Klotild
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Tudja, milyen az a digitális válás?

GettyImages-982667160
2018.08.24. 15:28

Az Egyesült Államokban egyre több nő keresi föl a különböző segélyvonalakat azért, mert a volt élettársuk a lakásába telepített különböző okoseszközökön keresztül zaklatja őket. A G DATA biztonsági cég közleményében arra figyelmeztet, hogy a szakítás részeként ma már érdemes minden eszközt a gyári állapotára visszaállítani, majd a hozzájuk tartozó jelszavakat lecserélni.

A volt feleség hálószobájának lehűtése 15 fokra, vagy éppen felmelegítése 30 fokra – mindkettő egyszerűen megtehető az internetre csatlakozó okos légkondicionálóval, amit az elköltözött férj távolról irányíthat a telefonjára telepített alkalmazással. De megváltoztatható a számzáras ajtó vagy a riasztóberendezés kódja, módosíthatók a termosztát beállításai, lekapcsolható a világítás vagy elindítható a locsolórendszer is. Úgy tűnik, a lapátra tett férfiak igen kreatívak, amikor kellemetlenkedésről van szó.

Az elektronikus szakítás lépései:

  1. Cseréljük le az összes fontos jelszavunkat, például a levelezéshez, közösségi oldalakhoz.
  2. Változtassuk meg az otthoni wifi hálózat jelszavát, vagy állítsuk vissza a router alapbeállításait.
  3. Az okoseszközökhöz tartozó felhőszolgáltatásokban készítsünk új felhasználói fiókokat.
  4. Ha a fenti lépések nem működnek, akkor áramtalanítsuk az okoseszközt, vagy hívjunk szerelőt.
  5. Ügyeljünk arra, hogy minden eszközön megváltoztassuk a beállításokat.

A problémára a New York Times hívta fel a figyelmet. A lap cikke hangsúlyozta, hogy elsősorban a nőket érinti a zaklatásnak ez az új formája. A McKinsey jelentése szerint az okosotthonok egyre népszerűbbek, így a házak és lakásoknak egyre több része távvezérelhető. A G DATA hazai képviselete magyarországi esetekről is tud:

Egy nőt például úgy zaklatott a volt élettársa, hogy az éjszaka közepén különböző rockzenéket kezdett el lejátszani a ház hangrendszerén.

Az ilyen esetekben általában az a közös, hogy az okosotthont nem a nők, hanem a technológia iránt rajongó férfiak alakították ki. Mivel az eszközöket ők állították be, ezért az ő jelszavukkal lehet a beállításokat megváltoztatni. Az otthonban maradt nők pedig többnyire teljesen tanácstalanok abban, hogy mit kellene tenniük.

A G DATA szakértői szerint ma már minden válásnak részét képezi a digitális válás is. Szakítás után

  • érdemes lecserélni a levelezéshez és a közösségi oldalakhoz tartozó jelszavakat, és beállítani a kétlépcsős azonosítást;
  • ezután következhet a WiFi jelszavának megváltoztatása, a router gyári állapotra történő visszaállításához akár az internetszolgáltató segítségét is kérhetjük;
  • a különböző okoseszközökkel – légkondicionálóval, termosztáttal, hangrendszerrel – egyesével is foglalkozni kell: ha ezek felhőszolgáltatásokhoz csatlakoznak, akkor a fiókok jelszavát is le kell cserélni, vagy teljesen új felhasználót kell létrehozni;
  • és ha a a fenti lépések nem működének, érdemes az eszközöket áramtalanítani, és szerelőt hívni hozzájuk.

(IT Café)

(Borítókép: Jeffrey Greenberg/UIG via Getty Images)