Erik, Alexandra
EUR 383,26 Ft
USD 365,49 Ft
9 °C
23 °C

Indiában bevált a GM gyapot

AP
2003.02.12. 11:26
A világ második legnagyobb népességű országában több mint ötvenezer farmer ültette el szántóföldjén az amerikai Monsanto vállalat által kifejlesztett genetikailag módosított (GM) gyapotot, amely növényvédő szerek nélkül is megbirkózik a kártékony rovarokkal. A Monsanto-magokat a Bacillus thuringiensis baktérium génjeivel egészítették ki, mert az elűzi a gyapot kártevőit (ilyen például a gyapottokmoly és a gyapottokormányos), de az embernek nem árt.

India tavaly járult hozzá a GM növények telepítéséhez az ország területén, de ez az engedély nem vonatkozik a táplálékként vagy takarmányként hasznosított fajokra.

India gyapotipara hihetetlenül nem hatékony: itt termelnek a legnagyobb területen gyapotot, az ország mégis csak a harmadik legnagyobb gyapottermelő. Az új magok háromszor drágábbak a hagyományos magoknál, ugyanakkor a Monsanto hatvan százalékkal több termést ígért és a kevesebb növényvédő szer használatával is sok pénzt megtakaríthattak a gazdák.

Az ígéretek nem minden esetben váltak be: sok gyapottermelő arra panaszkodott, hogy a drágább GM gyapot mellett a kártékony rovarok ugyanúgy megjelentek. A kormány és a vállalat szóvivői elmondták, hogy a panaszkodó farmerek vannak kisebbségben, a többségnél bevált az új technológia. A Monsanto emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a GM gyapot nem irtja ki az összes kártevőt, de kevesebb kémiai szert kell felhasználni az irtásra.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek