsak nagy szükségünk lenne, és sehol máshol nincs meg. Ilyenkor jön jól egy olyan program, amely vissza tudja állítani a “törölt” fájlokat.

Tovább

Levelezzen ügyesebben, még a Gmailt se kell megnyitnia hozzá!

2017. február 26., 07:28 Módosítva: 2017.02.27 08:02
178

A Gmail végtelenül hasznos dolog, de ha sok emailt kap, frusztráló és időpocsékoló tud lenni, hogy állandóan meg kell nyitogatni, ha meg folyton nyitva hagyja, váltogathat a fülek között vég nélkül. Sok böngészőkiterjesztés van, amelyik azzal próbál ezen segíteni, hogy beépít egy gombot a böngészőbe, ahonnan rögtön elérheti a levelezését. Az egyik legletisztultabb és legsokoldalúbb ilyen megoldás a Checker Plus for Gmail, ezt Chrome-ba itt, Firefoxba itt telepítheti.

Tovább

Kizárta a Facebook egy oldalról, és a lokalizált verzióra kényszeríti?

2017. február 23., 11:42 Módosítva: 2017.02.23 14:04
3

A Facebook egy ideje megengedi a nagy világmárkák oldalainak, hogy a követőiket ip-cím alapján az adott országra lokalizált oldalakra terelje át. Ha például Magyarországról meg akarja az ember nézni a Star Wars Facebook-oldalát, automatikusan a magyar Star Wars oldalt kapja meg. Márpedig egy lokalizált oldalon nem feltétlenül ugyanaz a tartalom, és garantáltan nem ugyanaz a közösség - ami rögtön fel is veti a kérdést, hogy hé, miért vagyok én kizárva az eredeti oldalról, miért nem nézhetem meg azt, ha épp úgy tartja úri jó kedvem?

Nyugi, van megoldás, rögtön kettő is.

Tovább

Az Androidban van egy titkos menü kísérleti opciókkal

2017. február 22., 07:13 Módosítva: 2017.02.23 07:28
1415

Az Android híres arról, hogy egészen mélyen hagyja magát a felhasználó igényei szerint személyre szabni - főleg, ha mondjuk az iOS-hez hasonlítjuk. Van azonban a rendszerben egy titkos menü, ahová a tesztelés alatt álló, kísérleti funkciókat rejtik el, amiket általában a következő nagy Android-verzióváltásnál kapnak meg a felhasználók. Már azok, akik nem olvassák ezt a cikket, amiben eláruljuk, hogy csalogathatja elő a rejtett System UI Tuner opciót.

(A menü nem minden készüléken elérhető. Minél "tisztább" Android-verzió van a telefonon, annál valószínűbb, hogy ott a titkos menü is, és minél inkább átalakította a rendszert a gyártó, annál kevésbé. Mi egy Nexus 5X-en, és egy Huawei Honor 6X-en próbáltuk, előbbin megvolt, utóbbin nem.)

Tovább

Segítség, ez az app mindent át akar írni!

2017. február 15., 10:09 Módosítva: 2018.07.25 16:17
98

Minden eszköz biztonsága nagyrészt a használóján múlik, és ma már lehetőségünk van eldönteni, hogy az appoknak mely adatokhoz adjunk hozzáférést. Persze elég nehéz ránézésre eldönteni, hogy mi biztonságos, és mi nem, ezért mutatjuk meg a rendszerek – Chrome, Firefox, Android és iOS – appkezelőit, hogy könnyebb legyen felelős döntést hozni, és megelőzni a bajt.

Tovább

Megőrül az ezerféle csetablaktól? Ferenc Jóska segít!

2017. február 14., 07:01 Módosítva: 2018.08.14 11:50
179

A barátokkal ma már cseten a legkönnyebb kapcsolatot tartani, munkatársakkal egyeztetni is így a leggyorsabb, ha épp nem egymás mellett ülnek. Viszont biztosan önnek is ismerős probléma, hogy kénytelen párhuzamosan sok különböző helyen csetelni, mert mindenki mást használ: a barátnő Facebookot, a régi osztálytárs Whatsappot, a szülők csak Skype-on érhetők el, a munkahelyen a Slack hódít, de a jó fejek maradtak Hangoutson, és így tovább.

Tovább

Minek telepítgetne egyesével, ha mindent egyszerre is lehet?

2017. február 12., 07:38 Módosítva: 2017.02.13 08:48
118

Ninite nem mai szolgáltatás, én magam is használtam még talán Windows XP alatt. Most egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a szolgáltatás még mindig pont ugyanolyan hasznos, mint régen, és bizony ajánlhatnánk másoknak is, ha jót akarunk.

