Benedek
-4 °C
5 °C

Aranykezű tamarinok a pécsi állatkertben

MTI
2003.07.28. 14:55
Ritkán látható majomfaj, az aranykezű tamarin hat példányát is megtekintheti a közönség hétfőtől a pécsi állatkertben. "A dél-amerikai őserdőkben honos, a selyemmajmok csoportjába tartozó kistestű állatok júniusban kerültek Pécsre a vadasparkok közötti csereprogram keretében, a szabályok értelmében azonban egy hónapon át a látogatóktól elzártan, karanténban voltak" - mondta el Pintér Tibor igazgató-helyettes a távirati irodának.

A szabadon magas fákon élő, gyümölcsökkel, növények hajtásaival és rovarokkal, valamint apróbb emlősökkel táplálkozó majmok fokozott védettséget élveznek. Az immár 100 éve folyó befogások, továbbá élőhelyük csökkenése miatt számuk ugyanis az elmúlt években jelentősen megcsappant, ezért állatkertekben is egyre ritkábban láthatóak.

Tartásuk sem könnyű feladat, hiszen csak csoportosan élnek, etetésükhöz pedig a számukra nélkülözhetetlen fehérjéket, vitaminokat tartalmazó speciális tápszer is szükséges, mondta Pintér Tibor.

Az igazgató-helyettes beszámolt arról, hogy az aranykezű tamarinok érkezése része annak a folyamatnak, amelynek során a Pécsett található nagyvadakat kisebb testű, de érdekes fajokra cserélik. Magyarázata szerint minderre a környezetterhelés csökkentése miatt van szükség. Néhány éve ugyanis szakértők felvetették, hogy az állatkert szennyezhet egy mecseki forrást, amelynek szerepe van a város ivóvíz ellátásában.

A szarvasokat, a szürkemarhákat és a bivalyokat már elszállították a baranyai megyeszékhelyről, és valószínű, hogy idővel a párducoktól is meg kell válniuk.

Az igazgató-helyettes a jövőbeni terveikről szólva közölte: az állatvédelmi törvényben foglaltak szerint 2006-ig a vadaspark összes lakója számára megfelelő elhelyezést biztosítanak, és arra törekszenek, hogy közülük minél többet a természeteshez hasonló körülmények között mutathassanak be.