Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megváltozik az európai elektroszmog-szabályzás

dpa
2003.01.22. 14:21
A mobiltelefonokból és más elektromos eszközökből illetve a nagyfeszültségű távvezetékekből származó káros elektroszmogra hamarosan új szabályok vonatkoznak az EU-ban. Az Európai Bizottság kedden azt javasolta, hogy a független ellenőrző szervezetek kötelező bevonását töröljék a rendelkezésekből. Ehelyett a gyártók maguk ügyeljenek arra, hogy a termékeik megfelelnek az előírásoknak.

Az irányelv a külső sugárzások elleni árnyékolás mellett a készülékek saját elektromágneses sugárzásáról is rendelkezik. Az ellenőrzési folyamat leegyszerűsítése a bizottság szerint a gyártók kiadásait csökkenti, és a felügyeleti szerveknek több ellenőrzési lehetőséget biztosít. Például kötelezni fogják a gyártót vagy az importőrt, hogy a készülékeken mindig tüntessék fel a típus és sorozatszámot illetve az cég elérhetőségét.

Az elektromágneses összeférhetőséget szabályzó irányelv már hét éve hatályban van, és a háztartási eszközök mellett távközlési berendezések, erőművek generátorai és a villamos távvezetékek műszaki adatairól is rendelkezik.