Márpedig mi mindenkinek jót akarunk, úgyhogy tessék: ha ön is telepít még a windowsos gépére hagyományos, nem böngészőben futó programokat, és szívesen spórolna értékes időt azzal, hogy ezeket nem egyesével halássza össze, hanem egy takaros kis csomagban, mindössze pár kattintással szerzi be, akkor szeretni fogja a Ninite-et. (Pláne, hogy tök ingyen van és reklámmentes, mert a bevételt a céges ügyfelektől szedik be, nem a keményen dolgozó kisembertől.)

A szolgáltatás a  honlapján  felsorol egy rakat kisebb-nagyobb programot, amelyekkel boldogul. Ezek közül csak be kell kattintgatni, amire szükségünk van, rányomni a lista alatti nagy színes gombra, és már megy is magától minden. Így ni:

A Ninite mindent megbízható forrásból tölt le, magától kiválasztja az operációs rendszerünkhöz leginkább illő változatot, és automatikusan nemet mond minden böngészőeszköztárra és hasonló szemétre, amit szeretnek a telepítéskor extraként ránk sózni.

A frissítéseket se kell kézzel vadászni, a Ninite majd figyel és szól, ha bármiből új verzió jön ki. Ha pedig később (mondjuk egy újratelepítés után) ugyanazt a korábban összerakott telepítőfájlt futtatjuk le megint, a csomagba berakott összes program épp aktuálisan legfrissebb verzióját telepíti.

Dobja fel a böngészőjét, ha már egész nap előtte ül!

2017. február 9., 18:54 Módosítva: 2017.02.10 15:18
168

A böngészőnk ma már a legfontosabb program a gépünkön, önálló platform, ahol egy átlagfelhasználó szinte bármit el tud intézni webes alkalmazásokkal, pláne mióta elkezdtek elszaporodni az offline is használható böngészőkiterjesztések.

Tovább

Nem szereti, ha kémkednek az emailjei után? Tiltsa le!

2017. február 7., 10:32 Módosítva: 2017.02.07 19:50
36
  • Egy korábbi cikkünkben mi is írtunk már arról, hogy milyen módszerrel lehet nyomkövetőt rakni elküldés előtt egy emailbe, hogy aztán értesítést kaphassunk arról, megnyitotta-e a címzett. Ez nagyon hasznos és általában egyáltalán nem rosszindulatú trükk, hiszen gyakran jól jön, ha tudjuk, hogy valaki csak úgy nem válaszol, vagy esetleg még nem is látta az adott levelet.
Tovább

Védje a szemét, hogy tudjon aludni éjjel!

2017. február 3., 09:27 Módosítva: 2019.01.31 16:39
525

Bár nem ismerem önt, kedves olvasó, elég nagy biztonsággal meg merem tippelni, szokott kijelzőt nézni az alvás előtti órákban. Egy lefekvés előtti videó vagy pár könnyű esti cikk elolvasása viszont komoly hatással lehet arra, hogy fog aludni. Mutatunk pár appot, amelyekkel segíthet ezen.

Tovább

Szégyelli, amire rákeresett? Így tudja törölni!

2017. január 30., 09:36 Módosítva: 2017.01.31 08:49
358

Mindenkivel előfordult már, hogy olyasmire keresett rá, amit később inkább letagadott volna. Azt már korábban megírtuk, a Youtube-ot hogy lehet feledésre bírni. Most azt is megmutatjuk, hogyan tudja kitörölni a Google javaslatai közül a korábbi kereséseit.

Tovább

Így nézheti meg csak az olvasatlan leveleit mobilon

2017. január 29., 08:44 Módosítva: 2017.01.30 10:14
54

A Gmail többek között éppen azért olyan népszerű, mert rugalmas: aki csak ír néha pár emailt, hozzá se kell, hogy nyúljon, aki viszont jobban belemászna, ezerféleképpen szabhatja az igényeihez.

Tovább

Csekkolja le, hogy meghekkelték-e

2017. január 26., 07:02 Módosítva: 2017.02.01 15:37
203

A jelszólopás régi műfaj, nagyjából azóta próbálnak bűnözők hozzáférni az adatainkhoz az interneten keresztül, amióta létezik internet. 2016 mégis az az év volt, amikor a hekkerek ténykedése átütötte a szélesebb nyilvánosság ingerküszöbét. Ezt pedig messze nemcsak annak köszönhetjük, hogy az amerikai választási kampányba is belepiszkáltak, hanem éppen olyan mezei hekkeléseknek, amelyeket tömegek érezhetnek a saját bőrükön is.

