Bernadett
-2 °C
4 °C

Az unió ragaszkodik a Microsoft-szankciók végrehajtásához

dpa
2005.01.28. 16:22
Az Európai Bizottság ragaszkodik hozzá, hogy a világ legnagyobb szoftvercége ellen hozott versenyjogi szankciókat pontosan és teljes egészében végrehajtsák. Folyamatos kapcsolatban állunk a Microsofttal, jelentette ki Brüsszelben Neelie Kroes versenyjogi főbiztos.

Bizottsághoz közeli forrásokra hivatkozva a dpa azt írja, hogy a versenyjog őrei arra is felkészülnek, hogy legrosszabb esetben a Microsoft napi forgalmának akár öt százalékát elérő kötbért követeljenek.

A probléma most azzal a szankcióval van, amely előírja a Windows Media Player (WMP) nélküli változatának felkínálását a számítógépgyártók számára. Mint emlékezetes, a Bizottság 2004 márciusi döntése alapján a Microsoftnak tartózkodnia kell minden olyan műszaki, üzleti vagy szerződésbe foglalt praktikától, amely csökkentené a WMP nélküli verzióteljesítményét vagy felhasználókra gyakorolt vonzerejét. Az utóbbi napok sajtóhírei alapján viszont a Microsoft diszkriminálóan alakítja ki az új termékét.

Az uniós szankciókat az Európai Bíróság első fokon eljáró bírói tanácsa tavaly december 22. megerősítette. A Microsoft akkor beleegyezett, hogy az ítéletet követő hat héten belül elkészül a WMP nélküli Windows. Ez a határidő a jövő héten jár le. A Bizottság szerint Bill Gates Microsoft-elnök jövő keddi brüsszeli látogatása nincs összefüggésben a szankciók körüli vitával.