Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Monopóliuma kiterjesztésével vádolják a Microsoftot

c|net
2001.06.21. 10:48
Connceticut és Iowa állam főügyészei közösen kiadott sajtóközleményben ítélték el a Microsoftot, amiért az "újból megkísérli fenntartani és kiterjeszteni monopóliumát." Mint ismert a két amerikai állam azok között volt, akik 1998-ban trösztellenes pert indítottak a szoftvergyártó ellen, amiért az operációs rendszere részeként árusítja az általa fejlesztett Internet Explorer böngészőt. Richard Blumenthal és Tom Miller főügyészek közleményükben "komoly aggodalmuknak" adtak hangot a Microsoft ősszel bemutatandó Windows XP-vel kapcsolatos stratégiája kapcsán. A vállalatot már több bírálat érte, amiért az antitröszt perben kifogásolt gyakorlattal élve a készülő operációs rendszerbe beépíti üzenetküldő programját, illetve a Smart Tags technológiát, amely több információt gyűjthet a fehasználók internetezési szokásairól.

"A Microsoft minden korábbinál nagyobb hatalmú monopólum. Három különböző monopóliummal rendelkezik." - mondta Mike Pettit, a Microsoft konkurensei (többek között az Oracle, Sun és AOL) által létrehozott szervezet, a ProComp elnöke.

"Nem szerencsés, hogy versenytársaink álhíreket terjesztenek a Microsoft-termékekről. Az ő stratégiájuk, úgy tűnik, hogy saját termékeik fejlesztése és megújítása helyett, az igazságszolgáltatásba fektetnek." - reagált a közleményre Jim Cullinan, a Microsoft szóvivője.

Blumenthal és Miller közleményében úgy nyilatkozott, hogy nem tervezik újabb per indítását. Mint emlékezetes tavaly júniusban Thomas Penfield Jackson első fokon a Microsoft feldarabolásáról döntött - az antitröszt per jelenleg a felebbviteli bíróság előtt van, amely a közeljövőben dönt a vádakkal kapcsolatban.