Tovább

Ön is sorozatfüggő? Kérjen értesítést, melyik új rész mikor jön!

2017. január 25., 07:03 Módosítva: 2017.01.25 11:22
13

Ha ön is rengeteg sorozatot néz, nagy eséllyel érezte már úgy, hogy nincs kedve egyesével észben tartani, melyikből mikor jön új rész; vagy külön-külön utánanézni, melyik mikor tér vissza a téli/nyári szünetről, ha egyáltalán visszatér-e új évaddal. Vagy lehet, hogy egyszerűen csak szeretne egy helyen látni mindent, amit néz. Ezeket a súlyos first world problémákat oldják meg a sorozatkövető szolgáltatások, mint amilyen a Sidereel.

Tovább

Van élet a Photoshopon túl

2017. január 23., 07:05 Módosítva: 2017.01.23 14:56
142

Több évtizede a Photoshop uralja a digitális képszerkesztés piacát, de ez elég drága szoftver, és az Adobe által pár éve bevezetett előfizetős modell sem enyhített a spórolósak kínjain. A legolcsóbb Photoshop+Lightroom opció is évente közel 50 ezer forintba kerül, és ha lemondjuk az előfizetést, akkor szoftver nélkül maradunk.

Itt jön be a képbe a Serif által kifejlesztett Affinity Photo. A fotószerkesztő program nemrég megjelent Windowsra (egy évvel a Mac verzió után), csak 50 dollárba kerül, vagyis sokkal olcsóbb, mint egyetlen évnyi photoshopolás, és még a frissítések is ingyen érkeznek.

Tovább

Saját 3D rajzfilmet készíthet a gyerek

2017. január 13., 16:42 Módosítva: 2017.01.14 08:24
56

Néhány évvel ezelőtt a Google felvásárolta a Lauch Toys nevű céget, amely a Toontastic alkalmazásokat készítette. Ezek olyan appok, amelyeket a gyerekek kitalálhattak maguknak történeteket és le is tudták rajzolni az előre megadott figurákkal. Most az alkalmazás egy fontos frissítésen esett át, már 3D figurákat is tehetnek rajzfilmjeikbe a gyerekek.

Tovább

Hogyan tegyünk saját számot Spotify playlistbe?

2017. január 12., 15:20 Módosítva: 2018.11.26 09:17
4

A Spotifyon elképesztő mennyiségű zene van, mégis belefuthatunk abba, hogy egyik kedvenc számunk nincs meg, vagy éppen régiónkban nem játszható le. Mert vannak például olyan zenék, amelyeket le lehet játszani például az Egyesült Államokban, de itthon nem.

Tovább

A leghasznosabb Netflix-trükkök bejglikómához

2016. december 27., 18:33 Módosítva: 2016.12.28 11:36
9

Karácsony környékén mindenkinek több ideje van filmeket nézni, a Netflix forgalma is megnövekszik ilyenkor. A több ezer film közül azonban nem könnyű kiválasztani, mi legyen az esti program. Olyan ez, mintha minden nap elmennénk a világ legnagyobb videótékájába, és próbálnánk eligazodni a rengeteg jobbnál jobb film között.

Szerencsére van néhány trükk, amely segít a választásban, amelyekkel jobbá tehetjük az élményt. A Mentalfloss gyűjtötte össze ezeket, persze főleg az amerikai nézők számára, de néhány trükk itthon is működik.

Tovább

Adventi apptár: Háttérzene csomagbontáshoz

2016. december 24., 06:43 Módosítva: 2016.12.25 11:03
3
Adventi alkalmazásajánlóval számoltuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutattunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek. Ezzel a cikkel véget ér a sorozat.

Sokan használják a zenestreamelő szolgáltatásokat, de még a legszűkebb környezetemben is találkozom olyannal, aki nem tudja, mi az a Spotify, a Deezer, a Google Music és az Apple Music. Ezek olyan alkalmazások, amikkel havidíjért korlátlan mennyiségű zenét hallgathatunk.

Tovább

Adventi apptár: Karácsonyi fények

2016. december 23., 07:05 Módosítva: 2016.12.23 11:10
2
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

Az Egyesült Államokban sportot űznek abból, hogy ki milyen karácsonyi világítást tesz a házára. Ez itthon is kezd elterjedni, mint sok más amerikai szokás. Egyre többen díszítik a házaikat fényekkel, ablakaik elé rénszarvasokat pakolnak és létrás Mikulást a kémény közelébe.

