Online bankolás vagy piramisjáték?

2005.12.09. 07:48
0 hozzászólás

sdfsdfa
Mindennél csábítóbb, de mindig gyanús, ha úgy kereshetünk pénzt, hogy nem adunk/dolgozunk érte semmit. Körlevélben terjed egy új "nagyszerű munkalehetőségről" szóló hír, amivel állítólag nagyon hamar nagyon gazdagok lehetünk. A Bestpayway, új online bankról van szó, ami azonnal 25 eurót ad, ha regisztráltunk, majd ha barátunk regisztrál, újabb nyolc, ha a barátunk barátja regisztrál még hat euró landol számlánkon.

Olvassa el a körlevelet, és azt is, hogy mire jutottunk a nyomozással!

Kedves Érdeklődő!

A következőről van szó:
Egy német bankcsoport elindította internetes bankját, egy E-bankot. A hirdetését nekünk kell végezni, ami azt jelenti, hogy miután regisztráltad magadat, hirdetések útján kell ezt
reklámoznod. A hirdetések által te is pénzt keresel, és a bank is, aki új
ügyfeleket nyer a világ bármely részéről.

A másik oldala a dolognak: lehetsz magánszemély, vagy akár cégtuladonos, ezt a rendszert használhatod pénz átutalásra is ingyen. Bármilyen pénzt a világ bármely részére el tudsz utalni. egyszerűen, és gyorsan.

SEMMIT NEM KELL BEFIZETNED, NINCS REGISZTRÁCIÓS DÍJ, NEM KELL
FÉNYMÁSOLNOD, SEM CSOMAGOKAT KÜLDENED, MINT A LEGTÖBB HIRDETÉSBEN!

Amint regized magadat, azonnal kapsz 25 eurot. Majd minden
további tag után, aki nálad regisztrálja magát, még 8 eurot, stb. Ez egy ilyen építgetős rendszer, kicsi melóval.

Amennyiben továbbra is érdekel ez a meló, akkor kattints a
köv. linkre, és regizzed magadat ( leírom neked a lépéseket):

Ha ezt a linket innét nem tudod megnyitni,másold be a keresőbe!

http://www.cashpayway.com/

A pénzt állítólag 2006.január-tól akár a saját bankkártyádra is utaltathatod.

Tipp: Ha sok embert szeretnél gyűjteni, add fel hirdetésbe és küld el az érdeklődőknek a tájékoztatót és másolgass e-mail címeket fórumokból, meg olyan helyekről ahol több e-mail cím is megvan adva, és küld el azokra ezt a tájékoztatót.

És hogy mi miért gyanakszunk?

Furának tartjuk, hogy egy bank minden fedezet és biztosíték nélkül számlát nyit nekünk és jóváír akár napi száz eurót.

A nyomozás első lépéseként a céget ellenőriztük. Kiderült, hogy személyesen, és telefonon sem lehet senkitől érdeklődni. A szájt szerint a cégnek három amerikai irodája van (Oregon, Nevada és Kalifornia államokban), mégsincs feltűntetve telefonszám. A weboldalon arra kérik a felhasználót, ne keressék a céget, mert túl elfoglalt mindenki ("Phone: we ask to refrain from telephonic inquiries during the PreLaunch-Phase."). Figyelmen kívül hagytuk a kérést és egy doménkeresőben megtaláltuk a bejegyző telefonszámát. Délután egykor felhívtuk, hogy információkat szeretnénk a nagyszerű üzletről, a számon egy férfi közölte, éppen tárgyal, hívjuk este nyolc után. A témával foglalkozó fórumok szerint többen próbálkoztak a telefonálással, de mindenkit elhajott a nagy reményű bank munkatársa.

A szájt német nyelvű, és bár a cég azt állítja, a több százezer regisztráltnak január elején kifizeti a fejenként minimum 25 eurós jutalékot, mégis segítséget kér a fordításhoz ("giftaccount-english@cashpayway.com - If you can help with translations in other languages please inform us!"). November 9-ig a Bestpayway.com szájton érhettük el az online bankot, addig kizárólag német nyelven, az angol fordítás ezután került a szájtra. A bestpayway-t a doménkereső Better-Whois szerint egy svájci cég jegyezte be, a szolgáltató argentin, a szervert viszont Uruguayban tartotta. November 9-től a Caspayway.com címen érthető el a szolgáltatás, a caspayway domént német tulajdonos jegyezte be.

Összefoglalva: bár első pillantásra piramisjátékot sejtünk a többszintes jutalékrendszer miatt, valószínűleg inkább adatbázisépítésről van szó. Jóslatunk szerint, aki regisztrál, spammeli a barátait, és gyűjtögeti nem létező pénzét, később szörnyen sok marketingszenny lepi el postafiókját, és szomorú lesz, hogy azt hitte gazdag lehet, aztán kiderült, hogy mégse.

Ígéret szép szó, januárban visszatérünk a Bestpayway-re, addig is aki többet tud, mint mi, írja meg!