Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Húsz évvel tovább üzemeltetnék a paksi atomerőművet

2002.11.21. 16:36
Az idén húszéves paksi atomerőművet tíz-tizenöt év múlva kellene leállítani, ám élettartamát húsz évvel meghosszabbítanák üzemeltetői. Addig fokozatosan kicserélnék a rendszer elhasznált elemeit, a beruházás százmilliárd forintos költségét a Paksi Atomerőmű Rt. állná.
"Az eddigi vizsgálati eredmények szerint nincs műszaki, biztonsági, és anyagi akadálya annak, hogy meghosszabbítsák a Paksi Atomerőmű élettartamát" - mondta Molnár Károly, a cég igazgatóságának elnöke csütörtökön Pakson, az erőmű fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott konferencián. "A Paksi Atomerőmű (PA) Rt. vezetése elkötelezett az üzemeltetési idő meghosszabbítása mellett, mert úgy vélik, hogy az atomenergiának jelenleg nincs ésszerű, gazdaságos alternatívája Magyarországon" - hangsúlyozta.

Felújítás százmilliárdért

A konferenciát követő sajtótájékoztatón Kocsis István, a PA Rt. vezérigazgatója elmondta: végéhez ért azon projekt kidolgozása, amely meghatározza az üzemeltetési idő meghosszabbításának feltételeit. "A vizsgálati eredmények pozitívak, a legmagasabb biztonsági igényeknek is megfelelő beruházás 100 milliárd forintos költségét az erőmű saját forrásból elő tudja teremteni" - közölte.

Tájékoztatása szerint a technológiai rendszer bizonyos elemeit fokozatosan meg kell újítani, a nem cserélhető elemeket pedig alkalmassá kell tenni, hogy az erőmű bezárásáig is ellássák feladatukat. Mindezt a biztonság legkisebb csökkenése nélkül oldják meg, hogy a vállalat a leállítás előtti utolsó percben is ugyanolyan színvonalon működhessen, mint eddig - mondta Kocsis István.

Fennmaradási engedélyt kell kérni

A vezérigazgató szólt arról is: az erőművet 2012 és 2017 között kellene leállítani. Az élettartam meghosszabbítást biztosító elvi engedélyt a társaságnak 2007-ben kell kérnie az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH), amely az azt követő 5 év tapasztalatai alapján határoz arról, mennyi időre ad további üzemeltetési engedélyt. Kocsis István reményét fejezte ki, hogy ez akár 20 év is lehet.

Kitért arra, hogy az atomerőmű 1996-ban egy nagy léptékű biztonságnövelő programba kezdett, amelyet hamarosan befejeznek. "Ezzel a paksi létesítmény minden vonatkozásban megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket az EU támaszt a tagországok hasonló korú atomerőműveivel szemben" - mondta.

Üzemeltetői szerint biztonságos

Az erőmű első blokkjának építése 1982 végén fejeződött be. "Az elmúlt két évtizedben 29 alkalommal folyt független, nemzetközi ellenőrző vizsgálat Pakson, amelyek során mindig jónak minősítették a reaktorblokkok állapotát, és kiemelték a személyzet felkészültségét" - mondta Kocsis István. A világon összesen 430 atomerőművi blokk üzemel, és a termelési mutatók alapján mind a négy paksi blokkot évek óta a világranglista első 35 berendezése között említik.

Kocsis István véleménye szerint az atomenergia békés célú hasznosítása továbbra is megoldást kínál az üvegház okozta globális felmelegedés mérséklésére, mivel nem bocsát ki szén-dioxidot és egyéb környezetkárosító gázokat. A keletkező radioaktív hulladék elhelyezésére pedig Magyarországon is korszerű tárolók épülnek. Mint a vezérigazgató elmondta, jó ütemben halad a kis- és közepes aktivitású hulladékok tárolójának építése Bátaapátiban, valamint kutatások folynak a Mecsekben, Boda környékén, ahova a fűtőelemek kerülhetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!