Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Valóban lelőtték Jesse Jamest?

APA
2003.05.12. 13:38
A legendás vadnyugati hős, Jesse James nyomait követve az amerikai hatóságok Kansas szövetségi államban exhumálták egy 1935-ben elhunyt farmer földi maradványait. A hajból, fogakból és csontokból kinyert DNS-minták tisztázhatják, hogy Jeremiah James valójában a gengszter volt-e.

A jelenlegi ismeretek szerint Jesse Jamest 1882-ben bandája egyik tagja orvul lelőtte, amikor a háza falán megigazította egy kép keretét. A feltételezett gyilkos, Bob Ford a 10 ezer dolláros vérdíjra pályázott. Jesse James sírja Missouri államban, Kearney közelében lehet. Egyes feltételezések szerint azonban a körözött bűnöző csak megrendezte a halálát, és más néven békében és tovább.

A Jesse James fejfája alatt eltemetett holttestet már 1995-ben exhumálták. A kutatók később kijelentették, hogy nagy valószínűséggel James maradványairól van szó. A vizsgálati eredményt viszont sokan megkérdőjelezték. Az 1951-ben elhunyt Jesse Frank Dalton csontjait 2000-ben exhumálták Texasban. A férfi életében azt állította magáról, hogy ő Jesse James, csak más nevet vett fel. Tudományos vizsgálatokkal viszont bebizonyították, hogy nem Dalton volt a revolverhős.