Összeégett csecsemő fotója terjed

2005.10.10. 14:19

Az összeégett arcú csecsemő fotóját tartalmazó levél magyar nyelvű mutációja szerint minden továbbított email pénzadományt jelent a tűzvészből szabadult gyereknek. A történetből annyi igaz, hogy létezik a fotón látható lengyel kislány, aki lakástűzben megégett, és adakozni is lehet a gyógyítására, viszont nem a sokkoló fotó továbbküldésével.

"Felhívás

Alexandra egy rettenetes tűzvészből szabadult, de most az életéért kell harcolni. Ő csak 14 hónapos és az egész teste összeégett. Az arcán az égések egészen a csontig hatoltak. Most egy krakkói (Lengyelországban) kórházban a legjobb orvosok kezelik. Sok operáció és hosszas kezelés vár rá. Sajnos a szüleinek nincs elég pénzük erre, ezért kérjük a segítségüket.

Minden továbbküldött e-mail után Alexandra szülei kapnak 3 centet. Kérjük segítsék őket, küldjék tovább minél több személynek" - fogalmaz az email, a felhíváshoz csatolt fotó egy csecsemőt ábrázol, akinek jobb arcfelén súlyos égési sérülések láthatók.

A valóság az, hogy az egyéves kislány valóban megégett, és azóta a krakkói Prokocimi gyerekkórházban ápolják. A szülők az útiköltségre kérnek támogatást, az édesanya ugyanis az ukrán határ közelében fekvő lalini otthonából utazik a kórházba. A pénzbeli segítség mellett a leégett lakásba berendezési tárgyakat is szeretne a család, ezért tüntették fel a lengyel királyi tévécsatorna oldalán azt a bankszámlaszámot és postai címet, amelyen az adományokat várják.

Öreg hoax

A 'küldje tovább a levelet, és három centtel gazdagítja a szegény szenvedőt' hoax 1997-ben jelent meg először a hétéves, "rendkívül ritka" rákbetegségben szenvedő Jessica Mydek nevében. Az ősváltozatban Jessicának az orvosok szerint már csak hat hónap van hátra az életéből, utolsó kívánságként egy levélláncot indít, amellyel az amerikai rákellenes társaság (American Cancer Society) számára gyűjt. A szöveg szerint minden - az acs@aol.com címre - továbbított levél három centtel gazdagítja a rákkutató társaságot, ezért arra kéri a felhasználókat, hogy minél több ismerősnek juttassák tovább az információt.

1997 óta megszámlálhatatlan változatban terjedt szét a Jessica-hoax, a készítők új nevekkel és különböző betegségekkel próbálták megtéveszteni a júzereket.

Az American Cancer Society-nek soha nem volt acs@aol.com emailcíme, így nem bénította meg szerverét a jó szándékú, ám teljességgel félrevezetett emberek levéltömege. A társaság közleményt adott ki a levéllánccal kapcsolatban, amelyben tisztázták, hogy semmi közük a hamis adomány-levéllánchoz.  • Hírek
  • Hírek