Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Figyelmeztető feliratok az angol mobiltelefonokon

2000.11.27. 15:58
A brit The Lancet orvostudományi folyóiratban a mobiltelefonok és elektromos eszközök sugárzásáról folyó vita résztvevői a hőmérsékletváltozást nem okozó hatások veszélyeit részletezik. A legfrissebb számban két cikkben is elemzik a mobiltelefonok egészségre gyakorolt hatását.
Kenneth J. Rothman egyelőre nem lát bizonyítékot arra, hogy az elektromágneses mezők termikus hatásai rákot okozhatnak, de az éppen folyó újabb vizsgálatok ezt még alátámaszthatják. Teljesen más álláspontot képvisel ezzel szemben Gerard Hyland. Szerinte a 18 év alattiaknál éppen a hőmérsékletváltozást nem okozó káros hatások bizonyíthatók. A mobiltelefont használó gyerekek fejfájósak, emlékezetkiesésben, alvási zavarokban szenvednek - írja Hyland. A 18 év alattiak - akik egyébként a brit mobilfelhasználók negyedét teszik ki -, a felnőttekhez képest gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek, és érzékenyebben reagálnak az elektroszmogra.

A mobiltelefonok sugárzásának nagyobbik része neurológiai természetű, amely az emberi testet alkotó sejtek stabilitását befolyásolja. A veszélyeket az alacsony frekvenciájú, hőmérsékletváltozást nem okozó sugárzás rejti magában, és nem az agyállomány kismértékű melegedése a termikus kölcsönhatások következtében.

A gyerekek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a felnőttek, mivel a vékonyabb koponyacsont és a kisebb fejméret miatt jobban elnyelik a sugárzást. Ezen kívül körülbelül 12 éves korig az agytevékenység változása figyelhető meg, éppen azon a területen, ahol a készülékek a sugárzásukat és az impulzusokat kibocsátják. A gyerekek esetében a sugárzások ezen formája az immunrendszert jobban megterheli, és ők így az egészségre gyakorolt káros hatást nehezebben viselik el.

Figyelmeztető felirat a mobiltelefonokon
A Nagy-Britanniában eladott mobiltelefonokat még karácsony előtt a lehetséges egészségügyi kockázatokra figyelmeztető feliratokkal látják el. Brit sajtó értesülései szerint az ország egészségügyi minisztériumában a megfelelő szövegeket fogalmazzák. A The Guardian napilap szerint ezt a figyelmeztető feliratot nem lehet összehasonlítani a cigarettásdobozokra kerülő szövegekkel. Leginkább a gyerekek szüntelen mobilhasználatának szeretnék majd velük elejét venni.
Ha a mobiltelefonok élelmiszerek volnának, nem engedélyezték volna őket, mivel túl sok a kétség a biztonságukkal kapcsolatban - írja Hyland.

Angliában májusban nyújtotta be az IEGMP (Independent Expert Group on Mobile Phones) a mobiltelefonok egészségügyi kockázataival kapcsolatos ismeretek eddigi legátfogóbb értékelését. Ez a szakértői csoport egyébként ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy a vékonyabb koponyacsontjuk és a fejlődésben levő idegrendszerük miatt a mobiltelefonáló gyerek nagyobb kockázatnak teszik ki magukat.