Foglaljon időpontot kormányablakba, és közben NE őrüljön meg!

2016.11.28. 07:09

Közhely, hogy az ügyintézés kész rémálom, az állami hivatalokba már az időpontfoglalás is felér egy kínzással. Pedig egyáltalán nem kellene, hogy ez így legyen. Mutatunk egy oldalt, a soronkivul.club-ot, amellyel rengeteg időt és még több frusztrációt spórolhat meg, ha kormányablakban akad dolga, és szeretne időpontot foglalni.

De előbb nézzük, hogyan működik a hivatalos út, hogy világos legyen, mihez képest van hova fejlődni, még akkor is, ha az utóbbi években elvileg már sokkal jobban használható az állami rendszer, mint korábban. (Ha ezt már túl jól is ismerik, ugorjanak a második részhez.)

Az állami rendszer

Nézzünk például egy útlevéligénylést! Ha szeretnénk ehhez neten időpontot foglalni, hogy biztosan sorra kerüljünk:

  • A Központi Időpontfoglaló Rendszerbe kell belépnünk az ügyfélkapus azonosítóval.
  • Itt ki kell választani egy ömlesztett listából, hova szeretnénk időpontot.
  • Ekkor kapunk egy újabb listát, ahol kiválaszthatjuk, milyen ügyben intézkednénk. Ezeket négy csoportba osztották, nyilván valamilyen belső logika szerint, ami viszont a felhasználót egyáltalán nem érinti vagy érdekli. Ő azt látja, hogy hiába választott egyetlen fizikai ügyfélszolgálati pontot, mégis olyan kategóriák közül kell választania, hogy "Okmányiroda NagyKAB", "Kormányablak", "Okmányokhoz kapcsolódó ügyek", illetve "Egyéb ügyek". Hiába akar például az egyszeri állampolgár egy kormányablakban útlevelet igényelni, a "Kormányablak" címszó alatt ez pont nincs felsorolva. Fel van viszont a négyből rögtön kettő másik alatt is.
  • A két külön útvonal végül tök ugyanoda vezet, úgyhogy kattintsunk rá bármelyikre. Ekkor kijönnek az útlevéllel kapcsolatos ügyek, itt választható ki, hogy "Magánútlevél kiadása, cseréje iránti kérelem"...

...és miközben mindezt leírtam, a rendszer szépen ki is dobott a fiókomból, gondolom azért, mert túl sokat vártam a foglalással. Ezt egyébként csak abból vettem észre, hogy hiába jelentkeztem be korábban, mégis amikor kiválasztottam, hogy útlevelet szeretnék, a rendszer kiírta, hogy mivel nem rendelkezek ügyfélkapuval, ezért csak ügyfélkapu-regisztrációra tudok időpontot foglalni, más ügyben nem.

Itt még menthetne a rendszer, ha felkínálná, hogy ha mégis azt intézném, amire eredetileg kattintottam, hogy intézni szeretném, jelentkezzek be. Erre viszont nincs lehetőség, mint ahogy arra se, hogy visszalépjek a kezdőoldalra, ahol megint bejelentkezhetnék. Az "ügyfél: [névtelen belépés]" mező alatti Kijelentkezés gombra tudok csak kattintani, ha menekülnék. Ekkor pár másodpercig valóban vissza is térünk a nyitóoldalra, de aztán a rendszer átdob az ügyfélkapura, ahol be vagyok jelentkezve.

Tehát foglaljuk össze:

időpontot nem tudok foglalni, mert nem vagyok bejelentkezve, bejelentkezni viszont nem tudok, mert már be vagyok jelentkezve.

Ha magából az ügyfélkapuból is kijelentkezünk, és mi magunk visszamegyünk a időpontfoglaló rendszer oldalára, ott végre újra be lehet jelentkezni, és elölről kezdeni.

Na és ha elértünk végre a foglaláshoz, de nincs megfelelő időpont? Rábökünk a kiválasztott ügyfélszolgálat alatti "módosít" gombra, vissza a listához, új hely, és lehet megint végigkattintgatni a teljes folyamatot – és mindezt addig, amíg véletlenül pont olyan hellyel próbálkozunk, ahol van szabad időpont akkor, amikor nekünk jó.

A kényelmesen használható rendszer

Na és hogy működik ehhez képest a soronkivul.club hobbiprojektje?

  • Megnyitjuk az oldalt, ahol rögtön egy Google-térkép fogad, rajta a kormányablakok helyével.
  • Elkezdjük írni a keresőbe, hogy útlevél, és gépelés közben már ki is dobja a választható ügyeket.
  • Kiválasztjuk, mit szeretnénk, erre a térképen megjelenik, hogy melyik irodákban mikor van legkorábban időpont az adott ügyre. Oda-visszakattintgatás helyett a térképen egyszerre látjuk az összes lehetőséget: egy nagy szám jelzi minden egyes irodánál, hogy hány nappal későbbre van időpont, még be is színezték a számokat, a közeli időpontok zölden, a távoliak pirosan mutatják, hol érdemes próbálkozni. (Kis piros x jelzi, ahol egyáltalán nem érdemes.)
  • A térképen a kiválasztott helyre kattintva már lehet is foglalni. Ehhez ugyanúgy az ügyfélkapus felület jelenik meg felugró ablakban, de eddigre már fél perc alatt kiderült, hogy melyik irodában érdemes foglalni, egyszer kell csak átvergődni a fent leírt folyamaton. (Frissítés: Mint kiderült, egyszer se kell, mert miután a felugró ablakban beléptünk az ügyfélkapus azonosítónkkal, az ablak bal felső sarkában az Ugrás az időpontokra feliratú kék gomb rögtön a térképen kikeresett időponthoz visz, már csak rá kell kattintani és lefoglalni.)

Van még pár extra kényelmi funkció, például szűrni is lehet, hogy a találatok között csak a bizonyos időn belül foglalható helyeket lássuk. A leggyakoribb ügyeket megcsillagozták, hogy könnyebb legyen megtalálni. Az első látogatáskor körbemutogatják az oldal funkcióit, hogy biztosan ne vesszünk el.

A készítők semmilyen titkos információnak nincsenek birtokában, egyszerűen újracsomagolták a szabadon hozzáférhető információkat, hogy olyan felületen intézhessük az intézni valót, amitől 2016-ban se kapunk idegbajt.

Az oldal napi egyszer végignézi az összes foglalható időpontot, és ezeket tárolja el a saját adatbázisába, így elképzelhető, hogy egy-egy időpontot menet közben már lefoglalt valaki más, de még ezzel együtt is rengeteg időt spórol meg nekünk a szolgáltatás. Ahogy a készítők írják:

Meg akarjuk mutatni, hogyan lehetett volna ezt jól csinálni.

Sikerült.

Ötlete, vagy kérdése van?