Akár küldés után is visszavonhat egy emailt

2017.06.19. 07:06

Ötlete, vagy kérdése van?

Ugorj át, a garázsban szeretlek!

Biztosan ön is járt már úgy, hogy elgépelt egy emailt. A fenti példában csak a haverja fog furcsán nézni, ha nem esik le neki, hogy véletlenül becsúszott egy plusz betű, és valójában nem szexre, hanem autószerelésre invitálja. De ha munkaügyben ír el valamit, vagy csak akkor veszi észre, hogy rossz címzettet adott meg, amikor a küldés-gomb megnyomása után még utoljára rápillant az eltűnő emailre, az akár kínos helyzeteket is előidézhet.

Szerencsére a Gmailben van egy funkció, amellyel rövid ideig még az épp elküldött levél után nyúlhat és visszarángathatja, mielőtt végleg eltűnik a címzett postaládája felé. Régebben ez egy kísérleti projekt volt, aztán bekerült a fő beállítások közé. Az a neve, hogy Küldés visszavonása, és így tudja bekapcsolni:

Azt is megadhatja, hogy mennyi ideig – 5, 10, 20 vagy 30 másodpercig – lehessen-e visszavonni a küldést. A dologban annyi csalás van, hogy valójában nem a már elküldött levelet lehet visszaparancsolni, hanem magát a levélküldést késlelteti a rendszer a megadott ideig. A végeredmény szempontjából persze ez mindegy is.

Az Outlook asztali verziójában is van egy emailvisszahívó funkció, de az két szempontból is különbözik. Egyrészt a valóban elküldött leveleket lehet vele kihalászni a címzett postafiókjából, ha még nem nyitotta meg. Másrészt viszont csak céges fiókkal működik, és akkor is csak szervezeten belül, vagyis jóval korlátozottabban.

Ötlete, vagy kérdése van?