Leveszünk minden fölösleges appot az Androidról

2016.10.18. 07:35

Az Android jól személyre szabható, de ezt a lehetőséget sajnos a gyártók is kihasználják, hogy ránk erőltessék a bénánál bénább alkalmazásaikat. Az fölösleg eltávolítása néha egész könnyen megoldható, de olyan is előfordul, hogy lehetetlen leszedni egy-egy gyári appot. Ebben nyújtunk most segítséget.

A gyártótól és az Android verziójától függ, hogy mik a lehetőségeink.

A Google nagyjából egy éve, az Android 6.0 bemutatásakor döntött úgy, hogy a saját alkalmazásainak a negyedét utólag telepíthetővé és törölhetővé teszi. Így az Android rendszer egyszerűbb és tisztább lett. Csakhogy nem mindenki gondolkodik hasonlóan.

Az eltávolítás gyerekjáték, amikor egy app csak egyfajta reklámként van ott a telefonon, hogy észrevegyük. Mivel a mobilgyártásban egyre soványabb a nyereség, sokan rákényszerültek, hogy ilyen hirdetésekkel, az appok megmutatásával szerezzenek némi extra bevételt. Ezeket az appokat általában az egyszerűbb módszerrel törölhetjük a telefonról. A menüben hosszan rányomunk az app ikonjára, vagy a Play Áruházban törlünk. Ugyanígy a Beállítások / Alkalmazások menüben is megtaláljuk a törlés funkciót.

Néha bonyolultabb a helyzet, és hiába nyomunk rá az eltávolításra a Play Áruház felületén, csak az általunk telepített frissítéseket tudjuk leszedni, az app ott marad a helyén. Ilyenkor kell belépni a Beállítások / Alkalmazások menübe, megkeresni az appot, és ott rányomni a Letiltás gombra.

A fenti videón egy Nexus 5X mobilról próbáltuk leszedni az Android rendszeralkalmazásaként nyilvántartott Play Zene appot, ám erre nem volt lehetőségünk, ezért végül inkább letiltottuk. Ezzel ugyan ott marad az app a mobil tárhelyén, de

többé nem frissül, és nem használja folyamatosan az erőforrásokat.

Persze olyannal is találkoztunk már, hogy bizonyos appok letiltására sincs lehetőség. Ilyenkor nincs más megoldás, mint a telefon rootolása. Ezzel nagyon óvatosan kell bánni, mert a rootolással mindenhez jogot szerzünk a készüléken. Az Android működéséhez nélkülözhetetlen appok törlése használhatatlanná teheti a mobilt.

A rootolás még inkább gyártótól és modelltől függ, és egyáltalán nem biztos, hogy megoldható. Ha mégis sikerült, akkor a nehezen eltávolítható appokat érdemes a Titanium Backup Pro kezelésére bízni (az alkalmazás itt, a Pro kulcs itt elérhető). Ez körülbelül 1500 forintba kerül, de megéri a befektetést (az app segítségével biztonsági másolatot készíthetünk a teljes rendszerünk pillanatnyi állapotáról, amit a Google Drive-ra is elmenthetünk).

A Titanium Backup jegelni tud appokat,  sőt akár el is távolíthatjuk azokat. Az appokat olyan profin kezeli, hogy akár a rendszerhez tartozó képernyővédőket, a gyári zenelejátszót, vagy bármilyen más kisebb rendszermodult is blokkolhatunk. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy bizonyos rendszerfájlok leállítása a rendszer összeomlását okozhatja, szóval soha ne nyúljon hozzá semmihez, amiről nem tudja, hogy micsoda. És készítsen a rendszerről biztonsági mentést, mielőtt nekiáll kísérletezni. 

Ötlete, vagy kérdése van?