Tovább

Kihozzuk a maximumot a WhatsAppból

2016. december 22., 16:31 Módosítva: 2018.08.19 22:53
4

Több mint egymilliárd felhasználója van a WhatsAppnak, ez a Facebook Messenger után a második legelterjedtebb csetelős hálózat. Most segítünk, hogy még ügyesebben tudjon csevegni rajta.

Tovább

Adventi apptár: Ohmmmmmm

2016. december 22., 07:17 Módosítva: 2016.12.22 13:51
2
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

Megvettük a fát, az ajándékokat, mostanra biztosan elegünk lett az év végi őrületből. Ha pedig még ajándékok után koslatunk valamelyik pláza elviselhetetlen tömegében, pláne elegünk van. Ha szeretnénk végre ráhangolódni az ünnepre, a mobil ebben is hasznunkra lehet.

Tovább

Adventi Apptár: Olvassunk sokat!

2016. december 21., 07:01 Módosítva: 2016.12.21 11:37
6
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

Karácsonykor tetőzik a könyvpiac, hosszú évek tapasztalata, hogy ilyenkor veszik az emberek a legtöbb könyvet. Ez nem feltétlenül jár azzal, hogy ilyenkor is olvasnak a legtöbbet, de feltételezhetünk némi fellendülést a karácsonyi időszakban. Végül is a téli szünet, hideg, sötét esték kedveznek annak, hogy egy forró kakaóval leheveredjünk a kanapéra és elolvassuk az ajándékba kapott könyvet.

Tovább

Adventi apptár: Utolsó filléreink nyomában

2016. december 20., 06:59 Módosítva: 2016.12.20 14:36
4
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

Ha eddig nem használt pénzköltést nyomon követő appot, akkor itt az ideje feltelepíteni egyet, és innentől folyamatosan felírni benne, hogy mire mennyi pénz ment el.

Tovább

Adventi apptár: Új mobilom van, mit csináljak?

2016. december 19., 07:04 Módosítva: 2016.12.19 15:09
10
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

A telefoncsere nyűggel jár, mert nehezen mondunk le a használat évei alatt összegyűlt híváslistákról, üzenetekről. Az adatok átmozgatására sokféle megoldás létezik, ezeket fogjuk most megmutatni.

Tovább

Adventi apptár: Képregények tableten

2016. december 18., 07:48 Módosítva: 2016.12.18 21:10
38
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

A tabletek azért is jó eszközök, mert remekül lehet rajtuk képregényt olvasni – lehet, hogy sokan felhördülnek most, de talán még jobb is, mint papíron. A tableten ugyanis ki lehet nagyítani egy-egy jelenetet, hogy minden apró részletet élvezhessünk.

Tovább

Adventi apptár: Karácsonyi menü mobilon

2016. december 17., 07:34 Módosítva: 2016.12.17 11:09
4
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

Főzős- és receptgyűjtős alkalmazásból kismilliót találunk az alkalmazásboltokban, vannak közösségi appok, híres séfek receptcsodái, főzős magazinok gyűjteményei. A gond ezekkel, hogy mindegyikben külön kell gyűjteni a recepteket, szinte lehetetlen az átjárás.

Tovább

Adventi apptár: projektek a családban

2016. december 16., 07:02 Módosítva: 2016.12.16 14:14
2
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

A projektmenedzsment egy szörnyű munkahelyi kifejezés, de ha úgy tekintünk rá, hogy csupán a tennivalóinkat akarjuk összegyűjteni egy felületen, akkor akár a családi életben is megtaláljuk a helyét. Több embertől hallottuk, hogy az Indexben munkaszervezésre használt Trellót (Android, iOS) otthon is beveti néha, amikor valami komolyabb feladat áll előtte.

Tovább

Adventi apptár: Star Wars-spoilerblokkoló

2016. december 15., 07:20 Módosítva: 2016.12.15 10:23
6
Adventi alkalmazásajánlóval számoljuk a napokat karácsonyig: olyan appokat mutatunk be – minden nap egyet-egyet –, amelyek az ünnepek alatt is kimondottan hasznosak lehetnek.

Ma mutatják be a Star Wars legújabb részét. Akik nem az első napon (héten) szeretnék megnézni, azok rettegve nyithatják meg reggelente a Facebookot és kedvenc híroldalaikat, nehogy véletlenül belefussanak valami olyan hírbe, ami elárulja, mi történik a filmben. Bemutatjuk, hogyan lehet ezt elkerülni.

Tovább