Lassan gyilkol az aszpartám?

2006.05.03. 11:35

Annyian elküldték a Hoaxkábelnek a gyerekekre leselkedő, az édesített üdítőkben, rágókban, lekvárokban és szörpökben fellelhető gyilkos aszpartámról szóló lánclevél legújabb változatát, hogy eldöntöttük, utánajárunk.

Az aszpartámot évtizedek óta újra és újra meggyanúsítják, vélt vagy valós káros, akár halált okozó hatása miatt. A mostani lánclevél hosszan és részletesen taglalja, az aszpartám hogyan gyilkolja meg lassan, de feltűnés nélkül a gyanútlan kólafogyasztót, illetve, hogyan fognak össze piaci érdekeiknek megfelelően a gyártók a lakosság ellen:

"Az aszpartám a vérbe kerülve elbomlik, és így bejárja az egész testet, bejut a sejtek legmélyére és lerakódik bármilyen szövetben! A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartámot elbontja a szervezet!!! Elfogyasztása után a benne lévő metanol (metilalkohol, régi nevén faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid sejtkárosodást és halált okoz, további összetevői, a fenil-alanin (!) és az aszparginsav is mérgezőek! A hatás feltűnésmentes, ergo apránként öl."

Az aszpartám körüli évek óta folyó vita egészen az EU Élelmiszertudományi Bizottságáig gyűrűzött, amely az interneten terjedő, az aszpartámmal kapcsolatos hírek miatt vizsgálta felül az aszpartám toxicitását 2002-ben.

Ha kíváncsi, mi az igazság az aszpartammal kapcsolatban, olvasson tovább!

A lánclevél

Az aszpartammal rémisztgető lánclevélben szereplő legfontosabb állítások a következők (kattintson ide, a lánclevél teljes szövegéhez):

 • A PROFIT ÉRDEKÉBEN MINDENRE KÉPESEK A GYÁRTÓ CÉGEK, MÉG AKKOR IS, HA AZ ÉLETÜNK MÚLIK RAJTA. MAJD MEGLÁTJÁTOK !!!
 • A hétköznapi emberek célirányos aszpartám-mérgezése az 1980-as évektől gondosan őrzött titok. Számos kutatás és kísérlet egyértelműen kimutatta mérgező, rejtélyes betegségeket előidéző hatását!
 • az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA először megtiltotta az alkalmazását, mivel az idegrendszert súlyosan károsítja, így abnormális daganatos elváltozásokat is okoz. Később titokzatos módon eltűntek a vizsgálati dokumentumok, a kísérletekhez használt (döglött) kísérleti egerek "elkeveredtek", és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban a veszélyességére vonatkozóan már csak néhány homályos utalás szerepelt.
 • Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján (!) leváltotta az FDA addig hevesen tiltakozó elnökét, és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket, és hatóságilag engedélyezte az aszpartám használatát az élelmiszerekben.
 • Az aszpartám fogyasztásának több mint 90 mellékhatása van! Hihetetlennek tűnik, ugye? Pedig sajnos igaz! Vedd tudomásul! Mi adjuk be a gyereknek a rágóval, üdítőitallal!!!
 • Van választásod, hogy részt veszel vagy sem ebben az embertelen és burkolt népességszabályozási programban... Gondolj szeretteidre!!!
 • Az aszpartám ellen szót emelő szervezet elnöke szerint: "Az aszpartám az egy olyan mesterséges termék, amelyről megkérdőjelezhetetlen bizonyítékaink, egyértelmű és részletes dokumentációk, nyilvántartások vannak arra vonatkozóan, hogy tömegeket betegít meg és sodor életveszélyes állapotba."
 • Saját érdekedben pedig alaposan olvasd el a címkét, és vigyázz mindennel, ami "light", mert aki kristálycukor nélkül szeretne táplálkozni, az a legnagyobb valószínűséggel az aszpartámba botlik.
  Néhány tipikus termékcsalád, amit ezzel édesítenek: olcsó "energiamentes" szénsavas és rostos üdítőitalok, joghurt, fagylalt, reggeli készítmények, pezsgőtabletta, sportital, gyerekvitamin(!), lekvár(!). Szinte minden rágógumi, szájízesítő, diabetikus termékek, maguk az édesítőszerek (nagyon kevés kivétellel!): folyékony, tabletta, kristályos és por variációkban.

De vajon mi az az aszpartám?

