Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Paks a világ legbiztonságosabb reaktorai között

MTI
2003.01.16. 17:28
A Paksi Atomerőmű teljesítményét és biztonságát tekintve a világ legjobb atomerőművei közé tartozik - összegezték tapasztalataikat az Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetségének (WANO) vezetői csütörtökön, Pakson sajtótájékoztatón.

Hajimu Maeda, a 14 évvel ezelőtt alapított, 34 ország részvételével működő és az atomerőművek nukleáris biztonságának növeléséért dolgozó szervezet elnöke közölte: Pakson az elmúlt 10 évben komoly biztonsági fejlesztéseket valósítottak meg. Rámutatott: ennek is köszönhető, hogy a legújabb felmérések szerint a világon működő mintegy 440 erőművi blokk közül 2 paksi a 20 legjobb között van.

Hajimu Maeda elismerően szólt az erőmű vezetésének az élettartam-hosszabbításra vonatkozó terveiről, amelyek véleménye szerint komoly szakmai hátteret és nagy erőfeszítéseket tükröznek. Az erőművet 2012 és 2017 között kellene leállítani. Az élettartam-hosszabbítást biztosító elvi engedélyt a társaságnak 2007-ben kell kérnie az Országos Atomenergia Hivataltól. Az üzemeltetés ideje így akár 20 évvel is hosszabbodhat.