Egy egyszerű trükkel villámgyors lehet az androidos telefon

2018.11.21. 14:58

Ötlete, vagy kérdése van?

Egy okostelefon nem lehet elég gyors – azt hiszem ebben egyetérthetünk. Ha appok közt váltogatunk, megnyitunk, bezárunk új alkalmazásokat, értékes tizedmásodpercek veszhetnek el rohanó világunkban lavírozó életünkből. Ki szeret várni a Facebookra, miközben vár a villamosra? Pattanjon az az Instagram-fiók, de izibe! Csettintésre ugorjon a Snapchat!

A BGR-en olvastuk, most továbbadjuk azt az egyszerű kis trükköt, amivel szempillantás alatt előbukkan egy app ablaka, amint rábökünk az ikonjára az érintőképernyőn.

A lényeg, hogy amikor okoseszközünk megjeleníti az éppen futó appok ablakait, akkor a mozgást valamilyen szinten animálja, amihez értékes processzoridőt is pazarol. Na, erre nyilván az égvilágon semmi szükség ugyebár, szóval le kellene tiltani, hogy a telefonunk ne animáljon semmit egy app megnyitásakor.

Ehhez először fejlesztői üzemmódba kell lépnünk. Ezt eléggé el szokták dugni a gyártók, hogy a felhasználók nehogy valamit elrontsanak a telefonjukon, kicsit mis is óvatosságra intünk mindenkit, hogy az alábbiakon kívül ne matassanak mélyebben a fejlesztői menüben.

Szóval amennyiben Android 8.0-nál frissebb oprendszer fut a telefonon, lépjenek be a beállítások menübe, és ott legalul a telefon névjegyébe. A "szoftver adatai" pontban jön az izgalmas rész: bökjenek egymás után hétszer a "Build száma" mezőre. Ezzel aktiválhatják a titkos, fejlesztői üzemmódot.

Na most vissza a beállítások menübe, és legalul megjelenik a "Fejlesztői beállítások" ("Developer options") lehetőség. Ebbe belépve egy hosszú listát találunk csupa érthetetlen és az alap felhasználó számára lényegtelen opcióval. Keressük ki valahol középtájt, esetleg kicsivel lentebb az "Ablakanimáció skálázása", "Áttűnésanimáció skálázása" és "Animátor időtartamának skálázása" pontokat. Ezekkel tudjuk a cikk témájául szolgáló gyorsítást elérni.

A fenti három opcióban az alapérték 1x, azaz az animációk 100 százalékos sebességen futnak. Ezt kell átállítani 0,5x-re, hogy kétszer gyorsabb legyen, vagy leginkább kikapcsolni, hogy egyáltalán ne is legyen.

Ennyi az egész. Próbálják ki (de közben máshoz ne nyúljanak), bámulatos lesz az eredmény, mintha egy új telefont tartanának a kezükben.

Ötlete, vagy kérdése van?


  • Tippek
  • Hírek