Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Eladta Vodafone-részesedését az Antenna Hungária

MTI
2005.01.12. 14:22

Lezárult szerdán az Antenna Hungária Rt. (AH) és a Vodafone-csoport közötti tranzakció: az AH a Vodafone Magyarország Rt.-ben meglévő részesedését a Vodafone-csoportra ruházza át - közölte az Antenna Hungária Rt. Az eladási ár 19,4 milliárd forint. A részesedés nyilvántartási értéke 17,7 milliárd forint volt.

A korábbi tőkeemelések következtében az AH részesedése 10 százalék alá csökkent a Vodafone Magyarországban. A közlemény szerint az AH jelentős nyereséggel értékesítette a részesedést. Az eladás azonnali készpénzbevétellel jár, ami megkönnyíti az AH jelentős projektjeinek finanszírozását, valamint hitelállománya további csökkentését.

A közlemény szerint az AH igazgatósága azért is döntött az eladás mellett, mert a jövőben a cég részesedése a várható tőkeemelések következtében olyan alacsony szintre csökkent volna, hogy az jelentősen rontotta volna az elérhető vételárat. A döntésben szerepet játszott az is, hogy a Vodafone Magyarország Rt. középtávon sem fog osztalékot fizetni, miközben a harmadik generációs mobiltelefónia (UMTS) bevezetése miatt további komoly befektetések válnak szükségessé a Vodafone-nál, csakúgy, mint a másik két mobilszolgáltató társaságban.

A közlemény szerint a sikeres tranzakciót az tette lehetővé, hogy a Vodafone Magyarország Rt. az elmúlt két évben jelentősen növelte részesedését a hazai piacon. Tavaly november Magyarországon összesen 8,525 millió mobil előfizető volt, a Vodafone piaci részesedése 19,63 százalékot tett ki.

A két cég közötti üzleti kapcsolat a jövőben is fennmarad, az AH-csoport továbbra is bérelt vonali, szerviz-, valamint infrastruktúra-bérleti szolgáltatásokat nyújt a Vodafone Magyarország Rt. részére.