Dr. Mattyasovszky Pál, az aszpartám-ügyben illetékes Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MEBIH) kockázatbecslési főosztályának vezetője ismerte a vegyület körüli vitát, szerinte a legtöbb élelmiszeripari adalékanyag esetében folyik a vita a szer veszélytelen, vagy egészségkárosító voltáról.

A lánclevélnek annyiban igaza van, hogy az aszpartám a szervezetben aszparaginsavra, fenilalaninra és metil alkoholra (metanol) bomlik. De nézzük egyenként, valóban gyilkolnak az alkotórészek?

"Az aszpartám a szervezetben aszparaginsavra, fenilalaninra és metil alkoholra (metanol) bomlik.

Az aszparaginsav a természetben előforduló aminosav, minden fehérje építőköve. A táplálékban való jelenléte nem elengedhetetlen, mert az emberi szervezet a táplálékból elő tudja állítani. A biokémiai, élettani folyamatok nagy részében tölt be elengedhetetlen szerepet.

A fenilalanint a szervezet nem képes előállítani, így a táplálékkal kell bevinni a szükséges mennyiséget. Ennek az aminosavnak az idegrendszer működésében van igen fontos szerepe. Genetikai okok miatt a fenilalanin lebontását végző enzim (fenilalanin hidroxiláz) ritkán ugyan, de hiányzik a szervezetből, így ezek az emberek nem a képesek a fenilalanin átalakítására. Ezt az állapotot nevezik fenilketonureának (PKU), korai megállapítására minden újszülöttet rutinszerűen megvizsgálnak. (Magyarországon nyolcezer újszülöttből egynél fedezik fel a PKU-t). Az ilyen génhibával született személyeknek figyelniük kell a fenilanalnin bevitelükre, azért az aszpartámmal készült élelmiszerek címkéin a világon mindenütt jól láthatóan fel kell tüntetni, hogy fenilalanin-forrást tartalmaznak" - magyarázta Dr. Mattyasovszky Pál.

Az élelmiszerekben, italokban található - a lánclevélben sejtkárosodást és halált okozó anyagként szereplő - metanolmennyiséget, Dr. Mattyasovszky Pál szerint a máj minden ártalmas hatás nélkül lebontja és kiválasztja. Ugyanakkor a metanol nagy mennyiségben valóban mérgező. "Toxikológusok szerint ez a "nagyobb mennyiség" több grammot jelent. Kisebb mennyiségben, melyet az aszpartám leggyakoribb mellékhatásának is tartanak, fejfájást okozhat. A háromdecis diétás üdítőkben 0,024, az almalében 0,021, a narancslében 0,018, a paradicsomlében 0,085 gramm metanol található" - fogalmazott.

A főosztályvezetőtől megtudtuk, az élelmiszer adalékanyagokat - így az aszpartámot is -szigorúbb toxikológiai vizsgálatnak vetik alá, mint a gyógyszereket, ugyanis a gyógyszereket csak a rászorulók, míg az élelmiszereket mindenki fogyaszt(hat)ja, így egy élelmiszer-adalékanyagnak káros, kedvezőtlen mellékhatása nem lehet az előírás szerinti felhasználás esetén.

A hivatal szerint ártalmatlan

"A kritikus mennyiségi és gyakorisági adatokat az élelmiszer-biztonsági szakemberek különböző kockázatbecslési eljárásokkal, számításokkal állapítják meg. Az EU Élelmiszer-biztonsági Hivatalának Élelmiszer Tudományi Bizottsága, valamint a FAO/WHO Élelmiszer Adalékanyag Szakértő Bizottsága az aszpartám megengedhető napi beviteli szintjét 40 mg/testtömeg kg-ban állapította meg. Egy hatvan kilós ember esetében naponta 2400 mg aszpartám a megengedett. Az EU Élelmiszer Tudományi Bizottsága a valós fogyasztási adatokat is vizsgálta, és úgy találta, sem a gyerekek, sem a felnőttek esetében nem haladta meg a napi fogyasztás a megengedett értéket" - mondta Dr. Mattyasovszky Pál, majd hozzátette, az aszpartám a közvetlenül ki nem mutatott egészségkárosító hatás ellenére is megfigyelés és tanulmányozás alatt áll.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) Tanácsadó Testületének következő ülésén, 2006 május 5-én újra napirendre került az aszpartám kérdése. Ezen az ülésen a Tagországok beszámolnak a legfrissebb vizsgálatok (fogyasztás, megengedett maximális szint, legújabb kockázatbecslési adatok) eredményeiről. • Hírek
 • Hírek