Hackerveszéllyel riogat az Iwiw-körlevél

2008.01.15. 10:50

"Először is bocsánatot szeretnék kérni, hogy így ismeretlenül írok neked, de..." - kezdi az Iwiw belső levelezésében és üzenőfalain terjedő levél, amire a spamre érzékeny rutinos netező persze azonnal törléssel reagál. Tovább olvasva a levelet, kezd érdekessé válni a dolog: azt ajánlgatja, hogy láthatatlanná és névtelenné tesz az interneten.

A linkre kattintva meglepő módon nem kapunk vírust, viszont a láthatatlanság (vagyis az ip-címünk elrejtése) mellett azt a fenyegető képet vázolja fel, hogy enélkül a gépünk hackerek martalékává válik, és "bárki, minimális számítástechnikai ismeretek birtokában" ellophat bármit a gépünkről. Persze nem kell félni, a banner mögött ott a csodaszer.

Újabb klikk, és még mindig nem lepik el a gépünket a kártevők, ahogy a spamek linkjeire kattintásnál szokás, viszont a Hide My IP 2007 nevű program hivatalos oldalára érve kiderül, mi a trükk a kéretlen reklámlevél mögött: a terjesztő minden olyan vásárló után, aki külső bannereken át jött, 50 százalék jutalékot fizet a banner elhelyezőjének.

Maga a program egyébként tényleg láthatatlanná tesz, vagyis egy proxy szerveren keresztül hamis ip-címet mutat a meglátogatott szervereknek, de ez legfeljebb arra jó, hogy újra be tudjunk menni egy oldalra, ahonnan kitiltottak, vagy úgy küldjünk emaileket, blogkommenteket, fórumhozzászólásokat, hogy azokat ne lehessen ip alapján lenyomozni.

Hackerek ellen viszont nem véd - legfeljebb olyan szinten, hogy azok rosszindulatú oldalak, amik adatokat gyűjtenek a gépünkről, a hamis ip-címmel kapcsolják össze azokat (illetve a hamis címet adó szerver elvileg kiszűrhet az adatforgalomból felénk irányuló rosszindulatú programokat is, de hatékony védelemnek egyáltalán nem nevezhető). Ráadásul az ingyenes próbaverziót letöltésre kínáló oldalakon a kommentezők azt beszélik, nagyon lelassítja a webezést, és hajlamos összeveszni a böngészővel is.