Béla
13 °C
27 °C

Dugába dőlhet az ISS?

APA
2003.03.31. 12:47
Az orosz űrkutatás vezetői szerint a nemzetközi űrállomás (ISS) végét jelentheti, ha legkésőbb 2004-ben nem indulnak újra az amerikai űrrepülőgépek. Ha a Columbia elvesztését követően továbbra is a földön rostokol a többi Shuttle, az egyben az ISS program végét jelenti, fejtegette Jurij Koptev, az orosz Roszaviakozmosz vezetője.

Az ISS továbbépítése nem lehetséges az amerikai siklók nélkül. Oroszország egyedül nem képes fenntartani a személyzetet hordozó ISS működését. A hatalmas űrállomás automatikus üzemét pedig nem tartják kívánatosnak, jelentette ki Koptev. Az iraki háború miatt pedig a további orosz űrhajók építéséről az amerikai féllel folytatott pénzügyi tárgyalások vontatottan haladnak.

z űrsiklók kiesése miatt jelenleg csak a háromszemélyes Szojuz kapszulákkal lehet megközelíteni az űrállomást. Az új hosszú távú legénység felküldését április végéről május közepére tervezik kitolni. az orosz Jurij Malinyicsenko és az amerikai Edward Lu váltják le az ISS jelenlegi háromfős legénységét.