Rákkeltő lehet a túl sok só
A japán kutatók szerint azok az emberek tekinthetők veszélyeztetettnek, akik átlagon felül sok sót, napi 12-15 grammot, vagy annál többet fogyasztanak. A szakemberek szerint ugyanis napi 6 gramm elegendő a nátriumkloridból.
A kutatók már régebben gyanítják, hogy összefüggés áll fenn a sófogyasztás és a gyomorrák között. Erre további bizonyítékkal szolgálhat a Tokió melletti Japán Nemzeti Rákkutatót Intézet tanulmánya, amelyet a British Journal of Cancer című, daganatos megbetegedésekkel foglalkozó szakfolyóirat ismertetett.
Cugane Szoicsiro 40 ezer felnőtt japán étkezési szokásait követte nyomon 11 éven át. Az eredmény: míg Japánban a teljes lakosságban évente átlagosan minden ezredik férfi, és minden 2000 nő betegszik meg gyomorrákban, a nagyon sok sót fogyasztók között minden 500. férfi és minden 1300. nő lett gyomorrákos, vagyis a kockázat megkétszereződött.
A gyomorrák a daganatos megbetegedések között gyakoriságát tekintve a 4. helyen áll a világon, és évente 770 ezer ember halálát okozza.
A brit kormány felszólította az élelmiszer-ipari konszerneket, hogy termékeikben csökkentsék a sótartalmat. Kilátásba helyezte: amennyiben ezt nem valósítják meg elég gyorsan, jogszabállyal kötelezővé teszi a különösen sok sóval dúsított élelmiszerek - a chips, a sonka, vagy a füstölt hal - csomagolásán a sótartalom feltüntetését.