Megszünteti a kormány a közlekedésben a diákkedvezményt?

2006.09.22. 15:57
0 hozzászólás

Az új lánclevél szerint rossz idő jön a diákokra, ugyanis a kormány megszünteti a közlekedés kedvezményeit. Így akár két-háromszoros árat is fizethet az az iskolás, aki vonatozásra, távolsági buszozásra, ne adj isten, metrózásra adja a fejét. De ami még ennél is szörnyűbb, a lánclevél szerzője úgy tudja, január egytől a múzeumokban, állatkertekben sem lesz már olcsóbb semmi. A szöveg szerint szeptember 23-án, a Parlament előtt demonstrálnak az elégedetlenkedők.

A lánclevél

"Gondolom sokan hallották , hogy a kormány január 1 től bevonja a Diákjegyeket. Ez azt jelenti, hogy az eddigi távolsági jegyeknek, mint a MÁV nál és a VOLÁN nál az eddig fizetett összegnek a 2-3szorosát kell fizetnünk, valamint minden létesítményben (strandon, állatkertben stb ) is megszűnik ez a kedvezmény. Ez a levél salgótarjánból fog indulni, itt van egy pár diák aki úgy gondolja, hogy a kormány ezt már nem engedheti meg magának és ez ellen tennünk kell!!! Tüntetést fogunk szervezni szeptember 23.-án 17 órakor a Parlamentnél. Ezt a levelet azért küldtük, hogy tudjál róla , hogy mi teszünk ellene és ha Te is osztozol a véleményünkön akkor csatlakozz! Kérlek ha Te is ez ellen vagy akkor küld tovább ezt a levelet, hogy mindenki tudjon róla! Köszönöm , hogy végigolvastad ezt a levelet!"

Mi van?
Az igazság az, hogy még nincs döntés a közlekedés reformjáról, csak október elején kerül a kormány elé a tömegközlekedés új tarifarendszerének tervezete. Nem lehet tudni, hogy dönt a kormány, de az biztos, a január elseji időpontot, és a kedvezmények megszüntetését, mint tényállítást kezelni, korai vállalkozásnak tűnik. A tervezetről július közepén a gazdasági tárca szakállamtitkára sajtótájékoztatóján a díjak reformjáról nem árult el részleteket, csak annyit mondott: a terveik szerint a szabályozás lehetővé teszi a cégeknek, hogy minőségi többletszolgáltatások fejében eltérjenek a díjtáblázatban alkalmazott bázisártól. Ha egy cég többet vállal - például légkondicionálóval felszerelt buszokat indít -, az alapárnál magasabb díjakat is szedhet.

Az Index a lánclevél kapcsán újra megkérdezte a tárcát, és Ábrahám Gergely szóvivő azt mondta, a kormány egyelőre nem módosította a közlekedési kedvezmények rendszerét: "Nem született semmilyen kormányzati döntés az utazási kedvezmények módosításáról. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kizárólag az utazási kedvezmények felülvizsgálatán dolgozik. Az elképzelésekről a tárca társadalmi egyeztetést is fog folytatni októberben, ugyanekkorra várható, hogy a kormány döntést hoz az ügyben" – írta az Indexnek.

A BRFK sajtóügyeletesétől azt az információt kaptunk, hogy ebben az ügyben senki nem jelentett be szeptember 23-ra tüntetést a Parlament elé. Ha a lánclevélnek valós az alapja, szerzője feltehetően a Fidesz nagygyűlésére utal a szövegben, amit végül nem tartanak meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!