Nem kell fizetni a vizitdíjat, mert alkotmányellenes?

2007.02.20. 12:00
9 hozzászólás

Egy orvos-közíró aláírásával terjedő lánclevél szerint a vizitdíjat nem kell befizetni, mivel ellenkezik az Alkotmány VII. fejezetének 35. paragrafusával. A debreceni orvos szerint csak a betegek és orvosok összefogásával buktatható meg a kormány. Nekünk ez gyanús lett, jogászhoz fordultunk.

A lánclevél

"Alkotmányellenes a vizitdíj, ne fizessük be!

A Magyar Köztársaság Alkotmánya VII. Fejezet 35§ (1) g pontja szerint: A Kormány meghatározza a szociális és egészségügyi ellátás állami rendszerét, és gondoskodik az ellátás anyagi fedezetéről. Azaz, amit minden híradásnak első helyen kellene közölni: a vizitdíj alkotmányellenes. Ismerve az intézkedések jogi útjainak időigényességét, az alkotmány idézett paragrafusa szerint a vizitdíj csak az orvostársadalom és a betegek együttműködésével buktatható meg. A vizitdíj megtagadásával a beteget kár nem éri, az orvos pedig a betegellátást nem tagadhatja meg. A vizitdíj befizetése megállítható, ha az erről szóló nyilatkozatot az orvos és betege aláírja.

Dr. Nagy Attila, PhD,
orvos, közíró, az orvostudomány kandidátusa
Debrecen"

 

Mi van?

Február 15-től 300 forintot kell fizetni a háziorvosi vagy szakrendelői vizsgálat előtt, illetve 300 forint napidíjat minden kórházban töltött napért. Ez a vizitdíj. Az európai országok kétharmadában van hasonló kötelezettség. A havonta fizetett tb-járulék mellett ez a pénz a gyógyítás költségeihez való hozzájárulásnak tekinthető.

Bodolai László, az Index jogásza szerint a lánclevél szövege egyszerű vulgárjog-értelmezés. „Ez a nem jogászi levezetés nem állja meg a helyét. Például a munkához való jog is szerepel az Alkotmányban, mégsem jelenti azt, hogy mindenkinek kötelező munkát biztosítani. Az alkotmány nem mondja ki az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való jogot, sőt, a lánclevélben idézett paragrafus sem ezt tartalmazza. 2002-ben az Alkotmánybíróság hasonló esetben hozott határozatot, akkor a lakhatáshoz való jogot és a szociális biztonság követelményét hozták össze. A határozat kimondta, hogy az Alkotmány szerinti szociális biztonsághoz való jog „csupán” a szociális ellátások összessége által nyújtandó megélhetési minimum állami biztosítását tartalmazza. Vagyis a lakhatáshoz való jog, mint alkotmányos alapjog nem következik belőle, így az állam kötelezettsége, felelőssége sem állapítható meg” - mondja Bodolai.

A lánclevél szövege eredetileg a Kanadából szerkesztett, jobboldali Hazánkért Online-on jelent meg. A szájt öndefiníciója szerint a magyarság megmaradásáért, jólétéért és szabadságáért küzd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!