Tudta, hogy a Google minden szavát rögzíti, amit csak mond neki?

2016.10.05. 07:03

Ha egy androidos telefonnak azt mondja, "OK, Google", bekapcsol a rendszer beszédértelmező funkciója, megpróbálja megérteni, mit mondtak neki, és végrehajtani az utasítást. A sima Google-keresések mellett egy csomó parancsot kiadhatunk így, például beindíthatjuk a gps-es navigációt, ellőhetünk egy fotót, bekapcsolhatjuk a zseblámpa funkciót, megnyithatunk tetszőleges appot, vagy akár bediktálhatunk egy üzenetet. Igény szerint a parancsok teljes listáját is leközölhetjük majd egyszer, hátha vannak benne újdonságok rutinos felhasználók számára is - de most nem ez a téma, hanem az, hogy a Google minden egyes alkalommal, ha hozzászóltunk, és megpróbálta értelmezni a szavainkat, rögzíti, és elmenti egy hangfájlba, mint mondtunk neki.

Ezek a hangfájlok nem a telefonunkon tárolódnak, hanem a Google szerverein, és a beállítási menük mélyén kotorászva el is érhetjük a teljes archívumot. Ide tessék kattintani (aztán szükség szerint bejelentkezni a Google-fiókba), és ha minden igaz, máris megnyílt egy képernyő, ahol dátum szerint rendezve sorakoznak a kis play gombbal visszajátszható hangfájlok egymás alatt, akár évekre visszamenőleg, attól függ, mióta használja ezt a funkciót. Ahol a "Transcript not available" felirat szerepel, ott a Google nem tudta értelmezni a szöveget, egyébként kék link formájában ott a kiadott keresőkifejezés, amire kattintani is lehet, és megismételni a keresést.

A hangfájlokat lehet egyesével is törölni (jobb oldalon a három kis pötty ikonra kattintás és delete), de egyben is, bal oldalon a menüben a Delete Activity by pont alatt kiválasztva egy időintervallumot, vagy akár az "all time" opcióval az egészet, úgy ahogy van.

okgoogle.png

Bónusz érdekesség a végére: ha belehallgat a saját hangalapú kereséseibe, feltűnhet, hogy a hangfájlok azzal kezdődnek, hogy ön kimondja a varázsigét ("OK, Google"), a rendszer ezt érzékeli, pittyen egyet, és várja a parancsot. vagyis a Google már akkor rögzíti, mit mond, amikor ön még el se kezdte mondani, mit akar tőle.

Ha nem szeretné, hogy a Google eltárolja, mit mondott neki, az Activity Controls menüben lőheti le ezt a funkciót a kétállású kék kapcsolóval.

okgoogle3.png
Ötlete, vagy kérdése van?