Kamu az elnöki különgép graffitije

2006.04.24. 10:30
0 hozzászólás

gep
A védelmi intézkedések ellenére sikerült festékszóróval lefújni az Air Force One-t – állította április 18-án egy amerikai graffitiművész. Marc Ecko videóra vette, ahogy - kapucnispulcsival álcázva magát - átmászik egy vékonyka drótkerítésen, odalopakodik az elnöki különgéphez, és baloldali hajtóművére ráírja: Still free (’még szabad’).

Úgy gondolja, George W. Bush, az Egyesült Államok elnökének különgépét biztonságosabb rendszer védi annál, hogy ketten (Marc Ecko és videósa) könnyedén odasétáljanak, fújkáljanak, majd elsétáljanak? Jól gondolja. Bár a kétperces felvétel valódinak tűnik, mégsem az.

Április 19-én, miután több száz példányban megkapták a videót, az amerikai légierő illetékesei úgy döntöttek, ellenőrzik, rá van-e írva az elnöki gépre, hogy Still Free, vagy sem. "Mi is láttuk a videót, és igazán valóságosnak tűnt" – mondta a Yahoonak Bruce Alexander ezredes, az Air Force One-t irányító apparátus vezetője.

A valóságban úgy történt, hogy Marc Ecko a kaliforniai San Bernardinoban kibérelt egy Boeing 747-es repülőgépet, ugyanazt a típust, ami az Air Force One. (Összesen 1430 darabot gyártottak ebből a Boeing típusból.) "Jelentős kulturális eseményt szerettem volna, valódi popkultúra-eseményt akartam létrehozni" – nyilatkozta a művész a Yahoonak, miután a videó nagy ütemű webes terjedését követően bevallotta, hoaxról van szó. A Marc Ecko Enterprises vállalat felmatricázta a kibérelt gépet, a videón látható biztonsági őröket a cég alkalmazottai alakították. Ecko nem árulta el, mennyibe került a kétperces videó, a Yahoonak sejtelmesen annyit mondott: "Nem volt olcsó. Ha ilyet akarsz, gazdagnak kell lenned."

Weboldalán közölt öninterjúban azt is elmondja, idegesíti, hogy az amerikai jog szerint egy 18 éves állampolgár házasodhat, bevonulhat a hadseregbe, viszont nem vásárolhat festékszórót. Mi úgy sejtjük, liberális kapucnispulcsiba burkolt partizánakció helyett inkább Marc Ecko cégének nemrég piacra dobott játékszoftvere, a Getting Up reklámja áll a költséges hoax hátterében.