Nézze meg, fontos-e a hívás, mielőtt felveszi!

2016.10.07. 07:02

Rázkódik a villamoson vagy épp a kormányt fogja, amikor csörög a telefon, és egy ismeretlen számsort ír csak ki a kijelző – fel kéne venni, hátha fontos. Ismerős? Pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha tudná, hogy nem a főnöke keresi, hanem csak a napi exkluzív előfizetői ajánlatot ismertető call centeres.

De hát tudhatja is. Ehhez elég letölteni a telefonjára egy hívóazonosító appot. Egy rakatnyi ilyet találni mindegyik mobilos platformra, nézzük meg az egyik legnépszerűbb, a Truecaller példáján, mire is jó ez. A lényeg, hogy az app kiírja egy ismeretlen számról, ki van mögötte, hogy ha csörög a telefonunk, így akkor is tudhatjuk, kinek a hívását fogadjuk (vagy nem fogadjuk), ha a hívó fél nincs beírva a telefonkönyvünkbe. Ehhez csak internetelérés kell, bár korábban felismert számokat már offline is tud újra azonosítani.

Nem minden számmal működik persze a mutatvány, de arra Magyarországon is nagyszerűen használható, hogy ha valamilyen szolgáltató vagy marketinges hív, azt már előre tudjuk. Vagy nem előre, hanem utólag, hogy amikor nem vettünk észre egy hívást, ne fordulhasson elő, hogy csak a visszahívás (vagy a macerás netes keresgélés) után derüljön ki, hogy nem valami fontos ügyfél keresett, hanem egy közvélemény-kutató vagy egy cég a legújabb szuper, csak önnek kínált, személyre szabott csomagajánlattal.

Tiltsa le, mentse el, döntsön

Az app nyilvános adatbázisokban és a saját felhasználói között keres, és bankokat, biztosítókat, fontosabb szolgáltatókat, sőt még sok kisebb céget és PR-osokat is felismer. Vagy a kifejezetten spamhívásokat. Utóbbiakat ott helyben le is lehet tiltani, a többi találatot pedig elmenteni a telefonkönyvbe.

Magánszámoknál leginkább akkor működik, ha az illető szintén használja az appot, de ebben az esetben is csak akkor, ha beállította, hogy bármelyik másik felhasználó láthatja a számát. Különben csak kérni lehet tőle, hogy adjuk meg. (Ezt a beállítások között a Who can see my information menüpontnál, a Request Only, vagyis a "csak kérésre" kiválasztásával lehet megadni.)

Ezek a hívásazonosító appok használhatók úgy is, hogy teljesen lecseréljük rájuk a hívásokat intéző gyári alkalmazást, de a beállítások megfelelő tekergetésével teljesen a háttérben is lehet tartani, hogy csak akkor ugorjon fel, ki hív, ha nem ismert számról van szó.

Nem kell viszont megvárni, hogy valaki hívjon minket, lehet keresni is az appon belül, a tárcsázóján beírni kezdett számot pedig menet közben már keresi. Itt egy számláló is pörög, eszerint a cikk írásakor a Truecaller épp 2,9 milliárd számos adatbázissal dolgozik.

A Truecaller Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is letölthető, de egy sor másik ingyenes app is tud hasonlót, az alkalmazásboltokban keresgélve bőven van miből válogatni. A népszerűbbek közé tartozik még például a Hiya, a Contacts+ vagy a True Contact.

Ötlete, vagy kérdése van?