29 hétre született, kritikus állapotú kisfiú akar vért?

2007.06.19. 10:10

Június első hete óta terjed a magyar weben a már jól ismert, véradásra buzdító lánclevelek legújabb fajtája, amely egy 29 hétre született kisfiúnak gyűjt B Rh pozitív vért.

B Rh pozitív vércsoportú jótevők segítségére vár egy 29. hétre született, kritikus állapotú kisfiú!!!! Tel.: 06/30-376-0152!!! Küldd tovább! Neked csak egy perc, Neki az élete!

A rövid és tömör szövegben mobilszám is szerepel, amit június 9-től kezdve minden nap többször próbáltunk elérni, kivétel nélkül sikertelenül („A hívott szám jelenleg nem kapcsolható, kérjük ismételje meg a hívást később!”). Így ha valóban szüksége is volna bárkinek a B Rh+ vérre, a jótékony véradó hiába jelentkezik. Ráadásul ma Magyarországon egyáltalán nincs vérhiány, ahogy azt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), interneten is elérhető aktuális vérkészlet-információja is mutatja. A B+ vérből optimális a készlet.


Az OVSZ az interneten rendszeresen előforduló, vérhiánnyal foglalkozó lánclevelekkel kapcsolatban az alábbi közleményt adta ki:

„Az Országos Vérellátó Szolgálat teljes biztonsággal és felelősséggel végzi ellátási feladatait. Az időközönként felmerülő, egyes vércsoportokban fellépő készletcsökkenés esetén a mihamarabbi készletnövelés érdekében a szervezet maga fordul segítségért a médián keresztül a lakossághoz. A segítséget ezúton is nagyon köszönjük a betegek és a magunk nevében egyaránt.

Sajnos időről időre napvilágra kerülnek olyan e-mail-ek, álhírek, amelyek általában jó szándékkal, valamely beteg ellátásához szükséges véradásra hívják fel a figyelmet. Ezek a levelek teljesen ellenőrizetlenül, az OVSZ tudta és megkeresése nélkül kerülnek a világhálóra, és komoly károkat okoznak a magyar vérellátásnak. Megelőzve a félreértéseket, kérjük a média és a lakosság segítségét, hogy ezen e-mail-ek olvasása esetén - minden további lépés előtt - ellenőrizzék honlapunkon az aktuális vérkészlet alakulását, vagy keressék meg Szolgálatunkat (sajto@ovsz.hu) és győződjenek meg arról, hogy az információk helyesek-e. Budapest, 2007.02.14. Dr. Miskovits Eszter sk. főigazgató Országos Vérellátó Szolgálat”