József, Bánk
-6 °C
0 °C

Űrmúzeum nyílhat Kistarcsán

MTI
2004.02.11. 17:12
A hajdani kistarcsai internálótábor területén megnyílhat Közép-Európa első űrmúzeuma, amennyiben a helyi önkormányzat elfogadja ennek tervét. Erről szóló terveiről Schuminszky Nándor gyűjtő tájékoztatta szerdán az MTI-t. Az űrkutatással kapcsolatos tárgyakat, dokumentumokat gyűjtő elektroműszerész elmondta: a látogatók a múzeumban megismerkedhetnének a különböző űrjárművek makettjeivel, közöttük annak a Szojuz űrhajónak a makettjével is, amellyel 1980-ban Farkas Bertalan utazott a világűrbe. Az űrhajósok által használt tárgyak, eredeti űrételek is helyet kapnának itt, csakúgy mint az űrkutatással kapcsolatos könyvek, újságcikkek tömkelege - tette hozzá.

Az elképzelés szerint külön helyiségben kapna helyet az a magyar szakemberek által készített űrszimulátor, amelyben a műszerek és a belső berendezés jóvoltából egy valódi űrutazás élményét élheti át, aki beleül.

Kundra László helyi önkormányzati képviselő arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a képviselőtestület hamarosan megvitatja az űrmúzeum életre hívásának kérdését, s a településfejlesztési bizottság máris támogatja az ötletet. Az 50-es években internálótáborként elhíresült objektum többhektárnyi területét néhány éve a belügyminisztériumtól megvásárolta az önkormányzat, s most keresi a hasznosítás lehetőségeit. Mindenesetre egy űrmúzeum vonzereje pezsdítően hatna a nagyközség idegenforgalmára is, mondta a képviselő.